Το επικίνδυνο λαγόψαρο εμφανίστηκε και στις Κυκλάδες

Το επικίνδυνο λαγόψαρο εμφανίστηκε και στις Κυκλάδες

«Διακοπές» στις ελληνικές θάλασσες της Σύρου και των Κυκλάδων φαίνεται ότι αποφάσισαν να κάνουν τα λαγόψαρα ή lagoce phalus sceleratus της οικογένειας tetraodontidae.

Τέσσερα λαγόψαρα έπιασε ένας ερασιτέχνης ψαράς πριν από λίγες μέρες στην περιοχή της Αζολίμνου.

Ευτυχώς ο ψαράς είναι λάτρης της θάλασσας και του ψαρέματος και η ενημέρωση που είχε τον «έσωσε», αφού αμέσως κατάλαβε ότι πρόκειται για Λαγόψαρα και δεν τα έπιασε με γυμνό χέρι.

Είναι η πρώτη φορά που ψαρεύονται στις Κυκλάδες τέτοια ψάρια και μολονότι οι επαγγελματίες ψαράδες τα γνωρίζουν, οι ερασιτέχνες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Το συγκεκριμένο είδος ψαριού είναι επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία και προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα. Περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (π.χ. εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση που καταναλωθούν από τον άνθρωπο (σε μερικές περιπτώσεις ως και θανατηφόρες) μάλιστα δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη και απαγορεύεται η διάθεση του συγκεκριμένου ψαριού στην αγορά

Το ψάρι έχει σχήμα τορπίλης, έχει δυο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματός του, στη ράχη είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα δυνατά δόντια, σαν ράμφος Όλα τα είδη της συγκεκριμένης οικογένειας (Tetraodontidae) έχουν περίπου τα ίδια μορφολογικά χαρακτηριστικά και είναι τοξικά.

ΠΗΓΗ: cyclades24.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.