Αγράμματοι οι πρόσφυγες κατά τον Αυστραλό υπουργό Μετανάστευσης

untitled

«Θα έρθουν εδώ και θα μπουν στην ουρά για επιδόματα» δήλωσε

Η πλειονότητα όσων ζητούν άσυλο στην Αυστραλία, «δεν ξέρουν ούτε να διαβάζουν, ούτε να μετράνε, ούτε να γράφουν ούτε την ίδια τους τη γλώσσα»: Σχόλια που θα ήταν εμπρηστικά από τον καθένα, αλλά ακόμη περισσότερο όταν λέγονται από τον (υπηρεσιακό) υπουργό Μετανάστευσης.

Οι αναφορές του υπουργού έχουν βάλει φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό της Αυστραλίας, η οποία έχει ήδη τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στο μεταναστευτικό ρεύμα από χώρες της νοτιανατολικής Ασίας.

Οι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Αυστραλία είναι ασύγκριτα χαμηλότεροι, όπως σημειώνει το Reuters, από εκείνους στην Ευρώπη και ο ΟΗΕ, έχει επικρίνει την αυστραλιανή πρακτική των «υπερπόντιων» κέντρων κράτησης.

Η θέση της συντηρητικής κυβέρνησης, ενόψει των εκλογών της 2ας Ιουλίου, είναι ότι η Αυστραλία πρέπει να πάρει επιπλέον 12.000 Σύρους πρόσφυγες, πέραν του ετήσιου «πλαφόν» των 13.750 ατόμων. Η αντιπολίτευση των Εργατικών ζητά διπλασιασμό του αριθμού σε 27.000 σε ορίζοντα δεκαετίας.

Ερωτηθείς γι’ αυτήν την πρόταση των Εργατικών, ο υπουργός Μετανάστευσης, Peter Dutton, είπε σε συνέντευξή του στο Sky: «Η μεγάλη πλειονότητά τους δεν ξέρουν ούτε να διαβάζουν ούτε να μετρούν ούτε να γράφουν στη γλώσσα, έστω και στη γλώσσα τους, και πολύ περισσότερο στα Αγγλικά» είπε.

«Οι περισσότεροι θα κατέληγαν στις ουρές των ανέργων για τα επιδόματα κοινωνικής ή υγειονομικής ασφάλισης» υποστήριξε, λέγοντας ότι «θα ήταν ένα τεράστιο κόστος, και δεν εξυπηρετεί σε τίποτε να εξωραΐζουμε την κατάσταση».

Τα σχόλια προκάλεσαν θυελλώδεις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Οι Εργατικοί -οι οποίοι μεν προτείνουν σταδιακό διπλασιασμό σε όσους δίνει άσυλο η Αυστραλία, αλλά έχει υιοθετήσει προτάσεις για επαναπροώθηση σκαφών ανάλογες εκείνων που ήδη ακολουθεί η συντηρητική κυβέρνηση- κάλεσαν τον πρωθυπουργό Τέρνμπουλ «να καταδικάσει Turnbull» τις αναφορές του Dutton.

Ο ίδιος ο Malcolm Turnbull περιορίστηκε, στη συνέχεια, να πει, ότι η Αυστραλία είναι «μία από τις πιο επιτυχημένες πολυπολιτισμικές κοινωνίες, και αυτό επειδή έχουν επενδύσει χρήματα σε υπηρεσίες υποδοχής, στο να διασφαλίσουμε ότι πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μαθαίνουν τη γλώσσα και έχουν τα εφόδια να ενσωματωθούν και να εργαστούν».

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.