Aυστραλία: Ξεσήκωσε τον κόσμο ο Δημήτρης Μπάσης

basis

Με Ξαρχάκο και «Ψίθυρους Καρδιάς» το αντίο στο φετινό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ

Με δύο πράξεις που φέρουν την υπογραφή του Δημήτρη Μπάση και οι οποίες ανεβάζουν ποιοτικά την πολιτιστική στάθμη των παροικιακών εκδηλώσεων, ολοκληρώθηκε το 34ο Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ, που διοργάνωσε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Ν.Ν.Ουαλίας.

Ο Έλληνας τραγουδιστής είχε την ευκαιρία να δείξει την ερμηνευτική του δεινότητα, αποδίδοντας εξαιρετικά διάφορα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου από τη μεγάλη διαδρομή του μουσικοσυνθέτη, στη συναυλία που έδωσε στο City Recital Hall, στο κέντρο του Σίδνεϊ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κοινό τρεις φορές επανέφερε στη σκηνή τον Μπάση, ο οποίος, έχοντας ολοκληρώσει τον «ξαρχακικό» κύκλο, αποχαιρέτισε το κοινό με ένα τραγούδι από το «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη. Είπε, μάλιστα, ότι δύο ημέρες πριν έρθει στην Αυστραλία, είχε επικοινωνήσει με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος του μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τις συναυλίες που είχε δώσει εδώ και του ζήτησε να μεταφέρει θερμούς χαιρετισμούς στην ομογένεια.

Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιελάμβανε το εμβληματικό έργο της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας», του Μάνου Χατζιδάκι.

basis1

Η ορχήστρα, τα περισσότερα μέλη της οποίας ήταν μη ελληνικής καταγωγής, απέδωσε με ακρίβεια το πολυαγαπημένο αυτό έργο, και ανήκουν εύσημα στον ομογενή μαέστρο George Ellis, που επέλεξε και προετοίμασε κατάλληλα τους μουσικούς.

Να σημειωθεί ότι φέτος ήταν η δεύτερη χρονιά της σύμπραξης της Ελληνικής Κοινότητας με το City Recital Hall, οι υπεύθυνοι του οποίου δήλωσαν εντυπωσιασμένοι με τη συνεργασία και όλα προδίδουν ότι θα υπάρξει συνέχεια (πέρυσι είχε παρουσιαστεί το «Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη).

Η δεύτερη και αποχαιρετιστήρια πράξη του Δημήτρη Μπάση, ήταν την Κυριακή το βράδυ, όταν για σχεδόν τέσσερις ώρες προσέφερε καλό ελληνικό μουσικό γλέντι σε πάνω από 250 άτομα, που είχαν γεμίσει το ομογενειακό κέντρο Grand Roxy, στο Brighton Le Sands.

Η εκδήλωση είχε χαρακτήρα οικονομικής ενίσχυσης του Φεστιβάλ, αλλά και πανηγυρικού εορτασμού για το τέλος της φετινής διοργάνωσης.

Ο Μπάσης είπε δικές του επιτυχίες, αλλά και τραγούδια άλλων ερμηνευτών που αγαπήσαμε. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Δημήτρη Μητροπάνο, την ορχήστρα του οποίου «κληρονόμησε», όπως ανέφερε από μικροφώνου, καθώς ήταν ο τελευταίος που συνεργάστηκε με τον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή πριν τον θάνατό του την άνοιξη του 2012.

 

Στην ίδια εκδήλωση τραγούδησε η συμπάροικος ταλαντούχα τραγουδίστρια, Διονυσία Βερτζάγια, η οποία έχει θητεύσει μουσικά και στην Ελλάδα. Εκτιμήθηκε ιδιαίτερα η προσήλωσή της στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι.

Πηγή:Νέος  Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.