Aυστραλία: Όλοι οι εύζωνες ήταν… υπέροχοι

shevzon

Μπορεί να ήταν λίγοι αλλά τράβηξαν όλη την προσοχή και οι φωτογραφίες και τα βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο κάνουν θραύση.

Μόλις πέντε εύζωνες παρέστησαν το Σάββατο στις επετειακές εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης (ο έκτος ήταν αδιάθετος λόγω του μεγάλου ταξιδιού που είχε προηγηθεί) αλλά και οι πέντε ήταν… υπέροχοι, με τον υπολοχαγό τους.

Λόγω (και) της παρουσίας του ολιγομελούς αγήματος της Προεδρικής Φρουράς της Ελλάδας οι εκδηλώσεις φέτος είχαν ιδιαίτερη λάμψη. Και περισσότερος κόσμος, και περισσότερα μέσα ενημέρωσης, και μεγαλύτερη απήχηση.

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου ξεκίνησαν από το Anzac Memorial στο Hyde Park του Σίδνεϊ. Εκεί ξεναγήθηκαν οι εύζωνες, αλλά και ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκατζογιάννης, επιτελάρχης Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) και ο αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, που εκπροσώπησαν φέτος τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Ακολούθησε σεμνή τελετή όπου η ελληνική Πολιτεία παρασημοφόρησε δύο Αυστραλούς παλαιούς πολεμιστές που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Τιμήθηκαν ο 97χρονος Thomas Lea, και ο αποθανών Charles Norman Badan (παρέλαβε το παράσημο ο εγγονός του, Jacob Ralph, σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας).

Επίσης, παραδόθηκε στον Ελληνοαυστραλό πλοίαρχο Ιωάννη Σταυρίδη, σημαία που παλαιότερα κοσμούσε το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», γνωστό για τον άκρως σημαντικό ρόλο του στους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση νησιών, όπως η Σάμος και η Λήμνος απ’ όπου κατάγεται ο ομογενής αξιωματικός του Αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού.

Περίπου στις δύο το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στο Κενοτάφιο Martin Place, η κύρια εκδήλωση της ημέρας με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Παρέστη ο κυβερνήτης της Ν.Ν. Ουαλίας, David Hurley, τονίζοντας ότι «συναντήθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δύο δημοκρατίες – μία νέα με την αρχαιότερη». Επίσης, τόνισε πως όπως «και στην Καλλίπολη, έτσι και στην Κρήτη, δεν υπήρξε νίκη με τη στρατιωτική σημασία, όμως υπήρξε νίκη εν τη ευρεία έννοια. Αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτύχουν οι άνθρωποι από κοινού».

Ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκατζογιάννης, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τις αυστραλιανές Αρχές, εξέφρασε τις πολύ καλές του εντυπώσεις από την Ομογένεια και χαιρέτισε θερμά τον λαό της Αυστραλίας.

Άλλοι επίσημοι στο Martin Place, ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Σίδνεϊ, Δρ. Σταύρος Κυρίμης, ο ομοσπονδιακός υπουργός Αθανάσιος Συνοδινός, ο Εργατικός βουλευτής, Matthew Thistlewaite, η σκιώδης πολιτειακή υπουργός, Σοφία Κώτση, και άλλοι από την πολιτική σκηνή, την τοπική αυτοδιοίκηση, την Ομογένεια και ευρύτερα.

Όσον αφορά τους ευζώνους στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα φρουρήσουν τιμητικά επί μία ώρα το Κενοτάφιο και αρκετά κανάλια έχουν δείξει ενδιαφέρον να τους κινηματογραφήσουν.

Το άγημα της Προεδρικής Φρουράς μαζί με τους δύο αξιωματικούς επισκέφθηκαν χθες τον στρατώνα «Λαμία», έξω από το Σίδνεϊ καθώς και το ίδρυμα «Βασιλειάδα» στην περιοχή Lakemba.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.