Λαμπρά και μαζικά τιμήθηκε η Εθνική Επέτειος στην Αδελαΐδα

tmmaiosglipta2

Και με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε η έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ρεκόρ προσέλευσης κόσμου φέτος στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στην Αδελαΐδα, το πρωί της Κυριακής, 3 Απριλίου, στο μνημείο Cross of Sacrifice, στη γωνία των οδών King William Street και Pennington Tce, στο κέντρο της πόλης.

Στην τελετή χοροστάτησε ο επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος, και η επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των πεσόντων, πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους πολιτών και εκπροσώπων του πολιτικού και θρησκευτικού κόσμου της Πολιτείας.

Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο ομογενής πολιτειακός Θησαυροφύλακας, Τομ Κουτσαντώνης, ο κυβερνήτης της Νότιας Αυστραλίας, κ. Hieu Van Le, η πολιτειακή υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, κ, Zoe Bettison, ο σκιώδης υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. David Pisoni, ο πρόεδρος της πολιτειακής βουλής, κ. Michael Atkinson, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νότια Αυστραλία, κ. Ανδρέας-Κωνσταντίνος Γούρας, και η σκιώδης υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, κ. Jing Shyuan Lee.

Ακολούθησε η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, η οποία κατέληξε στο προαύλιο του Adelaide Festival Centre, όπου οι μαθητές των ελληνικών κολλεγίων και των απογευματινών και σαββατιανών σχολείων της Αρχιεπισκοπής, παρουσίασαν τη σχολική τους γιορτή, διανθισμένη με τραγούδια, δημοτικούς χορούς και ποιήματα, για να υμνήσουν τον ηρωισμό των πεσόντων του 1821.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, οι μαθητές, οι γονείς και όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση των 15 εκμαγείων του Παρθενώνα, που φιλοξενούνται στους χώρους του Adelaide Festival Theatre για 100 ημέρες.

 

«ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Στο κατάμεστο Adelaide Festival Centre πραγματοποιήθηκαν το πρωί της περασμένης Πέμπτης, 31 Μαρτίου, τα εγκαίνια της έκθεσης των 15 εκμαγείων του Παρθενώνα, μετά από πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού The Foundation for Hellenic Studies.

Υπό τη συνοδεία μουσικών οργάνων, οι μαθητές και μαθήτριες του Κολλεγίου Αγίου Γεωργίου, καλωσόρισαν τους επίσημους προσκεκλημένους στην είσοδο του πολυχώρου φορώντας αρχαιοελληνικές ενδυμασίες.

Την εκδήλωση άνοιξε επίσημα ο ελληνικής καταγωγής θησαυροφύλακας, Τομ Κουτσαντώνης, ενώ μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων ήταν ακόμα ο δήμαρχος Αδελαΐδας, Martin Haese, o πρόεδρος του Foundation for Hellenic Studies κ. Greg Crafter, ο πρόεδρος του Adelaide Festival Centre, Michael Abbott, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νότια Αυστραλία, Ανδρέας-Κωνσταντίνος Γούρας, και ο αρχιδικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Νότιας Αυστραλίας, Χριστόφορος Κουράκης.

«Σήμερα είναι η μέρα που ένα όνειρο, γίνεται πραγματικότητα» δήλωσε, συγκινημένος, ο πρωτεργάτης της πρωτοβουλίας, επιχειρηματίας Θεοφάνης Μάρας, ο οποίος, σε συνεργασία με τον, επίσης ελληνικής καταγωγής σύμβουλο του Ιδρύματος, Χάρυ Πατσούρη, κατόρθωσαν για πρώτη φορά να φέρουν την έκθεση των εκμαγείων στην Αυστραλία.

«Ήταν μια αρχή που έπρεπε να γίνει, για να δείξουμε σε όλη την οικουμένη ότι τα μάρμαρα αυτά αντιπροσωπεύουν τον ελληνικό πολιτισμό και ανήκουν πρωτίστως στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο επιχειρηματίας.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στις αίθουσες του Adelaide Festival Centre για 100 ημέρες ενώ -σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του κ. Μάρα στο «Νέο Κόσμο»-, ενδέχεται μετά το πέρας της έκθεσης, τα εκμαγεία να μεταφερθούν και στις Πολιτείες Νέας Νότιας Ουαλίας και Βικτώριας, χωρίς ακόμα να έχουν ακόμα διευκρινιστεί οι σχετικές λεπτομέρειες.

«Ο ελληνισμός της Νότιας Αυστραλίας είναι γενναιόδωρος» κατέληξε ο επιχειρηματίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς ή μέρος αυτών από ομογενείς επιχειρηματίες.

Τη Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016, τοπικοί καλλιτέχνες παραβρέθηκαν στην έκθεση όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα 15 αντίγραφα και να δημιουργήσουν αντίστοιχα έργα τέχνης σε ζωντανό χρόνο, παρουσία του κοινού.

 

ΝΟΤΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΝΕΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΟΥΑΛΙΑΣ

Τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας να εισάγει ποσότητα 6.500 τόνων ατσαλιού από την Ισπανία για να χρησιμοποιηθεί σε σιδηροδρομικό έργο αξίας 8.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξέφρασε σύσσωμη η πολιτειακή κυβέρνηση Νότιας Αυστραλίας.

Το γεγονός που εξόργισε την πολιτειακή κυβέρνηση της Ν.Α. οφείλεται βασικά στο ότι το έργο θα μπορούσε να έχει ανατεθεί σε αντίστοιχη τοπική μονάδα επεξεργασίας ατσαλιού, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Whyalla της Ν.Α., και αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα από τον περσινό Δεκέμβριο, οπότε και ανακοίνωσε απώλειες ύψους $1,5 δισεκατομμυρίων και η οποία βρίσκεται επί του παρόντος και πάλι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του πολιτειακού θησαυροφύλακα, Τομ Κουτσαντώνη, ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος από την απόφαση αυτή της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας, να μην υποστηρίξει την τοπική αγορά εν καιρώ κρίσης, επιζητώντας να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις.

Με τη σειρά της, η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, μέσω του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Andrew Constance, εξήγησε ότι είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου και ότι στόχος της παραμένει η παράδοση του έργου, εν ευθέτω χρόνο.

Τέλος, ο ανεξάρτητος ομοσπονδιακός γερουσιαστής, Νίκος Ξενοφών, σε διαδήλωση που διοργανώθηκε στην Αδελαΐδα, για να ζητηθεί το ζήτημα ανάθεσης κατασκευής των πολεμικών πλοίων σε επίσης ισπανική εταιρεία, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας ντροπιαστική.

«Δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο η απόφαση εισαγωγής ατσαλιού από την Ισπανία όταν το ίδιο προϊόν υπάρχει στην Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας» δήλωσε ο Ξενοφών.

 

Η ΕΟΚΝΑ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΝΙΚΟ ΜΑΝΟ

Την Τετάρτη, 13 Απριλίου, στις 19.00μμ., στο Ολύμπικ Χωλ, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας διοργανώνει ειδική εκδήλωση για να τιμήσει ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της που έφυγε από τη ζωή πρόσφατα, τον αείμνηστο Νίκο Μάνο.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς θα γίνουν ομιλίες και παρουσιάσεις γύρω από τη ζωή του Νίκου Μάνου, με κύριους ομιλητές τον αρχιδικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νότιας Αυστραλίας, Χριστόφορο Κουράκη και τον γενικό γραμματέα της Κοινότητας, Ευάγγελο Μπόγια.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.