Aυστραλία: Άρχισαν τα «παζάρια» για το GST

untitled

Ευοίωνα τα σημεία για την κυβέρνηση Turnbull

Ούριος φαίνεται να είναι ο άνεμος για την κυβέρνηση Turnbull, όσον αφορά τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος, αρχής γενομένης από το GST (Φόρο Αγαθών και Υπηρεσιών), τον οποίο δέχεται η πλειονότητα των ψηφοφόρων, υπό τον όρο ότι θα τύχουν ανάλογης αποζημίωσης τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Πρόκειται για ένα “παζάρι” που κερδίζει συνεχώς έδαφος, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι “οποιαδήποτε αλλαγή γίνει, θα πρέπει όχι μόνο να είναι δίκαιη, αλλά και να φαίνεται δίκαιη, διότι μόνο τότε θα έχει την αποδοχή του κοινού”.

Ότι ο κ. Turnbull έχει διδαχθεί από τα παθήματα του προκατόχου του, δεν υπάρχει η ελάχιστη αμφιβολία. Εξάλλου, είναι κάτι που -εμμέσως πλην σαφώς- εξέφρασε, όταν είπε ότι “ένα από τα μειονεκτήματα του Tony Abbott ήταν ότι δεν μπόρεσε να πουλήσει τις πολιτικές του στους ψηφοφόρους”.

Ο άνεμος πνέει λοιπόν όλο και πιο ευνοϊκά για τον Malcolm Turnbull, o οποίος κερδίζει συνεχώς έδαφος. Σύμφωνα με την τελευταία, μηνιαία, δημοσκόπηση του Fairfax/Ipsos, ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών συγκεντρώνει το 56% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, έναντι του 44% του Εργατικού Κόμματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την τελευταία δημοσκόπηση, τον Οκτώβριο, υπήρξε έντονη όσο και δημιουργική συζήτηση για το θέμα του GST και των φορολογικών μεταρρυθμίσεων γενικότερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, αυτοί που στηρίζουν την ανεξάρτητη αύξηση του GST έχουν μειωθεί από το 37% στο 28%, από τον Απρίλιο μέχρι τώρα, ενώ όσοι την αποδοκιμάζουν έχουν αυξηθεί κατά 7% την ίδια περίοδο, φθάνοντας στο 66% του συνόλου των ψηφοφόρων.

Ωστόσο, όταν οι ψηφοφόροι ερωτήθηκαν εάν υποστηρίζουν το GST σε περίπτωση που συνοδεύεται από φοροαπαλλαγές ή άλλου είδους αποζημιώσεις για οικογένειες με εισόδημα κάτω των $100,000 ετησίως, το ποσοστό των υποστηρικτών του GST σχεδόν διπλασιάστηκε, φθάνοντας το 52%, ενώ των αποδοκιμαζόντων μειώθηκε στο 41%.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ

Παρ’ ότι είναι πλέον φανερό ότι οι έχοντες υψηλό εισόδημα δεν πρόκειται να αποζημιωθούν, σε περίπτωση αύξησης του GST, είναι εκείνοι οι οποίοι το υποστηρίζουν πιο ένθερμα από εκείνους που θα αποζημιωθούν.

Πιο συγκεκριμένα, από εκείνους που έχουν εισόδημα πάνω από $100.000, το 34% τάσσονται υπέρ της αύξησης του GST. Το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 27%, μεταξύ εκείνων που κερδίζουν μεταξύ $40.000 και $100.000 και 22% σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των $40.000.

Παρ’ ότι αρκετοί βουλευτές του Συνασπισμού φοβούνται ότι πιθανή αύξηση του GST θα προκαλέσει αρνητική αντίδραση, ο Malcolm Turnbull έχει επανειλλημένα διαβεβαιώσει τους αντιρρησίες ότι οποιαδήποτε αύξηση θα αντισταθμίζεται από αποζημιώσεις υπό μορφή φοροαπαλλαγών και αυξήσεων σε επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Γενικά, η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι ψηφοφόροι είναι πολύ πιο αντίθετοι σε μια πιθανή αύξηση του GST σήμερα, από ό,τι ήταν το 1998, όταν είχε παρθεί η απόφαση για την εφαρμογή του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.402 ψηφοφόρων, μεταξύ της περασμένης Πέμπτης και του Σαββάτου, όταν ο κ. Turnbull βρισκόταν στην Τζακάρτα και το Βερολίνο και η σφαγή στο Παρίσι είχε “παγώσει” τον πλανήτη.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις οι ψηφοφόροι πέφτουν σε νάρκη, ακριβώς όπως συνέβη στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Αντίθετα, στην Αυστραλία, η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι η ψήφος υπέρ του Συνασπισμού έχει αυξηθεί κατά 3% από τον περασμένο μήνα, φθάνοντας το 48%, ενώ του Εργατικού Κόμματος μειώθηκε στο 29%, χαμηλότερα δηλαδή από το 33% που ήταν στις εκλογές του 2013.

Η δύναμη των Πρασίνων βρίσκεται στο 13% από το 12% που ήταν τον περασμένο μήνα.

Αναφορικά με την πιθανή αύξηση του GST, το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να οριστικοποιήσει το επίπεδο των εισοδημάτων τα οποία θα αποζημιωθούν. Οι Πολιτείες, με επικεφαλής τη Ν.Ν. Ουαλία, προτείνουν ως όριο τις $100.000 εισόδημα και κάτω.

Οι Εργατικοί και οι Πράσινοι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αύξηση του GST ή ακόμη και σε διεύρυνση της βάσης του, ισχυριζόμενοι ότι οι αποζημιώσεις είναι εφήμερες και οι φοροαπαλλαγές χάνουν συν τω χρόνω την αξία τους.

Σε γενικές γραμμές, οι ψηφοφόροι του Συνασπισμού είναι υπέρ της αύξησης του GST, ενώ των Εργατικών είναι αντίθετοι με ή χωρίς αποζημιώσεις.

Να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Bill Shorten, την περασμένη Δευτέρα ηγείτο εκστρατείας κατά του GST στο Darwin, υποστηρίζοντας ότι πιθανή αύξηση του GST σε 15%, θα χτυπήσει σκληρότερα τις απομακρυσμένες περιφέρειες: “Το κόμμα των Εργατικών είναι κάθετα αντίθετο σε αύξηση 15% του GST”, ήταν το σύνθημα της καμπάνιας.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.