ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚ∆ΗΛΩΣΗ ΣΤΟYΣ «ΑΓΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ» NEWCASTLE

GetAttachment.aspx

Την περασμένη Κυριακή, η πιο φιλόξενη πολυπολιτι- σμική γωνιά στην Αυστραλία ήταν ασφαλώς η αίθουσα εκδηλώσεων τής Ενορίας «Αγίων Αποστόλων» στο Newcastle, όπου οι ομογενείς κάτοικοι τής πόλης υποδέχτηκαν με ειλικρινά αισθήματα αγάπης 100 και πλέον μέλη τής ΑΧΕΠΑ NNO και φίλους της, που ταξίδεψαν για να παραστούν στην εκδήλωση για την τιμητική διάκριση τού τελευταίου επιζώντος Aυστρα- λού στρατιώτη, Alf Clive Carpenter ΟΑM RFD, ο οποίος πολέμησε και τραυματίστηκε στην Μάχη τής Κρήτης. Χρέη οικοδεσπότη είχε ο ακούραστος ιερατικώς προϊστάμενος, αιδ. πατήρ Νικόλαος Σκορδίλης με κυρίες που περιποιήθηκαν τους εκδρομείς από την άφιξή τους μέχρι την αναχώρηση.
Μετά την αρτοκλασία στον ιερό ναό Αγίων Αποστόλων, ακολούθησε η εκδήλωση που οργανώθηκε με επιτυχία από την Επιτροπή Ψυχαγωγίας με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Γιακουμίδη και επικεφαλής τον Πολιτειακό Πρόεδρο, κ. Γιάννη Καλλιμάνη, που έχει βάλει τον μεγάλο αυτό φορέα σε νέα τροχιά προόδου. Η πρωτοποριακή αυτή εκδήλωση είχε πολλές παραμέτρους και μια από αυτές ασφαλώς ήταν ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της. Τα αντιπολεμικά και αντιφασιστικά μηνύματα, τόσο από τον κ. Καλλιμάνη, όσο και από τον τιμώμενο ήρωα πολεμιστή εναντίον τού φασισμού, Alf Clive Carpenter, ήταν αντάξια των διαχρονικών αρχών δημοκρατίας και ελευθερίας που μοιράζονται με στενούς δεσμούς φιλίας έναν και πλέον αιώνα η Ελλάδα και η Αυστραλία. Η εκδήλωση άρχισε με τελετάρχη τον γνωστό συμπάροικο και πρώην Πρόεδρο τής ΑΧΕΠΑ, κ. Γιάννη Θεοδωρίδη, ο οποίος ανέπτυξε τον θεσμό τής ΑΧΕΠΑ και το τεράστιο έργο της σε όλο τον κόσμο, δαπανώντας περισσότερα από ένα δις δολάρια σε φιλανθρωπικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Μετά την ομιλία τού κ. Θεοδωρίδη, είχαμε την ευκαιρία ν’ απολαύσουμε ακόμα ένα δείγμα πολυπολιτισμού, ν’ ακούσουμε από την τρομπέτα τής κας Αρτεμης Χόρτον τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας – Αυστραλίας και το Waltzing Matilda. Η κα Χόρτον είναι Ελληνίδα από τον Καναδά, που παντρεύτηκε τον κ. Χόρτον και ζει στο Nεwcastle κοντά στην ομο- γένεια.
Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να σημειώσουμε πως μόνο στην Μάχη τής Κρήτης σκοτώ- θηκαν 646 Αυστραλοί.
Ο αιδ. πατήρ Νικόλαος απεύθυνε ένα θερμό καλωσόρισμα στον Γενικό Πρόξενο τής Ελλάδας, ∆ρ Σταύρο Κυρίμη και τους εκδρομείς επι- σκέπτες με εγκώμια για το έργο τής ΑΧΕΠΑ που την ευχαρίστησε για τη συνεργασία των δύο φορέων.
Στην ομιλία του ο γενικός πρόξενος, ∆ρ Κυρίμης ανέφερε πως οι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί πολέμησαν μόνο δύο φορές σαν Anzacs και τις δύο στην Ελλάδα, πριν 100 χρόνια στη Λήμνο και πριν 75 χρόνια στην Κρήτη. Ο ∆ρ Κυρίμης ανακοίνωσε δύο σημαντικές εκδηλώσεις το 2016 για τις δύο επετείους, η μια το Σάββατο 16 Απριλίου για τα εκατό χρόνια και η δεύτερη πολύ σημαντική που αφορά την επίσκεψη στην πατρίδα μας 100 Αυστραλών μαθητών Σεπτέμβριο – Οκτώβριο που θα την διασχίσουν με τον Alf Carpenter από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη.
Η ομιλία τού κ. Καλλιμάνη, που εξέφραζε τους νέους στόχους και οράματα τής αναδιοργανωμένης ΑΧΕ- ΠΑ, άρχισε με τις ευχαριστίες στον αιδ. Νικόλαο Σκορδίλη και τους επί- σημους προσκεκλημένους, ∆ρ Σταύρο Κυριμη, τον Επίτιμο Πρόξενο τής Ελλάδας στο Newcastle, Τζεφ Αντωνιάδη, τον τιμούμενο Alf Carpenter, τον πρόεδρο τής Ενορίας Αγίων Αποστόλων, Πολ Μυλωνά, τον πρόεδρο της Hamilton Olympic, Γιώργο Σοφιανό και τον γραμματέα κ. Κων Γκούνη, τον γραμματέα τής Παμμα- κεδονικής Νιουκάστλ «Παύλος Μελάς», κ. Αδάμ Λεπίδη και τον εκπρόσωπο των Παλαιών Πολεμιστών στο Σίδνεϊ, κ. Λάμπρο Παπαδόπουλο. Ο κ. Καλλιμάνης μίλησε στα Αγγλικά και Ελληνικά για τον ηρωισμό τού κ. Carpenter και των Αυστραλών συμπολεμιστών του:
«Από την Βεύη Φλωρίνης, στο Μπράλλο Φθιώτιδας κοντά στις Θερμοπύλες και στο αεροδρόμιο τού Ηρακλείου Κρήτης, ο κ. Αλφ Κάρπεντερ διέσχισε την πατρίδα μας. ∆ίπλα στις ελληνικές εθνικές δυνάμεις πολέμησε για τις κοινές αξίες Αυστραλών και Ελλήνων, αξίες τής ανθρωπότητας. Τιμώντας τον κ. Αλφ, το τάγμα τής ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ τιμά τους 7.000 Αυστραλούς που πέρασαν από τα ιερά χώματα και ύδατα τής πατρίδος. Για πάνω από έναν αιώνα, όταν φθάνουν Αυστραλοι στρατιώτες, ναυτικοί, αεροπόροι και νοσοκόμες στην Ελλάδα, τους δέχονται με ανοιχτές αγκαλιές. Αυτή τη συμμαχία ανθρωπιάς ευελπιστεί να τιμήσει η ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ με σειρά εκδηλώσεων το 2016, 100 χρόνια από τότε που πρωτοπάτησαν οι Άνζακ στη Λήμνο, 90 χρόνια από τη σύναψη επισήμων διπλωματικών σχέσεων τής Ελλάδας με την Αυστραλία και 75 χρόνια από τότε που ο κ. Αλφ και οι σύντροφοί του έφτασαν στον Πειραιά», είπε ο κ. Καλλιμάνης, που αναγνώρισε το σπουδαίο έργο τής Ενορίας «Αγίων Αποστόλων» και υποσχέθηκε στενή συνεργασία με την ΑΧΕΠΑ, αλλά και τη δημιουργία νέου τμήματος τής ΑΧΕΠΑ στο Newcastle.
Στο βήμα ακολούθησαν με σύντομες ομιλίες η Λόρδος ∆ήμαρχος τού Newcastle, Natalie Nelmess και ο γνωστός συμπάροικος, Τζον Προκοπιάδης, ενώ ο κ. Πολύκαρπος Αγαθοκλέους συγκίνησε με την ιστορία του πατέρα του, ο οποίος πολέμησε στην Ελλάδα εναντίον τού φασισμού σαν Κύπριος με τους Αγγλους στο πλευρό των Αυστραλών.
Οταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Κρήτη ύστερα από σκληρές μάχες, ο πατέρας τού κ. Αγαθοκλέους ζήτησε προστασία σε ελληνικά σπίτια για έξι Αυστραλούς που τελικά φυ- γαδεύτηκαν στην Αίγυπτο, ενώ ο ίδιος πολέμησε με τους αντάρτες έξι μήνες.
Ο πατέρας του επέστρεψε στην Κύπρο ύστερα από πέντε χρόνια στα πεδία των μαχών και όταν κτύπησε την πόρτα τού σπιτιού του αργά μια νύχτα, η οικογένεια ρώτησε ανήσυχη ποιός είναι: «Είμαι ο Οδυσσέας και επέστρεψα στην Ιθάκη μου». Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Αγαθοκλέους απευθύνθηκε στον κ. Κάρπεντερ και τού είπε: Οταν πολε- μούσατε στην Κρήτη ίσως δίπλα σας συμπολεμιστής να ήταν ο πατέρας μου!
Ομως, αν και με είχαν προειδοποιήσει για την διαύγεια πνεύματος τού 98χρονου κ. Κάρπεντερ, ομολογώ ότι με άφησε άναυδο όταν με βροντερή φωνή και ευφράδεια λόγου άρχισε μια ομιλία συγκλονιστική γεμάτη ανθρωπιά, αλλά και υπερηφάνεια για τον ηρωϊσμό των συμπολεμιστών του.
Περιληπτικά είπε ότι «στις μάχες που δώσαμε στην Ελλάδα, από την Μακεδονία μέχρι να φτάσουμε στην Κρήτη χάσαμε πολλά καλά παιδιά μας για τα οποία είμαι υπερήφανος, όμως σήμερα βλέπω να καταστρέφουμε με πολέμους έναν όμορφο κόσμο, αντί να παράγουμε τροφή και καθαρό νερό!». Οταν ακούς τέτοια αντιπολεμικά μηνύματα από έναν παλαιό πολεμιστή 98 χρονών αναπτερώνεται η ελπίδα σου πως ίσως υπάρχει μέλλον για τον πλανήτη μας.
Μετά την ομιλία του, ο κ. Κάρπεντερ παρέλαβε τιμητική διάκριση ένα αγαλματίδιο από τον κ. Καλλλιμάνη και ακολούθησε μήνυμα των Παλαιών Πολεμιστών από τον κ. Λάμπρο Παπαδόπουλο με συγχαρητήρια για τον τιμώμενο ήρωα.
Πριν τελειώσει η συγκινητική εκδήλωση, ο πρόεδρος τής Επιτροπής Ψυχαγωγίας τής ΑΧΕΠΑ, κ. Γιώργος Γιακουμίδης, ευχαρίστησε την Ενορία «Αγίων Αποστόλων» για την φιλοξενία και παρέδωσε στον αιδ. πατέρα Νικόλαο επιταγή – δώρο $800 και $200 επιπλέον για το χορευτικό συγκρότημα, ενώ και η Στοά Ηρακλής πρόσφερε $200 στην Ενορία.
Στη συνέχεια, οι συνδαιτυμόνες απόλαυσαν και χειροκρότησαν θερμά επίδειξη ελληνικών χορών από συγκρότημα μικρών παιδιών τής Ενορίας που χόρεψαν με πάθος τους χορούς των προγόνων τους και εντυπωσίασαν.
Η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή εντυπωσιακής τούρτας προς τιμήν τού κ. Κάρπεντερ και οι επισκέπτες άρχισαν το μακρύ ταξίδι τού γυρι- σμού.
«Ο Κόσμος» συγχαίρει την ΑΧΕΠΑ και την Ενορία «Αγίων Αποστόλων» για την άψογη συνεργασία τους στη διοργάνωση μιας τόσο σημαντικής εκδήλωσης για την ιστορική φιλία Ελλάδας – Αυστραλίας και ειδικά για την αναγνώριση των ηρωικών αυστραλών στρατιωτών στο πρόσω- πο τού κ. Κάρπεντερ. Ευχαριστούμε τον αιδ. πατέρα Νικόλαο Σκορδίλη για την πατροπαράδοτη φιλοξενία, τον Μέγα Πρόεδρο τής ΑΧΕΠΑ, κ. Γιάννη Καλλιμάνη για την ευγενή πρόσκληση και την Επιτροπή Ψυχαγωγίας που απαρτίζουν ο πρόεδρος κ. Γιώργος Γιακουμίδης, η αντιπρόεδρος κα Μέλπω Καϊμασίδου, η γραμματέας κα Εφη Καλλιμάνη, η κα Λίτσα ∆ιακοβασίλη για τις ∆ημόσιες Σχέσεις και η κα Ουρανία Ρέκα.
Μακεδονία μέχρι να φτάσουμε στην Κρήτη χάσαμε πολλά καλά παιδιά μας για τα οποία είμαι υπερήφανος, όμως σήμερα βλέπω να καταστρέφουμε με πολέμους έναν όμορφο κόσμο, αντί να παράγουμε τροφή και καθαρό νερό!». Οταν ακούς τέ- τοια αντιπολεμικά μηνύματα από έναν παλαιό πολεμιστή 98 χρονών αναπτερώνεται η ελπίδα σου πως ίσως υπάρχει μέλλον για τον πλανή- τη μας.
Μετά την ομιλία του, ο κ. Κάρπεντερ παρέλαβε τιμητική διάκριση ένα αγαλματίδιο από τον κ. Καλλλιμάνη και ακολούθησε μήνυμα των Παλαιών Πολεμιστών από τον κ. Λάμπρο Παπαδόπουλο με συγχαρητήρια για τον τιμώμενο ήρωα.
Πριν τελειώσει η συγκινητική εκδήλωση, ο πρόεδρος τής Επιτροπής Ψυχαγωγίας τής ΑΧΕΠΑ, κ. Γιώρ- γος Γιακουμίδης, ευχαρίστησε την Ενορία «Αγίων Αποστόλων» για την φιλοξενία και παρέδωσε στον αιδ. πατέρα Νικόλαο επιταγή – δώρο $800 και $200 επιπλέον για το χορευτικό συγκρότημα, ενώ και η Στοά Ηρακλής πρόσφερε $200 στην Ενορία.

Στη συνέχεια, οι συνδαιτυμόνες απόλαυσαν και χειροκρότησαν θερμά επίδειξη ελληνικών χορών από συγκρότημα μικρών παιδιών τής Ενορίας που χόρεψαν με πάθος τους χορούς των προγόνων τους και εντυπωσίασαν.

Η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή εντυπωσιακής τούρτας προς τιμήν τού κ. Κάρπεντερ και οι επισκέπτες άρχισαν το μακρύ ταξίδι τού γυρισμού.

Πηγή: Ο Κόσμος

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.