Καταρρέει το Χρηματιστήριο Αθηνών

 

images

$65 δις χάθηκαν και στην Αυστραλία με μεγάλες απώλειες στις μετοχές τραπεζών.

Χωρίς διακοπή αλλά με ηπιότερους ρυθμούς συνεχίσθηκε για έκτη διαδοχική συνεδρίαση η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών που έκλεισε με πτώση -2,89% στις 450,83 μονάδες.

Πρόκειται για επίπεδα της 16ης Οκτωβρίου 1989, ενώ από την αρχή του χρόνου η Αθήνα υποχωρεί κατά -28,6% έχοντας απολέσει πάνω από 13,1 δις. ευρώ της κεφαλαιοποίησης.

Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 96,22 εκατ. ευρώ. Μόνο στις τελευταίες 6 πτωτικές συνεδριάσεις οι απώλειες του γενικού δείκτη ξεπερνούν το -19%. Οι πωλητές προχώρησαν ξανά σε ρευστοποιήσεις των τραπεζικών τίτλων, αλλά και εμποροβιομηχανικών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse 25.

H διατήρηση του αρνητικού κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε συνδυασμό με το θολό τοπίο στην εγχώρια πραγματική οικονομία, προκαλεί τοξικό περιβάλλον στην χρηματιστηριακή αγορά.

Εκτροχιάσθηκαν ακόμη περισσότερο οι αποδόσεις των 3 κρατικών ομολόγων ενώ το spread του δεκαετούς (διαφορά απόδοσης σε σχέση με το γερμανικό δεκαετές) αναρριχήθηκε στις 1.053 μονάδες βάσης.

Ταυτόχρονα, η απόδοση του διετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 14,22%, το 3ετές ομόλογο είχε απόδοση 13,97% και το 10ετές ομόλογο ανήλθε στο 10,75%. Στα ευρωομόλογα το γερμανικό δεκαετές είχε απόδοση 0,23%.

Αλλά και στην Αυστραλία το Xρηματιστήριο είχε την Τρίτη τις μεγαλύτερες απώλειές του από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 42 δις δολάρια.

Οι απώλειες συνεχίστηκαν και χθες και εκτιμάται ότι έφθασαν στα 25 δις δολάρια. Δηλαδή, χάθηκαν 65 δις δολάρια.

Τις μεγαλύτερες απώλειες τις παρουσιάζουν οι μετοχές των τραπεζών και ακολουθούν οι μετοχές ενεργειακών εταιριών.

Το δολάριο, πάντως, για την ώρα, αντέχει και χθες η ισοτιμία του ήταν άνω των 70 σεντς έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.