Δραματική αύξηση στον αριθμό των μεταναστών στην Ελλάδα

metanastes2_285420935

Περίπου 20.843 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα (8-14 Αυγούστου) διά θαλάσσης, ανακοίνωσε σήμερα στη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του συνόλου των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης στην Ελλάδα το 2014, που είχαν φθάσει τις 43.500, προσθέτει η HCR που επισημαίνει ότι “ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες”.

Μόνο τον Ιούλιο, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, δηλαδή περισσότερες απ΄ό,τι σε ολόκληρο το 2014.

Όσον αφορά τις αφίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών προερχόταν από τη Συρία (82%). Οι Αφγανοί αποτελούσαν το 14% του συνόλου και οι Ιρακινοί το 3%.

“Η μεγάλη πλειονότητα των αφιχθέντων αυτών πρέπει να λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα”, διευκρίνισε η HCR.

“Εδώ και μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει προειδοποιήσεις όσον αφορά την αυξανόμενη κρίση με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά”, αναφέρει ακόμη η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ζητεί να ενισχυθούν “επειγόντως” οι δομές υποδοχής στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.

Η υπηρεσία “συνιστά στις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν μία μοναδική δομή η οποία θα επιφορτιστεί να συντονίσει την απόκριση έκτακτης ανάγκης” σε αυτή την κρίση και “να δημιουργήσει έναν κατάλληλο μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας”.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα σε αυτή την εργασία, υπογραμμίζει ακόμη η HCR.

Frontex: Όλα τα ρεκόρ έσπασε ο αριθμός των μεταναστών τον Ιούλιο

ΟΗΕ: Η Αθήνα να αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης

Η Ελλάδα πρέπει να δείξει “πολύ περισσότερη ηγεσία” προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη κρίση με τους 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φθάσει στις ακτές της μέχρι τώρα φέτος, ανέφεραν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την Ελλάδα στο θέμα των προσφύγων.

“Αν η (ελληνική) κεντρική αρχή ερχόταν με ηγεσία και όραμα και διόριζε κάποιον που θα συντόνιζε αυτή την απόκριση, τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε και να βοηθήσουμε”, δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

“Αλλά είναι δύσκολο για εμάς να έρθουμε κα να αρχίσουμε να εργαζόμαστε επιτόπου αν δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος”.

Σχεδόν 250.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης μέχρι τώρα φέτος και τουλάχιστον 2.349 έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

“Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι μένουν άλλες 135 ημέρες φέτος. Έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε πως ο συνολικός αριθμός των αφίξεων θα ξεπεράσει τις 300.000”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζόελ Μίλμαν.

Ναύλωση πλοίου για 2.500 μετανάστες σχεδιάζει η κυβέρνηση

Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πηγή:madata.gr

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.