Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία παραδέχθηκε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έγιναν λάθη και έκανε και εκείνος, αλλά ξεκαθάρισε πως πλέον εμπρός τους υπάρχει ένα ναρκοπέδιο που δεν μπορεί να αγνοήσει.
“Από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο και δεν έχω το δικαίωμα να το αγνοήσω ούτε να το κρύψω από τον ελληνικό λαό, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως υπάρχουν κύκλοι που επιδιώκουν την απαλλαγή τους από μια μη αρεστή κυβέρνηση. Αποφασίσαμε να αποτρέψουμε ένα πολιτικό grexit με οικονομική πρόφαση”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Παρά τις κλειστές τράπεζες ο ελληνικός λαός πήρε μια γενναία και ιστορική απόφαση. Δεν έδωσε εντολή ρήξης, αλλά ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας. δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και ούτε το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ενώ σημείωσε πως εξέλαβε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στις προσπάθειές της. Παραδέχθηκε πως το πρόγραμμα που πρότειναν είναι δύσκολο, αλλά επεσήμανε πως για πρώτη φορά υπάρχει στο τραπέζι σοβαρή συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Ναι κάναμε λάθη. Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ. Φρονώ όμως ότι δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας που να είναι στο χείλος του γκρεμού και να διαπραγματεύεται με επιμονή. Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση ευθύνης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό grexit με οικονομική πρόφαση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο στόχος της παρέμβασής μου δεν είναι να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, αλλά να εκθέσω με σαφήνεια τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την Ελλάδα και για να αλλάξει η Ευρώπη. Αυτός ο σπόρος θα φέρει καρπούς,
Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως φαίνεται και από τις τοποθετήσεις πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι οριακή, αλλά ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα διευκρίνισε πως εάν δεν έχει το βράδυ της Παρασκευής τη δεδηλωμένη, τότε δεν πρόκειται να συνεχίσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το σενάριο, η ελληνική πρόταση θα περάσει με τις ψήφους των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Έτσι αφού θα έχει ισχυρή πλειοψηφία ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορεί να κάνει πίσω και θα δώσει το πράσινο φως για να υπογράψουν τη συμφωνία με τους δανειστές.
Με την υπογραφή όμως ο κ. Τσίπρας δεν θα συνεχίσει και θα προκηρύξει εκλογές σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν βέβαια οι εκτιμήσεις πως ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει τις παραιτήσεις όσων βουλευτών δεν υπερψηφίσουν την ελληνική πρόταση, κάτι που σημαίνει πως θα παραιτηθούν είτε από το βουλευτικό είτε από το υπουργικό του αξίωμα και να παραδώσουν την βουλευτική έδρα στο κόμμα.
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές άφησαν εξαιρετικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν οι παραιτήσεις όσων καταψηφίσουν ή ακόμα και να διαγραφούν, κάτι που φαντάζει δύσκολο, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιες προβλέψεις στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία με 162 βουλευτές στους οποίους θα πρέπει ήδη να αφαιρέσουμε τη Ραχήλ Μακρή και τον Γιάνη Βαρουφάκη, που σημαίνει πως εάν δεν υπάρχουν άλλες διαρροές η κυβέρνηση θα περάσει την πρόταση με 160 ψήφους συν τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τσίπρας: Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού, ίσως τις κρισιμότερες μέρες της μεταπολιτευτικής ιστορίας, κινήθηκα με μόνο γνώμονα τη συνείδησή μου προκειμένου να προασπίσω το δίκιο του λαού και τα εθνικά συμφέροντα.
Έχω πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.
Σε αυτές τις συνθήκες ανέλαβα ρίσκα, δεν το έβαλα κάτω, δεν λογάριασα προσωπικό πολιτικό κόστος, δεν συμφιλιώθηκα με την ιδέα των εύκολων συμβιβασμών για να διασφαλίσω την εύκολη παραμονή μου στην εξουσία.
Με μοναδική δύναμη σε αυτή τη δύσκολη αναμέτρηση την απλόχερη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ο λαός να κρίνει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Έξι μήνες τώρα δώσαμε μάχες δύσκολες. Είχαμε απώλειες, κερδίσαμε και έδαφος όμως. Τώρα όμως φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ και εμπρός υπάρχει ναρκοπέδιο.
Στο ερώτημα αν κάναμε λάθη στη διάρκεια της 5μηνης διαπραγμάτευσης, να πω ότι ουδείς αλάθητος. Φρονώ όμως ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία χώρας που να είναι στο χείλος χρεοκοπίας και να διαπραγματεύεται με αξιοπρέπεια, ως ίσος προς ίσους.
Αυτή την ισοτιμία να μην τη θυσιάσουμε στο βωμό ακραίων συντηρητικών κύκλων.
Με υψηλή αίσθηση της ευθύνης, να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση. Δεν είμαι ανάμεσά σας για να κρύψω την πραγματικότητα πίσω από υπερβολές. Η δανειακή συμφωνία περιλαμβάνει πολλές προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν πολύ από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
Η σύγκριση είναι με τις εναλλακτικές. Στις 25 Ιουνίου πήραμε τελεσίγραφο. Αυτό το τελεσίγραφο προέβλεπε μόνο σκληρά μέτρα. Χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, χωρίς καμία δέσμευση για αναδιάρθρωση. 4 αξιολογήσεις μέσα σε 5 μήνες. Το αρνηθήκαμε, το ίδιο θα έκανε όποιος άλλος ήταν στη θέση μας και το θέσαμε στην κρίση του λαού. Δεν είχαμε πρόθεση να οδηγηθούμε στην περιπέτεια των κλειστών τραπεζών.
\Παρά τις κλειστές τράπεζες, παρά τις δυσκολίες στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, ο ελληνικός λαός πήρε μια ιστορική απόφαση που εξέπληξε τους περισσότερους. Απέρριψε το τελεσίγραφο. Δεν έδωσε εντολή ρήξης, αλλά ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Δεν ζήτησα το όχι ως εντολή εξόδου αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης.
Αυτό που υποσχέθηκα πράττω. Δεν εξαπάτησα τον λαό ούτε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ζήτησα συγκεκριμένο πλαίσιο για βιώσιμη συμφωνία, μια κίνηση αναγκαία για να αποκατασταθεί. Εξέλαβα το όχι ως εντολή για μια καλύτερη λύση, για μια καλύτερη συμφωνία, ως επιλογή αξιοπρέπειας για χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βιώσει φτώχεια και αναξιοπρέπεια- αλλά και ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και τώρα ο απολογισμός: στο συμβούλιο των αρχηγών βάλαμε 3 προϋποθέσεις: επαρκή χρηματοδότηση, ισχυρό επενδυτικό πακέτο, δεσμεύσεις για αναδιάρθρωση.
Ποιες δυσκολίες ανοίγονται: Έχουμε επαρκή χρηματοδότηση, προοπτική για τέτοια, σε βάθος τριετίας. Έχουμε την υπόσχεση ισχυρού αναπτυξιακού πακέτου 35 δισ. με δέσμευση εμπροσθοβαρούς εκταμίευσης και για πρώτη φορά στα σοβαρά στο τραπέζι ουσιαστική συζήτηση για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, που δεν είμαστε μόνο εμείς που το ζητάμε.
Πρέπει με ειλικρίνεια να ομολογήσουμε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι δύσκολο. Καλύτερο μεν στα σημεία από αυτό που τέθηκε πριν 15 μέρες, αλλά δύσκολο πρόγραμμα. Έχω όμως για πρώτη φορά στο τραπέζι μια πιθανότητα- όχι βεβαιότητα- συμφωνίας που μπορεί να δώσει οριστικό τέλος στη συζήτηση περί Grexit και άρα απόλυτα θετικό σήμα στις αγορές και τους επενδυτές να ξαναεμπιστευτούν την ελληνική οικονομία. Και άρα τη δυνατότητα να αντισταθμίσουμε τις πιθανές υφεσιακές επιπτώσεις των μέτρων.
Η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε αμιγώς αποκλειστικά ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αποκλειστικά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Το ΔΝΤ θα έχει μόνο συμμετοχή τεχνικής στήριξης. Έχουμε χρόνο και χώρο σταθεροποίησης της οικονομίας, να απαλλαγούμε από το Grexit. Στο τελεσίγραφο που είχαμε 15 μέρες πριν το σχέδιο ήταν 5μηνο. Τώρα επιπλέον θα υπάρξουν ενιαία προαπαιτούμενα σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Δεν θα ξαναβρεθούμε μετά από 5 μήνες να συζητούμε καινούρια. Πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας. Έτσι αντιμετωπίζουμε τον αυτόματο μηχανισμό αναπαραγωγής λιτότητας.
Με το δάνειο από τον ΕΜΣ θα αποπληρώσουμε τα ομόλογα ελληνικού δικαίου που διακρατεί η ΕΚΤ, 6,8 δισ. Αυτή η μετατροπή βραχυπρόθεσμου χρέους σε μεσοπρόθεσμο ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση.
Φωνές από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος κάνει λόγο για παραπληροφόρηση.
Η ανάληψη του συνόλου του χρέους και των χρηματοδοτικών αναγκών από τον ΕΜΣ εκ των πραγμάτων δίνει δυνατότητα μετατροπής του βραχυπρόθεσμου χρέους σε μακροπρόθεσμο. Θα επιτρέψει την έστω και μερική συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ως συνέπεια των επιπτώσεων στην οικονομία από την τραπεζική αργία και τα capital controls. Επαναλαμβάνω, για πρώτη φορά στο τραπέζι έχει ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για το μέγα ζήτημα της βιωσιμότητας χρέους και είναι βέβαιο ότι είναι εφικτό να διεκδικήσουμε και πετύχουμε δέσμευση των εταίρων για να γίνει εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο.
Ο στόχος της παρέμβασής μου δεν είναι να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, αλλά μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας να εκθέσω τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Φτάνουμε ελπίζω στο τέλος μιας πολύ σκληρής μάχης που σημάδεψε ήδη τη μεταπολιτευτική ιστορία. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την Ελλάδα αλλά και για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη. Αυτό σήμερα μπορεί να μη φαίνεται εφικτό, ας το παραδεχτούμε. Αλλά αυτός ο σπόρος που ρίξαμε θα φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς στην Ευρώπη.
Διαπραγματευτήκαμε για να γίνει πράξη αυτό που ονομάζαμε διπλός σεβασμός: στους κανόνες της Ε.Ε. και ο σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία, τη δημοκρατία. Πυροδοτήσαμε πανευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης, που όμοιό του δεν έχει υπάρξει μετά την πτώση της δικτατορίας.
Αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. Η εξουσιοδότηση στον ΥΠΟΙΚ δεν αποτελεί απλά ψήφο σε νομοσχέδιο, είναι μια ψήφος συνείδησης με βαρύνουσα πολιτική σημασία. Αφορά την επόμενη μέρα. Και προφανώς είναι μια επιλογή συνείδησης και υψηλής εθνικής ευθύνης. Εθνικό χρέος να κρατήσουμε ζωντανό τον λαό, να συνεχίσει να παλεύει με περηφάνεια για το δίκιό του. Με βάση αυτό το εθνικό χρέος καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Είμαι βέβαιος ότι θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης και θα τα καταφέρουμε. Θα καταφέρουμε όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά να ζήσουμε ως ισότιμος εταίρος, ανοίγοντας δρόμους για τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης.
Πηγή:madata.gr







