Daily Archives: May 4, 2014

O Στάθης Αγγελόπουλος στην Αυστραλία

Πέθανε η «Γιαγιά όλων των Ποντίων»

gran

Σάνο Χάλο: Η μαρτυρία της έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο την Γενοκτονία.

Πέθανε στις ΗΠΑ, σε ηλικία 105 ετών, η Ευθυμία Βαρυτιμίδου, η θρυλική Σάνο Χάλο, που με τις μαρτυρίες της έκανε γνωστή σε όλους την Γενοκτονία των Ποντίων.
Η «Γιαγιά όλων των Ποντίων», όπως την αποκαλούσαν οι απανταχού Πόντιοι, σύζυγος του Αβραάμ Χάλο, έφυγε πλήρης ημερών.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, «η Σάνο Χάλο με την προσωπική της μαρτυρία για τα πάθη που είχε υποστεί πριν 90 χρόνια στη γενέτειρά της, στον Πόντο, όπως αυτές καταγράφηκαν από την κόρη της, Θία Χάλο (Thea Halo) στο βιβλίο «Not Even My Name» («Ούτε Καν το Όνομά Μου»), πρόβαλε σε όλο τον κόσμο το μείζον εθνικό ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και γενικότερα όλων των χριστιανικών λαών της τότε παραπαίουσας Οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Το βιβλίο εξιστορεί τη δραματική πορεία θανάτου από τον Πόντο μέχρι τον Λίβανο της δεκάχρονης τότε Σάνο, κατά την οποία ξεκληρίστηκε όλη η οικογένειά της και τη συνταρακτική αναζήτηση των πατρογονικών της εστιών εβδομήντα χρόνια μετά ώστε να ανακαλύψει την εθνική της ταυτότητα και το οικογενειακό της όνομα μέσα από κάποιες θολές παιδικές αναμνήσεις.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία αναφέρει ότι «η Σάνο Χάλο ήθελε με ‘θείο’ πείσμα, όχι απλά να μην ξεχάσει, αλλά πολύ περισσότερο να αυτοπροσδιοριστεί εθνικά, κοινωνικά και ιστορικά. Και το πέτυχε μέσα από την ενδελεχή αναζήτηση της κόρης της, Θία. Η Γιαγιά του Πόντου έμαθε επιτέλους το πραγματικό της όνομα, έμαθε ποια είναι. Δεν έκανε το χατίρι των γενοκτόνων της. Επέζησε, κράτησε σαν φυλακτό τις θύμησες, τις διηγήθηκε και τις κατέγραφε με την πένα της κόρης της και δίδαξε την οικουμένη το ανείπωτο δράμα των Ελλήνων του Πόντου, των χριστιανών της Μικράς Ασίας. Η Σάνο Χάλο υπήρξε αναμφισβήτητα μια θρυλική μορφή του Ελληνισμού (ίσως τη μεγαλύτερη του απόδημου Ελληνισμού), ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο της Ομογένεάς μας, που δυστυχώς δεν έχει μελετηθεί σοβαρά και δεν έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα ακόμη. Ο αδυσώπητος χρόνος προσπερνούσε την υπεραιωνόβια Γιαγιά του Πόντου, όχι απλά με κατανόηση αλλά, με βαθύ σεβασμό γιατί γνώριζε ότι η παρουσία της και το μήνυμά της αποτελούν πολύτιμες διαχρονικές αξίες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας οικουμενικής συνείδησης για σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και τις αξίες της».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι «σε μια συμβολική καμπή της ιστορίας της Γιαγιάς το Πόντου, στα εκατοστά γενέθλιά της, αποφάσισαν φίλοι και συγγενείς της, εκφράζοντας τον πόθο της ίδιας, να εορτάσουν την 9η Μαΐου του 2009 τα εκατοστά γενέθλιά της στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι «ήταν ημέρα Πέμπτη, 12η Ιουνίου 2009 στις 1:00 μμ στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, όπου οι κυρίες Σάνο και Θία Χάλο ορκίστηκαν ενώπιον της Γενικής Προξένου Άγης Μπαλτά και τους απονεμήθηκε τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα. Η τακτοποίηση της πολιτογράφησης των δύο κυριών, της μητέρας και κόρης, αποτελούσε διακαή πόθο και των δύο και βέβαια πάγιο αίτημα των Ποντίων της Αμερικής. Η απόδοση επιτέλους της ελληνικής ιθαγένειας σε δύο γυναίκες που, όχι απλά είναι Ελληνίδες, αλλά προέβαλαν τις αξίες και τα πάθη του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλη την ανθρωπότητα, ήταν επιβεβλημένη για την ελληνική Πολιτεία και χρέος για τους Ποντίους της Αμερικής να απαιτούν κάτι τέτοιο».

Πηγή: Νέος Κόσμος

 

Επικήρυξη $1 εκατ. για δολοφονία πριν 30 χρόνια

eplan

Οι δολοφόνοι της 23χρονης μητέρας εμπλέκονται και στη δολοφονία δύο ομογενών.

Ένα ακόμα εκατομμύριο δολάρια προσφέρει η Αστυνομία της Βικτώριας, σε όποιον βοηθήσει στις έρευνές της για τον εντοπισμό των δολοφόνων της 23χρονης Maryanna Lanciana, που σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι της στην περιοχή Werribee τον Ιούλιο του 1984.

Μάλιστα, η Αστυνομία πιστεύει ότι οι δολοφόνοι της Lanciana, εμπλέκονται και στη δολοφονία δύο ομογενών του Δημήτρη Μπέλια και του Γιώργου Γερμανού, που συμπεριλαμβάνονται στις έμψυχες «απώλειες» του θλιβερού απολογισμού του «πολέμου των συμμοριών» που συγκλόνισε πριν λίγα χρόνια τη Μελβούρνη και είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 30 νεκρούς και ανάμεσά τους τουλάχιστον 4 Έλληνες. Πρόσφατα, η αστυνομία επικήρυξε και τους δολοφόνους των δυο ομογενών με το ποσόν των δυο εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπέλιας δολοφονήθηκε το 1999 και ο Γερμανός το 2001.

Η Lanciana δολοφονήθηκε στον ύπνο της και μπροστά στα μάτια του τότε 23 μηνών παιδιού της. Η Αστυνομία της Πολιτείας, κατά την ανακοίνωση της επικήρυξης, κάλεσε όποιων γνωρίζει κάτι σχετικά να έρθει σε επαφή με τις αρχές, ενώ, παράλληλα, ο αξιωματικός του Τμήματος Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, D. I. John Potter, ανέφερε ότι όποιος την βοηθήσει στην εξιχνίαση των εγκλημάτων θα τύχει της απόλυτης προστασίας της.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Brisbane Roar win third A-League championship with thrilling 2-1 extra-time win over Western Sydney Wanderers

5429268-3x2-700x467

Brisbane Roar have won their third A-League championship in dramatic fashion, with a 2-1 extra-time win over the Western Sydney Wanderers at Lang Park.

Henrique scored the winning goal from close range in the 108th minute, capping off an incredible comeback from the home side that was ignited when Besart Berisha equalised with just five minutes of the 90 remaining.

After a scoreless first half it was Matthew Spiranovic’s 56th minute header from Shinji Ono’s corner that opened the scoring, as he netted his first A-League goal to send the travelling fans into delirium.

It looked as if this goal would be enough, but Berisha rose to meet a delicate Thomas Broich late free-kick, sending the ball into the back of Ante Covic’s net.

The Wanderers attacked desperately in the closing stages but could not force a penalty shootout, going down in their second consecutive grand final.

The 51,153 strong crowd was enthralled by a toughly fought match that brought about a number of yellow-cards and plenty of drama.

Brisbane Roar: 2 (Berisha 86′, Henrique 108′)

Western Sydney Wanderers: 1 (Spiranovic 56′)

source: abc.net.au

Voters accuse Tony Abbott of breaking his promises

abbott

Most voters believe the federal government’s proposed doctor co-payment and deficit levy will make a liar out of Prime Minister Tony Abbott, according to the findings of a national poll.

Almost two-thirds of voters believe Mr Abbott would break an election promise by introducing a 1 per cent deficit levy for people earning more than $80,000 a year.

A similar proportion of voters said a proposed doctor co-payment of between $5 and $15 also constituted a broken guarantee to ease cost-of-living pressures.

The 7 News/ReachTEL poll surveyed more than 4,000 voters on May 3 and found widespread anger with the Coalition and its leader.

More than half of those surveyed rated Mr Abbott’s performance as prime minister as poor or very poor with 42 per cent saying the same about Opposition Leader Bill Shorten.

The majority of voters supported a 2 per cent deficit levy on people earning more than $180,000 per annum but were opposed to the 1 per cent levy on those earning $80,000 and above. Only one-third of voters were in favour of a GP co-payment.

The survey found that on a two party-preferred basis, Labor would be ahead with 54 per cent of voter support if an election were held on the day of the poll.

source: smh.com.au

240 εκ. ευρώ ζητά για μεταγραφές ο Φαν Χάαλ

Σύμφωνα με εφημερίδα ο Λουίς φαν Χάαλ θα ζητήσει από τους ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για μεταγραφές εάν αναλάβει την ομάδα.

vvvvvv

Η αγγλική εφημερίδα “Daily Mirror” φιλοξενεί δηλώσεις του Ολλανδού προπονητή Ραϊμόντ Βερχέιχεν ο οποίος εκτιμά ότι ο Λουίς φαν Χαάλ, πιθανός προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την προσεχή σεζόν, θα ζητήσει 240 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές την καλοκαιρινή περίοδο.

“Ο Λουίς φαν Χάαλ είναι ο κατάλληλος για να ανακατασκευάσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά θα θελήσει 240  εκ. ευρώ για να ξοδέψει. Θέλει πολύ να δουλέψει στην Πρέμιερ Λιγκ.

Θέλει αυτό το ποσό για ντο ξοδέψει προκειμένου να αγοράσει νεαρούς και ελκυστικούς ποδοσφαιριστές. Αν μέρος του ποσού αυτού έχει ξοδευτεί την προηγούμενη σεζόν νομίζω ότι δεν θα τον συγκινήσει και πολύ η προοπτική.”. δήλωσε ο Βερχέιχεν επικαλούμενος προσωπικές τους πληροφορίες.

Πηγή: sport24.gr

Η συγκλονιστική μάχη του τίτλου

maxi_titlou

Η Μάντσεστερ Σίτι κρατάει την τύχη στα χέρια της μετά και τη μεγάλη νίκη της απέναντι στην Έβερτον με 2-3, αφού αν πάρει τα ματς που απομένουν, θα κατακτήσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα.

Mεγάλη εκτός έδρας  νίκη απέναντι στην Έβερτον στο “Γκούντισον Παρκ” πανηγύρισε η Μάντσεστερ Σίτι με 2-3 και είναι πλέον το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση της φετινής Πρέμιερ Λιγκ. Η ομάδα του Μανουέλ Πελεγκρίνι έχει δυο αγώνες στην έδρα της και αν τους πάρει, τότε στέφεται και μαθηματικά πρωταθλήτρια εκτός ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΥ απροόπτου.

Από εκεί και πέρα, η Λίβερπουλ περιμένει “στραβοπάτημα” των “Πολιτών” και φυσικά να μην έχει η ίδια κάποια βαθμολογική απώλεια μέχρι το φινάλε όπως είχε συμβεί με την Τσέλσι στο “Άνφιλντ”. Στην ισοβαθμία μετράει η διαφορά των γκολ και ήδη η Σίτι έχει προβάδισμα 9 τερμάτων έναντι των “ρεντς”. Απίθανο να αλλάξει η κατάσταση στη διαφορά τερμάτων. Το συγκλονιστικό που λέγαμε πιο πάνω.

Όσον αφορά την ομάδα του Μουρίνιο, για να ελπίζει για τον τίτλο, θέλει απώλειες και των δύο μονομάχων και φυσικά να μην “στραβοπατήσει” η ίδια.

Η βαθμολογία

Μάντσεστερ Σίτι 80 +59

Λίβερπουλ 80 +50

Τσέλσι 78 +43

Το πρόγραμμα

37η αγωνιστική

04/05 Τσέλσι – Νόριτς

05/05 Κρίσταλ Πάλας – Λίβερπουλ

07/05 Μάντσεστερ Σίτι – Αστον Βίλα (εξ’ αναβολής)

Τελευταία αγωνιστική (11/05)

Μάντσεστερ Σίτι – Γουέστ Χαμ

Κάρντιφ – Τσέλσι

Λίβερπουλ – Νιούκαστλ

Πηγή: sport24.gr