Oι Αγνοούμενοι Αυστραλοί στρατιώτες στη Μάχη της Βεύης

Members of the Australian 2/1st Anti-Tank Regiment resting, 13 April 1941, after their withdrawal from the Vevi area.

Ο πρώην υπουργός της Βόρειας Επικράτειας Peter Toyne και ο καθηγητής Tom Tsamouras θα παρουσιάσουν διάλεξη με τίτλο «Οι αγνοούμενοι Αυστραλοί στρατιώτες στη Μάχη της Βεύης», την Πέμπτη 20 Απριλίου στις 7:00 μ.μ., στην αίθουσα διαλέξεων της Φιλανθρωπικής Ενωσης Ιθακήσιων, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Η πρώτη μάχη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου επί ελληνικού εδάφους μεταξύ των γερμανικών και των ελληνικών δυνάμεων ήταν στο μικρό χωριό της Βεύης του Δήμου Φλώρινας.

Ξεκίνησε στις 11 Απριλίου 1941 και σηματοδότησε την πρώτη από πολλές συγκρούσεις στη διάρκεια της οποίας Ελληνικές και ANZAC δυνάμεις πολέμησαν δίπλα-δίπλα! Μετά την «Μάχη της Βεύης», ένας μικρός αριθμός στρατιωτών από τα δύο τάγματα της Αυστραλίας που πολέμησαν εκεί, αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι στη μάχη και τα πτώματά τους δεν βρέθηκαν ποτέ.
Οι πληροφορίες από τους ντόπιους στον αυστραλιανό ταξίαρχο Keith Rossi το 1981, σχετικά με τον πιθανή τάφο αυτών που αγνοούνταν έχει οδηγήσει σε μια έρευνα πολλών από την Ελλάδα και την Αυστραλία για να βρεθούν τα λείψανά τους.

Ο καθηγητής Tom Tsamouras, από το Newcastle και ο Peter Toyne, πρώην βουλευτής και υπουργός από τη Βόρεια Επικράτεια, είναι δύο ερευνητές που έχουν προσπαθήσει πολλά χρόνια για να εντοπίσουν τους τάφους αυτών των ανθρώπων.

Ο Tom Tsamouras γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1962 και μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αυστραλία το 1969. Aποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Newcastle το 1983 με πτυχίο Bachelor of Arts.

Το 1984 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμά του στην Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το 1986 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας με Master of Letters. Μεταξύ 1987 και 1990 δίδαξε στην Ελλάδα την Αγγλική ως δεύτερη γλώσσα. Το 1992 διορίστηκε στο γυμνάσιο Muswellbrook ως καθηγητής Αγγλικών και Ιστορίας και το 1993 μετατέθηκε στο Maitland High School, όπου διδάσκει Αγγλικά ως σήμερα. Από το 1997 ασχολήθηκε με την παραγωγή εβδομαδιαίων ραδιοφωνικών προγραμμάτων στην ελληνική γλώσσα μέχρι το 2012. Σήμερα ζει στο Newcastle με την οικογένειά του.

Ο Peter Toyne γεννήθηκε στη Μελβούρνη και στις αρχές της σταδιοδρομίας του περιλαμβάνονται 5 χρόνια επιστημονικής έρευνας σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και στη συνέχεια, δεκαετή σταδιοδρομία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μετακόμισε στη Βόρεια Επικράτεια το 1980 και ανέλαβε διάφορους εκπαιδευτικούς και αναπτυξιακούς ρόλους σε κοινότητες στην περιοχή της Κεντρικής Αυστραλίας για τα επόμενα 16 χρόνια

Μερικά από τα σημαντικά έργα στα οποία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν η ίδρυση της Warlpiri Media Association, του Warlukurlangu Artists, του Tanami Network, του Open Learning με βάση τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, του Προγράμματος εκπαίδευσης ενηλίκων Αμπορίτζιναλ, και την ανάπτυξη μαθημάτων διδασκαλίας μέσω του Bachelor College. Το 1996 εξελέγη στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Επικράτειας ως βουλευτής στην έδρα Stuart και υπηρέτησε για 10 χρόνια ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης για την εκπαίδευση. Όταν η κυβέρνηση των Εργατικών ανέλαβε την εξουσία το 2001, ανέλαβε υπουργός Υγείας και Κεντρικής Αυστραλίας. Αποσύρθηκε από την πολιτική το 2006 και τώρα ισορροπεί την οικογενειακή ζωή και την ενεργό καριέρα ως καλλιτέχνης σχεδιαστής.

Πότε: Πέμπτη, 20 Aπριλίου 2017, 7:00μμ
Πού: Φιλανθρωπική Ενωση Ιθακήσιων (2ος Οροφος, 329 Elizabeth St, Melbourne)

Πηγή: https://www.greekcommunity.com.au/gocmv_public/index.php/el/about-us/press/432-the-missing-australian-soldiers-from-the-battle-of-vevi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.