ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΣ – Στέλιος Αντωνίου

 

                           Υπερωκεάνιο ΠΑΤΡΙΣ της εταιρίας Χανδρή

04

Το πλοίο ναυπηγήθηκε στο Μπέλφαστ και παραδόθηκε στις 25 Μαρτίου 950, με το όνομα Bloemfontein Castle της Union Castle. Ηταν το μοναδικό ocean liner της εποχής του που είχε μόνο μια θέση. Ισως αυτό ήταν και το μειονέκτημά του που σταδιοδρόμησε στην αρχική του εταιρία για 9 μόνο χρόνια.

Το 1959 αγοράστηκε από την εταιρία Χανδρή και δρομολογήθηκε απευθείας στην γραμμή Πειραιάς – Αυστραλία, μετά από μία σύντομη μετασκευή 3 μηνών. Όταν ναυπηγήθηκε το πλοίο, λίγα χρόνια μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, βασίστηκε στην φιλοσοφία της Union Castle της εποχής εκείνης στην ύπαρξη μιας τουριστικής θέσης στο πλοίο για 739 επιβάτες και τέσσερα αμπάρια για εμπορεύματα.

Όταν ατόνησαν οι μετακινήσεις των Ευρωπαίων προς τη Νότια Αφρική το πλοίο πουλήθηκε στην εταιρία Χανδρή και πήρε το όνομα Πατρίς. Μετά τη μετασκευή οι επιβάτες του ανέρχονταν σε 1.036  με πλήρωμα 250 ατόμων. Τη γραμμή σύνδεσης με την Αυστραλία εξυπηρέτησε πιστά μέχρι το 1979 οπότε πουλήθηκε στην εταιρία Καραγιώργη.

Μετασκευάστηκε εκ νέου και έχοντας μετατραπεί σε φέρρυ μποτ δρομολογήθηκε στη γραμμή Πάτρα – Ανκόνα την οποία εξυπηρέτησε μέχρι το 1987 περίπου, παίρνοντας διαδοχικά τα ονόματα Mediterranean Island & Mediterranean Star. Με την μετασκευή οι επιβάτες μειώθηκαν σε 936 και μπορούσε να μεταφέρει 300 οχήματα.

Το 1987 πουλήθηκε στο Πακιστάν για διάλυση. Να θυμηθούμε τις διαστάσεις του: εκτόπισμα 18.400 κόροι, 181 μέτρα μήκος, 23 πλάτος και 7,60 μέτρα βύθισμα. Το βύθισμά του και η έλλειψη thrust σε συνδυασμό με την μικρή του ταχύτητα (ανωτάτη 18,5 κόμβοι, υπηρεσιακή 16) ήταν καθοριστικά για την απόσυρσή του το 1985.

Πηγή: http://karaviakaithalasses.weebly.com/blog/5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.