Πιστοληπτική υποβάθμιση φοβάται η Αυστραλία

untitled

Αμετάβλητο στο 1,75% παρέμεινε το βασικό επιτόκιο

Η Αυστραλία κινδυνεύει να χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ που έχει στην πιστοληπτική της ικανότητα, με δεδομένη την κατάσταση πολιτικής αβεβαιότητας που διαμορφώνεται μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, η Αυστραλία εισέρχεται στη μεγάλη λίστα των αναπτυγμένων οικονομικά χωρών, που ταλαιπωρούνται από πολιτική αστάθεια, καθώς η πιο πιθανή εξέλιξη είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας στο κοινοβούλιο, κατά τις επόμενες ημέρες.

Τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να γίνουν γνωστά αύριο, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων.

Η πιο πειστική πολιτικά εξέλιξη, για όλα τα κόμματα είναι η συγκρότηση μιας εχθρικής Γερουσίας, που δεν θα συνεργάζεται εύκολα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, προκαλώντας την ανησυχία χρηματοοικονομικών κύκλων που εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΣΤΟ 1,75% ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ

Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Αποθεματική Τράπεζα Αυστραλίας (RBA), στον απόηχο της απόφασης των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης παρέμεινε σταθερό στο 1,75%, όπως και ανέμενε η πλειοψηφία των πολιτών.

«Οι χρηματαγορές βιώνουν μία έντονη μεταβλητότητα, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν εκ νέου τα assets, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα» αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

Πάντως, η RBA αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής, δεδομένου του αδύναμου πληθωρισμού και της ήπιας ανάπτυξης.

Οι αναλυτές εκτιμούν, ότι η νέα μείωση του επιτοκίου, ενδεχομένως να επέλθει κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.