Εκλογές στην Αυστραλία:Αναλαμβάνω τις ευθύνες δηλώνει ο Turnball

images8HG98CNR

Δηλώνει ο Μalcolm Turnbull, μετά την πανωλεθρία που υπέστη το κυβερνητικό κόμμα στις εκλογές

Μετά τον καταιγισμό των πυρών, τα οποία δέχεται ο Malcolm Turnbull από το ίδιο του το κόμμα, εξαιτίας του απογοητευτικού αποτελέσματος της εκλογικής αναμέτρησης του περασμένου Σαββάτου, αποφάσισε -με καθυστέρηση τριών ημερών-, να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την προεκλογική εκστρατεία.

«Επιθυμώ να τονίσω και να διευκρινίσω, ότι ως πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων, αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για την εκστρατεία μας. Για την προεκλογική εκστρατεία, βάσει της οποίας ψήφισε ο αυστραλιανός λαός και του οποίου την ετυμηγορία σεβόμαστε απόλυτα. Δεν υφίσταται καμμία απολύτως αμφιβολία, ότι υπάρχει ένα επίπεδο προβληματισμού με την πολιτική γενικά, με την κυβέρνηση και με τα μεγάλα κόμματα – συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας. Το λαμβάνουμε υπόψη μας και το σεβόμαστε.

Εκείνο το οποίο επιβάλλεται να πράξουμε τώρα, είναι ν’ ακούσουμε πολύ προσεκτικά τις ανησυχίες του αυστραλιανού λαού, όπως αυτές εκφράστηκαν στις πρόσφατες εκλογές. Υπάρχουν μαθήματα από τα οποία οφείλουμε να διδαχθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας, ακόμη και ανησυχίας των ψηφοφόρων για τα προβλήματα οικονομικής πίεσης που δέχονται καθημερινά και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την έλλειψη εμπιστοσύνης στα μεγάλα κόμματα.

Στην ίδια καθυστερημένη απολογία του ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον «ψευδή» ισχυρισμό του Εργατικού Κόμματος, όσον αφορά την δήθεν ιδιωτικοποίηση του Medicare, πρόσθεσε, εντούτοις, ότι αυτό δεν θα γινόταν δεκτό από τους ψηφοφόρους αν ο Συνασπισμός πρόσφερε μια ξεκάθαρη πρόταση και δεν προϋπήρχε η έλλειψη εμπιστοσύνης αναφορικά με την πολιτική του Συνασπισμού στο σύστημα δημόσιας υγείας. 

Αυτός είναι και ο λόγος, είπε, που θα πρέπει το κόμμα του να κάνει κάτι περισσότερο προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αυστραλιανού λαού, στην πολιτική που θα εφαρμόσει ως κυβέρνηση στο σύστημα υγείας.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Σ’ αυτό το στάδιο, όπου το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης είναι, μεν, ορατό, όχι, όμως, βέβαιο, ο πρωθυπουργός αποφεύγει, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο να προβεί σε περαιτέρω συγκεκριμένες δηλώσεις, επαναλαμβάνοντας ότι «θα χρειαστεί κάποιος χρόνος προκειμένου να αναλυθούν και να απορροφηθούν όλα τα μαθήματα του αποτελέσματος της εκλογικής αναμέτρησης». 

Ωστόσο, οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι τρία είναι τα νευραλγικά σημεία τα οποία δεν απαιτούν χρόνο για να γίνουν κατανοητά.

Το πρώτο είναι να πλησιάσει περισσότερο τους συντηρητικούς του κόμματός του και να προσφέρει στον Tony Abbott, μία από τις θέσεις του υπουργικού κορμού που έχουν τώρα χηρεύσει. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει γνήσια πρόθεση προσέγγισης και από τις δύο πλευρές.

Το άλλο θέμα που κραυγάζει για αναθεώρηση είναι οι προτεινόμενες προεκλογικά αλλαγές στο εφάπαξ με τις οποίες δεν συμφώνησαν πολλοί εκ των συνεργατών του, υποστηρίζοντας ότι θα έχουν δυσάρεστες συνέπειες και θα «τιμωρήσουν» εκείνους οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, υπήρξαν υποστηρικτές του κόμματος, ιδιαίτερα αν οι εν λόγω αλλαγές έχουν αναδρομικό χαρακτήρα. 

Το τρίτο θέμα το οποίο θα πρέπει να επιληφθεί άμεσα, είναι οι φοροαπαλλαγές των εταιριών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προεκλογικά και σήμερα οφείλει να δεσμευτεί, όπως υποστηρίζουν, μόνο για την περίοδο της θητείας της νέας κυβέρνησης που θα σχηματιστεί, μεταθέτοντας μελλοντικές περικοπές στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές

ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΛΟΓΟ

Μεταξύ άλλων θεμάτων τα οποία θα υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει ο Malcolm Turnbull, που θεωρούνται πιο πολύπλοκα και απαιτούν λεπτότερο χειρισμό, είναι αν θα έχει τους αριθμούς για να «περάσει» το νομοθέτημα για το δημοψήφισμα που υποσχέθηκε στο γάμο ομοφυλόφιλων. Εκτιμάται ότι δεν θα πρέπει να το καθυστερήσει, απαιτείται δε να επιδείξει όλη τη μαεστρία που διαθέτει, ώστε να το χειριστεί με λεπτότητα και σεβασμό.

Εκείνο, επίσης, το οποίο έδειξε η πρόσφατη αναμέτρηση είναι ότι η αντίληψη ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι επιθυμούν οι πολιτικοί να είναι στο «λογικό κέντρο», δεν ισχύει. Απόδειξη ότι εκείνοι οι οποίοι στράφηκαν μακριά από τα δύο μεγάλα κόμματα, πλησίασαν εκείνους που κάθε άλλο παρά στο κέντρο βρίσκονται.

Οι υποστηρικτές του Abbott, για παράδειγμα, ισχυρίζονται ότι εκείνοι οι οποίοι βρήκαν «καταφύγιο» σε κόμματα, όπως αυτό της Pauline Hanson, δεν θα το έπρατταν αν στην κυβέρνηση ήταν ο «δικός» τους, ο οποίος θα είχε μια πολύ πιο σκληρή πολιτική για την εθνική ασφάλεια και την απειλή που αποτελούν για τη χώρα οι Ισλαμιστές.

Βέβαια, η «νεκροψία» του αποτελέσματος των εκλογών, επόμενο είναι να μην επιρρίψει το βάρος των ευθυνών, για την αποτυχία της προεκλογικής εκστρατείας, αποκλειστικά και μόνο στον Malcolm Turnbull. Ευθύνες θα ζητηθούν, μεταξύ άλλων και από τον διευθυντή της εκστρατείας, καθώς επίσης και από τον θησαυροφύλακα, Scott Morrison.

Σύμφωνα τώρα με τα τελευταία νούμερα των εδρών ο Συνασπισμός, προηγείται με έξι έδρες συγκεντρώνοντας 73 συνολικά, ενώ το Εργατικό Κόμμα έπεται με 66. Το κόμμα των Πρασίνων έχει μία έδρα και οι ανεξάρτητοι τέσσερις. Αναμένονται τα αποτελέσματα για 6 έδρες ακόμη.

Να σημειωθεί εδώ, ότι η έδρα Chisholm πέρασε στα χέρια της ομογενούς Julia Banks υποψηφίας του Φιλελεύθερου κόμματος. 

 Εν τω μεταξύ, το κόμμα των Εθνικών αναμένεται να έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις όσον αφορά το ρόλο του στη λήψη αποφάσεων και της στρατηγικής του Συνασπισμού.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.