Αγώνες Ελλάδας – Αυστραλίας: η ιστορία δείχνει απόλυτη ισορροπία!

200

Παρ΄ ότι η παρουσία του Eλληνικού στοιχείου στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Αυστραλίας ήταν πάντα έντονη και καθοριστική, οι επαφές σε επίπεδο εθνικών ομάδων ήταν σχετικά λιγοστές.

Μπορεί κατά καιρούς να επισκέφθηκαν την Αυστραλία ελληνικές ομάδες σε επίπεδο συλλόγων, οι οποίες έπαιξαν με αντίπαλο την Εθνική Αυστραλίας, αλλά αυτές οι συναντήσεις δεν προσμετρώνται σαν συναντήσεις σε επίπεδο εθνικών ομάδων άσχετα αν την Αυστραλία την εκπροσωπούσε η εθνική ομάδα της χώρας.

Επίσημες συναντήσεις σε επίπεδο εθνικών ομάδων έχουν γίνει συνολικά εννέα. 

Η iστορία ξεκινά στις 20 Ιουλίου 1969 με την τελευταία αναμέτρηση να λαμβάνει χώρα στις 25 Μαΐου 2006. Η Εθνική Αυστραλίας έχει να επιδείξει τρεις νίκες σε αυτούς τους αγώνες. Τρεις νίκες έχει και η Εθνική Ελλάδας ενώ τα υπόλοιπα τρία παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αυτή την ιστορική αναδρομή στο χρονικό αυτών των συναντήσεων:

20 Ιουλίου 1969, Αυστραλία – Ελλάδα 1-0 

Ο αγώνας αυτός έγινε στο Sydney Cricket Ground παρουσία 30.000 θεατών και ήταν ο πρώτος της σειράς τριών αγώνων που έδωσε τότε η Εθνική Ελλάδας στην Αυστραλία. Το νικητήριο τέρμα της Αυστραλίας πέτυχε με πέναλτι ο Αμπόνι στο 60′. 

Η Ελλάδα εκείνη την εποχή διέθετε μια ομάδα που ξεχείλιζε από ταλέντο και διεκδικούσε την πρόκρισή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού του 1970. Η πρόκριση χάθηκε τότε στο τελευταίο παιχνίδι με τη Ρουμανία στο Βουκουρέστι, όπου η Εθνική έπρεπε να πάρει νίκη για την πρόκριση αλλά περιορίστηκε σε ισοπαλία.

Προπονητής της Εθνικής Ελλάδας ήταν ο «εκκεντρικός» Νταν Γεωργιάδης, ενώ την τεχνική ηγεσία της Αυστραλίας είχε ο Τζο Βλάσιτς, μεγάλη προσωπικότητα της εποχής, ο οποίος είχε διατελέσει και προπονητής της Ελλάς Μελβούρνης.

Μια ματιά στους παίκτες που αγωνίστηκαν στο παιχνίδι αυτό για την Ελλάδα, δείχνει καθαρά ότι η ομάδα εκείνη ήταν μια από τις καλύτερες που είχε ποτέ παρουσιάσει η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο: Χρηστίδης (τερματοφύλακας), Χαρ. Ιντζόγλου, Τόσκας, Σπυρίδων, Θανάσης Ιντζόγλου, Σαράφης, Δέδες, Χάιτας, Αιδινίου, Κρητικόπουλος, Καραφέσκος, Χατζηιωάννογλου, Παπαϊωάννου και Σαραλιώτης (τερματοφύλακας).

23 Ιουλίου 1969, Αυστραλία–Ελλάδα 2-2

Ο αγώνας αυτός έγινε στο Brisbane Exhibition Ground παρουσία μόλις 3.000 θεατών. Τα γκολ του αγώνα σκόραραν για την Αυστραλία οι Βόιτεκ (48′) και Μπάαρτζ (62′), ενώ για την Ελλάδα σκόραρε ο Δέδες (19′ και 46′). 

Η Ελλάδα χρησιμοποίησε τους ακόλουθους ποδοσφαιριστές: Σαραλιώτη (τερματοφύλακας), Χαρ. Ιντζόγλου, Σπυρίδωνα, Τόσκα, Θανάση Ιντζόγλου, Καραφέσκο, Χάιτα, Δέδε, Παπαιωάννου, Κρητικόπουλο, Χατζηιωάννογλου, Δαβουρλή. 

26 Ιουλίου 1969, Αυστραλία–Ελλάδα 0–2

Στο παιχνίδι αυτό που έγινε στο Ολύμπικ Παρκ της Μελβούρνης μπροστά σε 25.000 θεατές, η Εθνική Ελλάδας πετυχαίνει την πρώτη της νίκη επί της Αυστραλίας.

Τα γκολ της νίκης πέτυχαν οι Δέδες (22′) και Παπαϊωάννου (55′). 

Με την Ελλάδα αγωνίστηκαν οι: Χρηστίδης (τερματοφύλακας), Χαρ. Ιντζόγλου, Σπυρίδων, Τόσκας, Θανάσης Ιντζόγλου, Χάιτας, Δέδες, Σαράφης, Κρητικόπουλος, Καραφέσκος, Χατζηιωάννογλου, Παπαϊωάννου, Αιδινίου.

17 Νοεμβρίου 1970, Ελλάδα–Αυστραλία 1–3

Το 1970, η Εθνική Αυστραλίας στα πλαίσια μιας περιοδείας στην Ευρώπη, επισκέφθηκε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με την Εθνική μας στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας παρουσία 12,000 θεατών. Την τεχνική ηγεσία της Ελλάδας είχε πλέον αναλάβει ο Λάκης Πετρόπουλος, ενώ προπονητής της Αυστραλίας ήταν ο γνωστός σε όλους Ρέιλ Ράσικ. 

Η ομάδα της Αυστραλίας έκανε την έκπληξη για τα δεδομένα της εποχής, κερδίζοντας σχετικά άνετα με σκορ 3–1. 

Τα τέρματα πέτυχαν για την Αυστραλία οι Άλστον (11′), Μακέι (21′) και Μπλου (79′) και ο Ελευθεράκης (19′) για την Ελλάδα.

Για την Ελλάδα αγωνίστηκαν οι: Οικονομόπουλος (τερματοφύλακας), Καμάρας, Σκρέκης, Ελευθεράκης, Δομάζος, Κούδας, Δέδες, Τόσκας, Σταθόπουλος, Σταυρόπουλος, Γιούτσος, Χάιτας, Παπαϊωάννου.

11 Ιουνίου 1978, Αυστραλία–Ελλάδα 1–2

Το 1978 η Εθνική Ελλάδας επισκέπτεται πάλι την Αυστραλία για μια σειρά τριών αγώνων. Αυτή τη φορά το τιμόνι της Ελλάδας έχει ο Αλκέτας Παναγούλιας, ενώ στην τεχνική ηγεσία της Αυστραλίας ήταν ο Τζιμ Σόουλντερ. 

Στο παιχνίδι που έγινε στο Ολυμπικ Παρκ της Μελβούρνης παρουσία 28.000 θεατών η Ελλάδα επικρατεί με 2 – 1. Και τα δύο τέρματα για την Ελλάδα έβαλε ο Χρήστος Υφαντίδης (63′ και 77′), ενώ για την Αυστραλία σκόραρε ο άσος του Αλέξανδρου Γκάρι Κολ (62′). 

Η Ελλάδα παρέταξε τους Χρηστίδη (τερματοφύλακα), Καψή, Κυράστα, Ραβούση, Τερζανίδη, Γκέσιο, Υφαντίδη, Καραβίτη, Κοντογιωργάκη, Λιάκο, Πάλλα, Ζιάκο, Αλεξιάδη, και Ξανθόπουλο.

14 Ιουνίου 1978, Αυστραλία–Ελλάδα 0–1

Νικηφόρα συνεχίστηκε η περιοδεία της Εθνικής Ελλάδας που νίκησε για δεύτερη φορά την Αυστραλία στο στάδιο Χάιντμαρς της Αδελαΐδας με 1–0. Σκόρερ για την Ελλάδα ήταν και πάλι ο Χρήστος Υφαντίδης (71′). Τον αγώνα παρακολούθησαν 9.500 θεατές.

Με την Ελλάδα αγωνλιστηκαν οι: Χρηστίδης (τερματοφύλακας) Καψής, Κυράστας, Ραβούσης, Τερζανίδης, Ξανθόπουλος, Γκέσιος, Υφαντίδης, Κοντογιωργάκης, Λιάκος, Πάλλας, Καραβίτης και Ζιάκος.

17 Ιουνίου 1978, Αυστραλία–Ελλάδα 1–1

Η περιοδεία της Εθνικής Ελλάδας έκλεισε στο Σίδνεϊ με ισοπαλία (1 – 1) στο παιχνίδι που έγινε στο Cricket Ground παρουσία 15,000 θεατών. Τα τέρματα του αγώνα πέτυχαν οι Καραβίτης (12′) για την Ελλάδα και Μπαρνς (77′) για την Αυστραλία. 

Στο παιχνίδι αυτό για την Ελλάδα παρατάχθηκαν οι: Χρηστίδης (τερματοφύλακας), Καψής, Κυράστας, Ραβούσης, Τερζανίδης, Ξανθόπουλος, Υφαντίδης, Καραβίτης, Κοντογιωργάκης, Λιάκος, Πάλλας, Ζιάκος, Αλεξιάδης και Τσιβόγλου.

Να σημειώσουμε ότι για την Αυστραλία μπήκε στο παιχνίδι ως αλλαγή στο 66′ ο ελληνικής καταγωγής Γιάννης Καρασπύρος.

11 Νοεμβρίου 1980, Ελλάδα–Αυστραλία 3–3

Το 1980 η Εθνική Αυστραλίας περιοδεύει πάλι την Ευρώπη και συναντάται με την Ελλάδα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μπροστά σε 15,000 θεατές. Στο τιμόνι της Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται ο Αλκέτας Παναγούλιας ενώ τεχνικός οδηγός της Αυστραλίας ήταν ο Ρούντι Γκούντεντορφ. Με την Αυστραλία αγωνίστηκε ο ελληνικής καταγωγής Σελεμίδης που μπήκε ως αλλαγή συο 65′.

Τα γκολ του αγώνα πέτυχαν για την Ελλάδα οι Δαμανάκης (25′), Δομάζος (72′) και Δεληκάρης (89′). Για την Αυστραλία σκόραραν οι Γκάρι Κολ (23′), Μπάρνς (85′) και Σελεμίδης (88′)

Για την Ελλάδα αγωνίστηκαν οι Κωνσταντίνου (τερματοφύλακας), Γούναρης, Ραβούσης, Δαμανάκης, Κούδας, Μπαλής, Δομάζος, Χαραλαμπίδης, Παραπραστανίτης, Παράσχος, Ζήνδρος, Ξανθόπουλος, Μαυρομμάτης και Μουκέας (τερματοφύλακας).

25 Μαΐου 2006, Αυστραλία–Ελλάδα 1–0

Πέρασαν 26 χρόνια μέχρι την επόμενη συνάντηση Αυστραλίας – Ελλάδας. Στο διάστημο αυτό πάρα πολλά άλλαξαν και για τις δύο ομάδες. Στην Αυστραλία το ποδόσφαιρο είχε αρχίσει πια να βρίσκει το δρόμο του και να καταλαμβάνει τη θέση που του έπρεπε στο αθλητικό στερέωμα της χώρας. Η εθνική ομάδα της Αυστραλίας, υπό την καθοδήγηση του Γκούους Χίντινγκ, είχε καταφέρει να προκριθεί στο Μουντιάλ της Γερμανίας, όπου έκανε καλή εμφάνιση. Η Ελλάδα δεν είχε καταφέρει να προκριθεί στην διοργάνωση αυτή, αλλά είχε ακόμα νωπές τις δάφνες της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004 υπό την καθοδήγηση του Ότο Ρεχάγκελ.

Ο αγώνας έγινε στο MCG παρουσία 95.000 θεατών! Το γκολ της νίκης για την Αυστραλία πέτυχε ο Σκόκο στο 16′. 

Με την Ελλάδα αγωνίστηκαν οι Νικοπολίδης (τερματοφύλακας), Δέλλας, Κυργιάκος, Σεϊταρίδης, Μπασινάς, Φύσσας, Γιαννακόπουλος, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Χαριστέας, Σαμαράς, Σαλπιγγίδης, Ζαγοράκης, Ανατολάκης, Λαγός, Αμανατίδης και Γκέκας.

Με την Αυστραλία αγωνίστηκε και ο ελληνικής καταγωγής Λαζαρίδης, που μπήκε ως αλλαγή στο 73′.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.