Μνημείο για τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης

shmnimio

Αποκαλύφθηκε στα Χανιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 75η επέτειο της ιστορικής μάχης

Ένα ακόμα μνημείο αφιερωμένο στους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς, που, μαζί με τους κατοίκους του νησιού, πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης, αποκαλύφθηκε στα Χανιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 75η επέτειο της ιστορικής μάχης.

Το μνημείο, τοποθετήθηκε στη γνωστή στους ξένους ως 42nd Street, στην περιοχή Τσικαλαριά, και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η αναμνηστική πλάκα «42η οδός» που δωρίστηκε από την Αυστραλία στα Χανιά και δείχνει το σημείο όπου έλαβε χώρα η ιστορική μάχη μεταξύ των συμμάχων και των γερμανικών δυνάμεων στις 27η Μαΐου 1941, με τη συμμετοχή Αυστραλών και Νεοζηλανδών.

Η πλάκα αυτή, μήκους ενός μέτρου και βάρους 80 κιλών, φιλοτεχνήθηκε στην Αυστραλία από τον καλλιτέχνη Ρος Μπαστιάν, και απεικονίζει Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς κατά τις τελευταίες μέρες της Μάχης της Κρήτης.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων ήταν παρόντες ο γενικός κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας, Τζέρι Mαταπαράε, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Τζον Κίττμερ, ο Αυστραλός πρέσβης, Τζον Γκρίφιν, με τις αντιπροσωπείες τους, μικρός αριθμός βετεράνων της Μάχης και πολλά μέλη οικογενειών βετεράνων που είχαν πολεμήσει στην Κρήτη.

«Με την παρουσία μας σήμερα εδώ η 42η οδός βρίσκει τη θέση, που της αξίζει στην πρόσφατη ιστορία» ανέφερε κατά την τελετή, μεταξύ άλλων, σε σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας.

Στο σημείο όπου βρίσκεται το μνημείο, έχουν τοποθετηθεί και πληροφορικές πινακίδες που αναφέρονται στα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.