Τα ελληνικά κρασιά «ετοιμάζονται» να σαγηνεύσουν την γευστική παλέτα των Αυστραλών

epartemis

Επίσκεψη Ελλήνων οινοπαραγωγών στους Αντίποδες με στόχο την αύξηση της παρουσίας των ελληνικών κρασιών στην αυστραλιανή αγορά

Ελληνική αποστολή οινοπαραγωγών και άλλων ειδικών του χώρου, από 23 συνολικά οινοποιίες της χώρας, αναμένεται να επισκεφθεί στα μέσα του Ιούνη την Αυστραλία, με στόχο να παρουσιάσει τα ελληνικά κρασιά στην εγχώρια αγορά και απώτερο σκοπό την αύξηση των εξαγωγών ελληνικού οίνου στην Αυστραλία.

Η εμπορική αποστολή διοργανώθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου και είναι η δεύτερη αποστολή οινοπαραγωγών που επισκέπτεται την Αυστραλία. Η πρώτη επαφή των Ελλήνων οινοπαραγωγών με την αυστραλιανή αγορά έγινε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των οινοπαραγωγών που συμμετάσχουν στην φετινή αποστολή. 

«Ανυπομονούμε να επισκεφθούμε και πάλι την Αυστραλία και να συναντήσουμε τους καλούς φίλους που κάναμε κατά την προηγούμενη επίσκεψή μας στην χώρα» δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Γιάννης Βογιατζής, πριν από λίγες μέρες, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη της αποστολής. 

Ο κ. Βογιατζής υπογράμμισε το αυξανόμενο ενδιαφέρον της αυστραλιανής αγοράς για τα ελληνικά κρασιά, αλλά και το ενδιαφέρον των Αυστραλών οινοπαραγωγών για τις νέες τεχνικές παραγωγής. 

Από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου τα μέλη της αποστολής θα δώσουν σεμινάρια γευσιγνωσίας και ομιλίες παρουσιάζοντας πάνω από 70 διαφορετικά κρασιά από κάθε γωνιά της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Παράλληλα, θα επισκεφθούν αυστραλιανές οινοποιίες ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία με τους ντόπιους παραγωγούς.

Η επίσκεψη της αποστολής θα έχει τρεις βασικούς προορισμούς, τη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και την Αδελαΐδα όπου και θα λάβουν χώρα τα σεμινάρια γευσιγνωσίας. 

ΑΠΟ TH ΘΗΡΑ ΕΩΣ ΤΗ ΘΕΟΠΕΤΡΑ

Όπως προαναφέραμε, η αποστολή αποτελείται από οινοπαραγωγούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Επιλέξαμε να αναφερθούμε ενδεικτικά σε μερικά από τα οινοποιεία που θα συμμετάσχουν στην αποστολή, το καθένα εκ των οποίων έχει στο ιστορικό του πολλά βραβεία και καινοτομίες στον χώρο παραγωγής αλλά και εμφιάλωσης οίνου στην Ελλάδα. 

Οινοποιείο Αλεξάκη – Alexakis Wines: Το οινοποιείο Αλεξάκη είναι οικογενειακή επιχείρηση και τα στελέχη της εταιρείας είναι ο Στέλιος Αλεξάκης, ιδρυτής της επιχείρησης κατά τη δεκαετία του 1970, οινολόγος-χημικός μηχανικός, η σύζυγός του Σοφία και τα παιδιά τους, Λάζαρος και Απόστολος, πτυχιούχοι οινολόγοι, από το Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας ο πρώτος και από το Φρέσνο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ ο δεύτερος. Ο Λάζαρος και ο Απόστολος, με τις καινοτόμες ιδέες και την τεχνογνωσία τους ελέγχουν την παραγωγή, σχεδιάζουν και υλοποιούν τη μελλοντική εξέλιξη του οινοποιείου σεβόμενοι την πολύτιμη κληρονομιά της πρώτης γενιάς. Tο Οινοποιείο Αλεξάκη είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό οινοποιείο της Κρήτης (με αποθηκευτική δυνατότητα 16 εκατ. λίτρα) με πελάτες του τις μεγαλύτερες οινοποιητικές μονάδες της Ελλάδας. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει εξαγωγές στην Αμερική με το brand «Alexakis» και στη Ρωσία και Κίνα με private label.

Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου – Artemis Karamolegos Winery: Με ρίζες στον ηφαιστειακό αμπελώνα της Σαντορίνης και παράδοση στην οινοποίηση από το 1952, το οινοποιείο του Αρτέμη Καραμολέγκου συγκαταλέγεται στα πιο δυναμικά και γρήγορα εξελισσόμενα οινοποιεία της Σαντορίνης. Όλα τα κρασιά του έχουν διακριθεί σε σημαντικούς Διεθνείς Διαγωνισμούς Κρασιού. 

 

Η ιστορία του οινοποιείου έχει τις ρίζες της στις αρχές της δεκαετίας του ’50, όταν ο παππούς Αρτέμης καλλιεργούσε τους αμπελώνες του για να φτιάξει κρασί που θα κάλυπτε τις ανάγκες της δικής του οικογένειας και στη συνέχεια θα το πουλούσε στο νησί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Αρτέμης Καραμολέγκος, ο εγγονός που διαδέχθηκε τον παππού και στη συνέχεια τον πατέρα του στο οινοποιείο, είναι το νέο αίμα της επιχείρησης και από το 2004 μέχρι σήμερα, κατάφερε να οδηγήσει την οικογενειακή επιχείρηση πολλά βήματα μπροστά και με μεγάλη ταχύτητα. Σήμερα η Οινοποιία Αρτέμη Καραμολέγκου παράγει 10 διαφορετικές ετικέτες κρασιών «οδηγώντας» το ασύρτικο, μαζί με τις άλλες τοπικές ποικιλίες σταφυλιού, στην παραγωγή κρασιών αναγνωρισμένων διεθνώς για την ποιότητά τους.

Κτήμα Σκούρα – Domaine Skouras: Το Κτήμα Σκούρα βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Πελοποννήσου, στην Αργολίδα, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Άργους. Ο Γιώργος Σκούρας ξεκίνησε την οινοποιητική του ιστορία χωρίς αμπέλια και χωρίς εξοπλισμό, στο γκαράζ του πατέρα του στο Άργος, νοικιάζοντας αμπελώνες και εξοπλισμό από συναδέλφους οινοποιούς της Νεμέας και εμφιαλώνοντας με χειροκίνητα μηχανήματα. Ο στόχος του ήταν εξαρχής ένας και αδιαπραγμάτευτος: να παραγάγει κρασί υψηλής ποιότητας. Σήμερα το κτήμα παράγει 850.000 φιάλες ετησίως και το 45% της παραγωγής εξάγεται. Ο Γιώργος Σκούρας έχει αρκετές καινοτομίες στο βιογραφικό του. 

Ήταν ο πρώτος οινοποιός στην Ελλάδα που εισήγαγε τη μέθοδο εμφιάλωσης Stelving (βιδωτό καπάκι) σε λευκό κρασί. Τελευταία του καινοτομία, η παλαίωση κρασιών με τη μέθοδο Solera, με την οποία παλαιώνεται, σε ειδικά βαρέλια, το φίνο Sherry στην Ισπανία.

 

Κτήμα Πόρτο Καρράς- Domaine Porto Carras: Το Κτήμα Πόρτο Καρράς βρίσκεται στην Χαλκιδική και κτίστηκε το 1970 και είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος βιολογικός αμπελώνας της Ελλάδας. Η τοποθεσία του σε μια κοιλάδα, είναι επιλεγμένη ώστε να μην είναι ορατή για τον περαστικό, τόσο από τον δρόμο όσο και από τη θάλασσα, προστατεύοντας έτσι την ομορφιά του τοπίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημαντικότατη συμβολή του πατέρα της σύγχρονης οινολογίας καθηγητή Emile Peynauld του Πανεπιστημίου του Bordeaux, που καθιέρωσε την ιστορική διαδρομή του πρώτου «Ελληνικού» οίνου του Chateau Porto Carras, από Cabernet Sauvignon, το οποίο προσαρμοσμένο ιδανικά στα ασβεστο-σχιστολιθικά εδάφη του κτήματος μεγαλούργησε διεθνώς αποσπώντας βραβεία, μετάλλια και διακρίσεις σε ελληνικούς αλλά και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς. 

 

Κτήμα Θεόπετρα/ Οινοποιεία Τσιλιλή – Theopetra Estate: Στους πρόποδες των Μετεώρων, στο σπήλαιο της Θεόπετρας, ανακαλύφθηκαν ανάμεσα στα άλλα, κουκούτσια σταφυλιών από την Παλαιολιθική Εποχή που μαρτυρούν την πανάρχαια συνύπαρξη του τόπου με το αμπέλι. Εκεί, στη Ράξα Τρικάλων, ιδρύθηκε το 1989 η αμπελουργία-οινοποιία-αποσταγματοποιία Τσιλιλή. 

Το 1996, η οικογένεια Τσιλιλή δημιούργησε το Κτήμα Θεόπετρα, ένα πρότυπο οινοποιείο- αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, με σκοπό την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της περιοχής και την αναβίωση σπάνιων ελληνικών ποικιλιών. Η μακραίωνη ιστορική παράδοση και η σύγχρονη τεχνολογία ενώνονται αρμονικά με την ανθρώπινη έμπνευση και διαιωνίζουν την οινική κουλτούρα του τόπου, με σεβασμό στο περιβάλλον (πρόγραμμα Natura 2000).

Την τελευταία δεκαετία, έχοντας ως σκοπό τη συνάντηση των αναγκών του ελληνικού αλλά και διεθνούς καταναλωτικού κοινού με το δημιουργικό όραμα των ανθρώπων της αποσταγματοποιΐας-οινοποιΐας Τσιλιλή, δημιουργούνται νέες σειρές οινικών προϊόντων συνδυάζοντας τις παραδοσιακές αξίες με τις σύγχρονες πρακτικές. Τα αποστάγματα και οι οίνοι της αποσταγματοποιίας-οινοποιίας αποσπούν κάθε χρόνο βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως το χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό AWC Vienna 2015 για τον ασκητικό ερυθρό 2013 καθώς και το χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό Challenge du Vin Bordeaux από το Κτήμα Θεόπετρα για τον οίνο Λημνιώνα-syrah (ρόζε) παραγωγής 2014.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.