Πυρκαγιά στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού στην Μελβούρνη

 naos

H Πυροσβεστική κατέβαλλε προσπάθειες να περισώσει ό, τι μπορούσε από τον αρχαιότερο ελληνορθόδοξο ναό της Μελβούρνης.

Άγνωστα παραμένουν μέχρι αυτή τη στιγμή τα αίτια πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον αρχαιότερο ελληνορθόδοξο ναό της Μελβούρνης τον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πριν από λίγη ώρα. 

Άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να σβήσουν την πυρκαγιά η οποία όπως όλα δείχνουν ξεκίνησε από τους εσωτερικούς χώρους του ναού, και πιο συγκεκριμένα από τον γυναικωνίτη της εκκλησίας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. 

Όπως ανέφερε στο «Νέο Κόσμο» ο εφημέριος του ναού πατήρ Κοσμάς Δαμιανίδης, μετά το πέρας της σημερινής ακολουθίας, πιστοί που έφευγαν από το ναό είχαν την εντύπωση ότι μύρισαν καπνό, εντούτοις κανένας δεν είδε κάτι τέτοιο. 

Ο ομογενής Κώστας Παπακωνσταντίνου που διατηρεί κατάστημα κοντά στο ναό και είναι και επίτροπος στην εκκλησία ήταν ο άνθρωπος που είδε πρώτος τους καπνούς και ειδοποίησε την Πυροσβεστική υπηρεσία. 

Παρά το ότι το μέγεθος της καταστροφής δεν έγινε ακόμα γνωστό, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε στο «Νέο Κόσμο»  ότι το ιστορικό προσκυνητάρι της εκκλησίας, το «αρχαιότερο» ελληνικού ναού της Αυστραλίας, όπως είπε ο επίτροπος, καταστράφηκε ολοσχερώς. Εμφανής είναι επίσης και η καταστροφή τμήματος της σκεπής του ναού. 

Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν άμεσα δεκαπέντε οχήματα της Πυροσβεστικής και η κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν πήρε περισσότερο από μισή ώρα. 

Αυτή τη στιγμή η κεντρική οδός Victoria Parade, όπου βρίσκεται και ο ναός, παραμένει κλειστή καθώς όπως ανέφερε η Πυροσβεστική στο κτίσμα του ναού υπάρχει αμίαντος, υλικό επικίνδυνο για την δημόσια υγεία. Ο δρόμος Victoria Parade, θα δοθεί στην κυκλοφορία όταν οι αρχές το κρίνουν ασφαλές. 

Ο  ιερός ναός του Ευαγγελισμού που βρίσκεται στο κέντρο της Μελβούρνης είναι μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης και η δεύτερη ελληνορθόδοξη εκκλησία που ιδρύθηκε στην Αυστραλία, μετά την Αγία Τριάδα του Σίδνεϊ.

Ο ναός χτίστηκε το 1901 από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας και για πολλά χρόνια ήταν ο μόνος ελληνορθόδοξος ναός στην Μελβούρνη.  

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.