Παράνομο το κέντρο κράτησης μεταναστών στη Παπούα Νέα Γουινέα

manus

«Δεν μεταβάλλεται η πολιτική της χώρας» δηλώνει ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης

Απόφαση-κόλαφο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παγκόσμια κατακραυγή και μεγάλες κινητοποιήσεις εντός της χώρας, εξέδωσε δικαστήριο στην Παπούα Νέα Γουινέα, χαρακτηρίζοντας παράνομο το κέντρο κράτησης μεταναστών που διατηρεί η Αυστραλία στο Manus Island.

Η κυβέρνηση της Καμπέρας δέχθηκε διεθνή κριτική για την τακτική της, καθώς διατηρεί κέντρο κράτησης μεταναστών σε ξένο έδαφος, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες παραπέμπουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, παραβιάζονται κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, ενώ μέσα στις στρατιωτικού τύπου εγκαταστάσεις, υπάρχουν και ανήλικα παιδιά.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Πίτερ Ντάτον, δήλωσε ότι παρά την απόφαση του δικαστηρίου της Παπούα Νέας Γουινέας, δεν μεταβάλλεται η πολιτική φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της χώρας. «Κανείς που επιχειρεί να εισέλθει παρανόμως στην Αυστραλία, δεν μπορεί να παραμείνει σε έδαφος της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάτον. Όπως ενημέρωσε ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης, στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης βρίσκονται όσοι επιχείρησαν να εισέλθουν στην Αυστραλία από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Παπούα Νέας Γουινέας.

Εκεί βρίσκονται περίπου 850 πρόσφυγες. «Το μόνο παράπτωμα αυτών των ανθρώπων είναι ότι επιχείρησαν να εισέλθουν παρανόμως στην Αυστραλία. Δεν μπορούν να κρατούνται για τόσο διάστημα αποκλεισμένοι σε ένα νησί» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.