ANZAC DAY: Μια επέτειος με ξέχωρη σημασία για τη Λήμνο

anzac

Το Ελληνικό Παράρτημα RSL καλεί τα μέλη του να λάβουν μέρος στην παρέλαση του Anzac Day

Το Ελληνικό Παράρτημα RSL καλεί τα μέλη του να λάβουν μέρος στην παρέλαση του Anzac Day στο κέντρο της Μελβούρνης.

Τα μέλη θα συγκεντρωθούν στο Princess Walk (δίπλα από το Federation Square, Swanston Street) στις 12 το μεσημέρι και στις 12.20 θα ξεκινήσει η παρέλαση προς το Shrine of Remembrance.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 του Απρίλη, γιορτάζεται η επέτειος της απόβασης των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών και της μάχης που ακολούθησε, στην Καλλίπολη, το 1915. Αρχικά, ονομαζόταν Μέρα της Μνημοσύνης, αλλά επικράτησε η γενική ονομασία ANZAC, που αφορά το εκστρατευτικό σώμα της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας…

Κάθε χρόνο με ευκαιρία αυτής της επετείου γίνεται και μια αποτίμηση για την ιστορική και γεωπολιτική σημασία της Λήμνου, τόσο σε σχέση με τους ισχυρούς δεσμούς της με την δύναμη των Αυστραλών και Νεοζηλανδών (ANZAC, ονομασία που διατηρούν μέχρι και σήμερα) όσο και σαν τοποθεσία στην οποία άφησε ανεξίτηλο ιστορικό αποτύπωμα ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το κοιμητήριο των εκατοντάδων Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών, που έχασαν τη ζωή τους τότε, ήταν πρώην στρατόπεδο εκπαίδευσης και ο χώρος όπου στεγάστηκε το 3ο Γενικό Νοσοκομείο των αυστραλιανών δυνάμεων (το κύριο κέντρο περίθαλψης των τραυματιών). Η Λήμνος θα γίνει ένας διαχρονικός χώρος όπου η ανθεκτικότητα, η πάλη, και ακόμη και η αγάπη, θα ξετυλίξουν σε μια τόσο ταραγμένη περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας.

Πάνω από 50.000 στρατιώτες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας πολέμησαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Καλλίπολης (1915), μια συμμαχική εκστρατεία με στόχο να κατακτήσει την χερσόνησο της Καλλίπολης για να μπορέσουν οι συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις να έχουν πρόσβαση στα Δαρδανέλια. Κεντρικός στόχος τους ήταν να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ήταν σύμμαχος της Γερμανίας.

Η εκστρατεία στην Καλλίπολη κράτησε οκτώ μήνες στη διάρκεια των οποίων τα στρατεύματα των ANZAC αντιμετώπισαν την αντίσταση των Οθωμανών. Οι συμμαχικές δυνάμεις απομακρύνθηκαν στο τέλος του 1915. Και οι δύο πλευρές υπέστησαν απώλειες και σκληρές κακουχίες, με πάνω από οκτώ χιλιάδες Αυστραλούς στρατιώτες να χάνουν τη ζωή τους και άλλους δέκα εννέα χιλιάδες τραυματίες. 

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, απέναντι από τις ακτές της Καλλίπολης, η Λήμνος θα χρησίμευσε ως σημείο για την αποβίβαση, την ανάπαυση, τον ανεφοδιασμό και την ιατρική περίθαλψη των χιλιάδων στρατιωτών της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, με τις εκατοντάδες των Αυστραλών νοσοκόμων που στάλθηκαν να παρέχουν φροντίδα στα στρατεύματα.

Η απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από τις ακτές της Καλλίπολης, έκανε τη Λήμνο προνομιακή για προσγείωση, ανεφοδιασμό και ανάπαυση: όλοι οι Αυστραλοί στρατιώτες πέρασαν από τη Λήμνο, για να ασκηθούν σε εκφορτώσεις και να αναπαυθούν ή να λάβουν θεραπεία στον ιατρικό καταυλισμό που είχε στηθεί στο νησί. Το λιμάνι της Λήμνου ήταν ένα σημείο αφετηρίας για όλες τις ναυτικές και υποβρύχιες αποστολές στην Καλλίπολη.

Μόνο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1915, το αυστραλιανό ιατρικό στρατόπεδο που ιδρύθηκε στη Λήμνο φιλοξένησε σχεδόν 100.000 τραυματίες στρατιώτες. Πάνω από διακόσιες Αυστραλές νοσοκόμες άσκησαν τα καθήκοντά τους στο νησί. Μία από αυτές, η Clarice Daley, παντρεύτηκε τον λοχία Ernest Lawrence στα δυτικά του στρατοπέδου του Μούδρου, τον Οκτώβριο του 1915. Το γεγονός του γάμου τους έστειλε μια αχτίδα φωτός στις χιλιάδες των στρατιωτών που είχαν χάσει τους συναδέλφους τους ή που είχαν τραυματιστεί οι ίδιοι στον πόλεμο.

Ως αποτέλεσμα του ρόλου της στην εκστρατεία της Καλλίπολης, η Λήμνος έλαβε εύσημα των επιφανών προσώπων της Αυστραλίας, όπως ο Albert Jacka και οι στρατηγοί Birdwood και Monash. Τα δύο μεγάλα νεκροταφεία της Κοινοπολιτείας βρίσκονται στη Λήμνο, στις περιοχές Μούδρου και Πορτιανού αντίστοιχα.

Η σύνδεση του νησιού με το σώμα των ANZAC έχει ως αποτέλεσμα να διατηρείται μέχρι σήμερα μια ισχυρή σχέση με την Αυστραλία.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.