Αύξηση-σοκ των εγκλημάτων μίσους και ρατσισμού στην Ελλάδα

NFracism

A sudanese migrant, victim of racist violence in Athens, shows his wounds in this photograph by Giorgos Moutafis for Reuters

Στο στόχαστρο κυρίως άτομα διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού

Κατακόρυφη αύξηση των λεκτικών και σωματικών επιθέσεων σε βάρος των ανθρώπων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό παρατηρήθηκε το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Τα 185 από τα συνολικά 273 περιστατικά που καταγράφηκαν την περσινή χρονιά από τα μέλη του Δικτύου αφορούν περιστατικά με θύματα της LGBTQ κοινότητας (Lesbian, Gay, Bisexual, Trans, Queer), τα οποία κορυφώθηκαν την περίοδο της ψήφισης του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, με επιθέσεις τόσο σε ακτιβιστές όσο και σε απλούς πολίτες.

Οι επιθέσεις που καταγράφηκαν περιλαμβάνουν σχεδόν κάθε τύπο εγκληματικής πράξης και έντασης, από πυροβολισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών και βιασμούς με στόχο την απαξίωση του θύματος και τη «διόρθωση» των σεξουαλικών προτιμήσεών του έως λεκτικές επιθέσεις, οι οποίες είναι συνηθισμένες στην ελληνική κοινωνία.

MΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

«Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα ενδοοικογενειακά περιστατικά που συνήθως λαμβάνουν χώρα με την αποκάλυψη των σεξουαλικών προτιμήσεων ή της ταυτότητας φύλου του παιδιού στους γονείς αλλά και τα ενδοσχολικά περιστατικά», αναφέρει η έκθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 26 περιστατικά το θύμα είχε ηλικία από 11 έως 18 χρονών. «Και όλα αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού είναι δύσκολο για τα θύματα να μιλήσουν για όσα τους έχουν συμβεί», τονίζει ο Φίλιππος Παγάνης, πρόεδρος της Colour Youth – Κοινότητας LGBTQ Νέων Αθήνας. Η πέμπτη κατά σειρά ετήσια έρευνα του Δικτύου, το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καταγράφει επίσης αύξηση των επιθέσεων σε βάρος προσφύγων και μεταναστών.

Όπως προκύπτει από τις συνεντεύξεις των θυμάτων, δεν έχει εκλείψει η δράση οργανωμένων ομάδων στις γειτονιές, ενώ συνεχίζονται οι λεκτικές επιθέσεις από μεμονωμένους πολίτες και οι διακρίσεις από εργοδότες. «Καταγράφεται η συνύπαρξη -εντός της ίδιας κοινωνίας- της αλληλεγγύης, που επιδεικνύει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, με τη βίαιη συμπεριφορά ενός άλλου τμήματος του πληθυσμού», επισημαίνει η Τίνα Σταυρινάκη, βοηθός συντονίστρια του Δικτύου, η οποία επισήμανε ότι ακόμα και στα σημεία εισόδου και προσωρινής διαμονής προσφύγων καταγράφηκαν επτά περιστατικά σε βάρος νεοαφιχθέντων.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου, εξέφρασε την ανησυχία ότι «στο μέλλον θα βρούμε μπροστά μας τις καθυστερήσεις των διωκτικών και δικαστικών Αρχών σε αυτό το θέμα».

Κατά τα λοιπά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, σημαντικός παραμένει ο αριθμός καταγεγραμμένων περιστατικών στα οποία εμπλέκονται ένστολοι, ελαφρώς μειούμενος είναι ο αριθμός των περιστατικών με θύτες δημοσίους υπαλλήλους και θύματα άτομα της LGBTQ κοινότητας, ενώ εντοπίστηκαν και τα πρώτα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά ανήλικων Ρομά. Τέλος, και το 2015 υπήρξε έντονη έκφραση αντισημιτισμού, με βεβηλώσεις μνημείων από νεοναζιστικές οργανώσεις.

ΤΗΝ ΒΙΑΣΑΝ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΠΙΕΖΕ ΝΑ ΣΩΠΑΣΕΙ

Ένα περιστατικό αφορούσε «διορθωτικό βιασμό» λεσβίας από άνδρες. Το θύμα, σε άσχημη κατάσταση, επέστρεψε στο σπίτι του. Εκεί διηγήθηκε το γεγονός στη μητέρα της, η οποία χτύπησε το θύμα και της απέδωσε την ευθύνη του συμβάντος λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού της. Η μητέρα του θύματος ζήτησε να μη μάθει τίποτα ο πατέρας της και η γειτονιά για να μην «ντροπιαστούν». Επίσης της είπε πως θα το ξεπεράσει με τον καιρό και γι’ αυτό να «βάλει μυαλό», να «αλλάξει μυαλά», αλλιώς θα τη σκοτώσει για την ντροπή που πιθανά να περάσει η οικογένειά τους.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ: ΕΒΑΛΑΝ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΣΚΗΝΗ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ

Το θύμα διέμενε σε σκηνή στην πλατεία Βικτωρίας, περίπου το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Ομάδα Ελλήνων πήγε στην πλατεία και άρχισε να φωνάζει κατά των ανθρώπων που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία για να φύγουν και να αδειάσουν την περιοχή. Σύμφωνα με το θύμα, ενώ φώναζαν και έσπρωχναν τους άλλους, στοχοποίησαν και έβαλαν φωτιά στη σκηνή του. Η σκηνή έπεσε πάνω του και υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού στο δεξιό μέρος του σώματός του. Δεν έλαβε θεραπεία για τα εγκαύματα και σύμφωνα με τον γιατρό της Praksis στην Ειδομένη μολύνθηκαν, οπότε χρειάστηκε αντιβιοτικά. Το θύμα μοιάζει πολύ ευάλωτο και δυσκολεύεται να δείξει εμπιστοσύνη σε οποιονδήποτε.

*Από το «Έθνος».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.