Αυστραλία: Ο Έλληνας φονέας ενός εκατομμυρίου καγκουρό

shs007

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Barak Obama, και η πρώην γενική κυβερνήτης της Αυστραλίας, Quentin Bryce, έχουν ένα κοινό: Έχουν στην συλλογή τους σκαλιστά αυγά των αυστραλιανών πτηνών emu φιλοτεχνημένα από έναν Έλληνα.

Δεν είναι οι μόνοι. Πολλοί άνθρωποι και πολλές διασημότητες έχουν αυγά που σκάλισε ο συμπάροικος Σταύρος Μαργαρίτης, ο οποίος, όμως, έχει χαρακτηριστεί «μοναδικός» από τους Αυστραλούς. 

Η ζωή του “unique” man -όπως έγινε γνωστός μέσα από το βιβλίο του συγγραφέα, Kevin Hallewell, στο βιβλίο με τον τίτλο «Stavros – A Unique Man»-, όχι μόνο έχει καταγραφεί μα έχει γίνει βίντεο και τραγούδι στην Αυστραλία.

Και τι δεν έχει κάνει στη ζωή του ο Σταύρος Μαργαρίτης! Μεταξύ άλλων, υπήρξε πυγμάχος, παίκτης ράγκμπι, αλλά και φονέας καγκουρό!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα απ’ την αρχή σε μια «κατάθεση» του ίδιου στο «Νέο Κόσμο», όπου λέει:

«Έτυχε να γεννηθώ το 1937 μέσα στη φοβερή και δύσκολη εποχή του Β’ Παγκοσμίου και Εμφυλίου πολέμου, «την εποχή του ξυπόλητου τάγματος», που αν δεν καταφεύγαμε να γλυτώσουμε στα μακρινά και απάτητα μέρη στα βουνά, στα βράχια και τις σπηλιές, θα μας σκότωναν ή θα πεθαίναμε από την πείνα.

Από το 1937 που γεννήθηκα έως το 1953, πριν μεταναστεύσω στην Αυστραλία, όλα μου τα χρόνια τα πέρασα έξω στην ύπαιθρο, στη φύση και, σύμφωνα με τις συμβουλές του παππού μου, ο οποίος με έμαθε τα λίγα κολλυβογράμματα, λέγοντάς μου μυθιστορήματα και ιστορίες από τις περιπέτειες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1943, είχαν καεί όλα τα σπίτια του χωριού μου από τους Ιταλούς κατακτητές. Θυμάμαι που όλοι μας τρέχαμε να γλυτώσουμε στα απάτητα μέρη των βουνών, μέσα στις σπηλιές και, ευτυχώς, επιβιώσαμε από την κτηνοτροφία. Ήμουν τυχερός που μεγάλωσα δίπλα στον σοφό παππού μου παρέα με τη φύση και μακριά από σχολεία, από την πόλη και την πολυκοσμία. Ο παππούς μου μού έμαθε τους τρόπους και τα μυστικά για το πώς να ζω μέσα στη φύση με όλες τις δυσκολίες της και τα λίγα φτωχά γράμματα. Μου διηγιόταν τις περιπέτειές του και τις ιστορίες που βίωσε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτά όλα τα «τύπωνα» μες στο μυαλό μου.

Εγώ και ο παππούς μου το καλοκαίρι ζούσαμε στα βουνά της Βουνιχώρας και τον χειμώνα ξεχειμωνιάζαμε με τα πρόβατα κάτω στις όμορφες και γραφικές παραλίες του Γαλαξιδίου του Νομού Φωκίδας».

Ο Σταύρος Μαργαρίτης, λοιπόν, γεννημένος σε ένα ορεινό χωριουδάκι της Φωκίδας, τη Βουνιχώρα, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Γαλαξίδι, το 1937 μετανάστευσε λόγω ανέχειας στην Αυστραλία μόλις σε ηλικία 16 χρόνων. 

Αφηγείται, πάλι, ο ίδιος:

«Δίχως, λοιπόν, σχολική μόρφωση και μακριά από την πολυκοσμία, το Δεκέμβριο του 1953 η τύχη μου με οδήγησε και βρέθηκα στην άλλη άκρη του κόσμου, την Αυστραλία, στο απόμακρο χωριό Saint George του Queensland, όπου έζησα το περισσότερο διάβα της ζωής μου, μόνος μέσα στη φύση».

Και, όντως, μετά από 30 μέρες ταξιδιού φτάνει στο Saint George μια πόλη κοντά στο Queensland όπου εκεί διέμενε ένας θείος του ιδιοκτήτης κάποιου καφέ. Ο Σταύρος δούλεψε πολύ σκληρά, έκανε πολλές και διαφορετικές δουλειές και με πολύ χαμηλό μισθό. Δούλεψε ως ξυλουργός, σερβιτόρος, διετέλεσε παίκτης του rugby αλλά και πυγμάχος. Στην τελευταία του δουλειά ως κουρέας, συνδύασε και το κυνήγι των καγκουρό, Την ημέρα ήταν ένας απλός κουρέας και τα βράδια κυνηγούσε καγκουρό. Υπήρξε τόσο επιδέξιος κυνηγός που στο ενεργητικό του μετρά πάνω από 1.000.000 καγκουρό».

Αφήνουμε πάλι τον ίδιο, με δικά του λόγια, να μας αφηγηθεί τη ζωή του στην Αυστραλία:

«Αναγκάστηκα να επιζήσω και να βγάλω το ψωμί ως κυνηγός, κυνηγώντας καγκουρό, αγριογούρουνα, κουνέλια, άγρια σκυλιά dingo. Και όλα αυτά για το δέρμα και το κρέας τους. Συνέχισα μετά με το εμπόριο πουλώντας κρέατα, δέρματα, γούνες, χρυσαφικά και ό,τι άλλο μου τύχαινε στο διάβα της ζωής μου. Γνώρισα πολλούς ανθρώπους όλων των φυλών του κόσμου ως κυνηγός και έμπορος και συνεργάστηκα με πολλούς επιχειρηματίες και εργάτες.

Με την πάροδο των ετών, κατέληξα τα τελευταία χρόνια να ασχοληθώ με το πολυαγαπημένο μου χόμπι του σκαλίσματος αυγών του πουλιού emu, που είναι σήμερα το μοναδικό άγνωστο στολίδι του κόσμου. Σήμερα διατηρώ μια Gallery (έκθεση) σκαλισμένων αυγών, στο Saint George, όπου προσέρχεται και την επισκέπτεται πολύς κόσμος απ’ όλα τα μέρη της Αυστραλίας και από όλα τα μέρη του κόσμου. Είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτές τις δημιουργίες μου, οι οποίες αποτελούν το μοναδικό φαινόμενο σε όλο τον κόσμο και τα έργα μου κοσμούν πολλές συλλογές διάσημων ανθρώπων».

Ο κ. Σταύρος Μαργαρίτης είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες. Παρ’ όλη την επιχειρηματική του δραστηριότητα στη δεύτερη πατρίδα του, ποτέ δεν ξέχασε τη μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα. Μόλις άρχισε να κερδίζει αρκετά χρήματα, ξεκίνησε τα ταξίδια του στην Ελλάδα. Εκεί συνειδητοποίησε πόσο του έχει λείψει τόσο η πατρίδα όσο κι η οικογένειά του. 

Μάλιστα στο χωριό του εγκατέστησε και ένα λυόμενο σπίτι από την… Αυστραλία!

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Ο κύριος Σταύρος έχει καταφέρει να εξελίξει τα αυγά του πουλιού emu, που έχει πολλά κοινά με τη στρουθοκάμηλο, σε έργα υψηλής τέχνης. 

Τα εξαιρετικά και μοναδικά έργα τέχνης του με την απίστευτη τεχνοτροπία, έχουν εκτεθεί σε φημισμένες γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Αξίζει να επισημανθεί ότι όλοι οι τουριστικοί οδηγοί στην Αυστραλία αναφέρονται στο μουσείο ως ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της περιοχής. 

Το βαθυπράσινο αυγό του emu έχει ύψος 15 εκατοστά και περιφέρεια 33 εκ. και μετατρέπεται από τον κυρ-Σταύρο σε έργο τέχνης με το σκάλισμα γεωμετρικών σχημάτων και παραστάσεων.

Όπως λέει, σκαλίζοντας προοδευτικά το αυγό αποκαλύπτονται 8-10 αποχρώσεις».

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.