Αυστραλία: Η «αδελφή Τερέζα» της παροικίας μας

zahos000

Η Ελένη Ζάχου με τον Scott Dart (Ambulance Victoria Acting Operational Equipment Support Manager) και τον Michael Holmes (Mobile Intensive Care Ambulance Paramedic – MICA) με μέρος του ιατρικού υλικού που προσφέρθηκε δωρεάν για να σταλεί στην Ελλάδα

Ελένη Ζάχου: Η Ελληνοαυστραλή νοσοκόμα που προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στους κατατρεγμένους όπου γης

Στα χνάρια της «Μητέρας Τερέζας» βρίσκεται η συμπάροικος νοσοκόμα, Ελένη Ζάχου. Όπου πονεμένος και κατατρεγμένος, η Ελένη στο πλευρό του ως εθελόντρια.Βρέθηκε στον πολύνεκρο και καταστροφικό σεισμό του Νεπάλ, αλλά και στον φονικό τυφώνα των Φιλιππίνων, για να παράσχει εθελοντικά υπηρεσίες στα θύματα. Και, φυσικά, δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη από το προσφυγικό δράμα που ζει η Ελλάδα. Η Ελληνοαυστραλή νοσοκόμα πέρασε τους τελευταίους τρεις μήνες στην Ελλάδα ως εθελόντρια στη Λέσβο και την Ειδομένη, για να παράσχει βοήθεια στους πρόσφυγες. «Βρέθηκα στο Νεπάλ, μετά τους πολύνεκρους σεισμούς και στις

Φιλιππίνες μετά τον καταστροφικό τυφώνα, αλλά τέτοια κατάσταση δεν έχω δει, όπως αυτή που είδα στην Ελλάδα» μάς είπε η κ. Ζάχου, που έκανε λόγο για «κόλαση του Δάντη».

Στη Λέσβο έζησε από πρώτο χέρι και ένα πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες όπου χάθηκαν και ανήλικα παιδιά. Η ίδια συμμετείχε στη διάσωση μέσα στα παγωμένα νερά και, αργότερα, στην περίθαλψη.

Διαπιστώνοντας την έλλειψη ιατρικού υλικού έκτακτης ανάγκης -και κάνοντας χρήση των γνωριμιών της-, έγραψε στην Ambulance Victoria για βοήθεια και βρήκε ανταπόκριση.

Της πρόσφεραν δωρεάν μεγάλες ποσότητες πολύτιμου ιατρικού υλικού για να το στείλει στη Λέσβο.

Το επόμενο βήμα ήταν τα έξοδα μεταφοράς. Τη μεταφορά ανέλαβε η ομογενειακή εταιρία Hermes Shipping, προσφέροντας στην Ελένη μεγάλη έκπτωση.

Τα υπόλοιπα τα έβαλε η ίδια από την… τσέπη της, ελπίζοντας ότι θα της τα επιστρέψει η μη κυβερνητική οργάνωση ‘Vi Gor Vad Vi Kan’ (we do what we can’) που σημαίνει «Κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Το υλικό ήδη φορτώθηκε για την Ελλάδα και η Ελένη που βρέθηκε αυτές τις μέρες στη Μελβούρνη είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που «ίσως συμβάλει στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια της Ελένης Ζάχου κατάγεται από την Κατερίνη, αλλά η ίδια γεννήθηκε στο Ντάργουιν και μεγάλωσε στο νησί Groote, μιάμιση ώρα με το αεροπλάνο από το Ντάργουιν.

Στο νησί αυτό, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αβοριγίνες, ο πατέρας της εργαζόταν σε ορυχείο.

Αν και ζούσε σε ένα απομονωμένο μέρος, η Ελένη έμαθε καλά τα ελληνικά και έχει στην καρδιά της (εκτός απ’ τους ανθρώπους) και την Ελλάδα!

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.