Αερομεταφορά ρινόκερων στην Αυστραλία

shrhino

Από την Νότια Αφρική για την αποφυγή λαθροθηρίας

Ένα νέο σχέδιο ακτιβιστών προβλέπει την αερομεταφορά ρινόκερων από τη Νότια Αφρική στην Αυστραλία, ώστε να δημιουργηθεί μία «βιολογική δικλείδα ασφαλείας» ενάντια στην αυξημένη λαθροθηρία.

Οι οργανώσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος έχουν δοκιμάσει διάφορες προσεγγίσεις για την προστασία των ρινόκερων, όπως περιφράξεις, περιπολίες, ακόμα και προληπτική κοπή των κεράτων τους.

Τα κέρατα είναι δημοφιλή ως φάρμακα και σύμβολο κύρους στην Ασία, κυρίως στις μεγάλες αγορές της Κίνας και του Βιετνάμ, και με την τιμή τους να φτάνει τα 80.000 δολάρια ανά κιλό, οι λαθροκυνηγοί συνεχίζουν να κυνηγούν τα απειλούμενα ζώα. Γι’ αυτόν το λόγο ένας Αυστραλός κτηματομεσίτης και ακτιβιστής εμπνεύστηκε το καινοτόμο σχέδιο για τη μεταφορά των ρινόκερων στην Αυστραλία.

«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στην Αφρική για τους ρινόκερους σήμερα», δήλωσε ο Ρέι Ντίαρλοβ, ο οποίος έχει καταγωγή από τη Νότια Αφρική. «Έχουν σχεδόν εξαφανιστεί στην ήπειρο εκτός από τη Νότια Αφρική, όπου παραμένει κατά πάσα πιθανότητα το 85 με 90% των λευκών και μαύρων ρινόκερων του νότιου είδους» πρόσθεσε.

Το σχέδιο του Ντίαρλοβ είναι να μεταφέρει 80 ρινόκερους στην Αυστραλία, 20 ανά έτος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τον Μάιο, οι πρώτοι έξι λευκοί ρινόκεροι θα μπουν σε καραντίνα στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Στη συνέχεια, τον Αύγουστο, θα μεταφερθούν στην Αυστραλία όπου θα περάσουν ακόμη δύο μήνες σε καραντίνα στο ζωολογικό κήπο Ταρόνγκα προτού φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, το πάρκο σαφάρι Μονάρτο, έξω από την Αδελαΐδα.

Η αερομεταφορά ζώων βάρους δύο τόνων μπορεί να φαίνεται σαν μια υπερβολική αντίδραση, ωστόσο οι πρόσφατοι αριθμοί λαθροθηρίας δείχνουν ότι απαιτείται επείγουσα δράση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο ρυθμός θανάτωσης ρινόκερων έχει υπερβεί για πρώτη φορά το ποσοστό γεννήσεων. Το 2007, μόνο 13 ρινόκεροι σκοτώθηκαν στη νότια Αφρική. Το 2013 ο αριθμός αυτός ανήλθε στους 1.004, το 2014 στους 1.200, και το 2015 σε περίπου 1.500.

Με αυτό το ρυθμό, οι νότιοι λευκοί ρινόκεροι απειλούνται με εξαφάνιση μέσα σε δέκα χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο ο Ντίαρλοβ αποφάσισε να ξεκινήσει άμεσα την αερομεταφορά των ρινόκερων, με κόστος περίπου 75.000 δολάρια ανά ζώο. Η Αυστραλία επιλέχτηκε ως ένα από τα ασφαλέστερα μέρη στον πλανήτη με κατάλληλες καιρικές συνθήκες, όμως με την ενδεχόμενη πρόθεση επαναπατρισμού των ρινόκερων στην Αφρική, όταν λυθεί το πρόβλημα της λαθροθηρίας.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.