Επιτέλους, πραγματικότητα το Μνημείο ANZAC στην Κρήτη

vmcrete8

Η πρωτότοκη κόρη του Saunders, κ.Glenda Humes

Στις 19 Μαΐου τα αποκαλυπτήριά του

Μετά από έναν Μαραθώνιο χωρίς ανάσα, θα πραγματοποιηθούν στις 19 Μαΐου τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, που είναι αφιερωμένο στους Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς και Μαορί, που πήραν μέρος στην ηρωική μάχη που είναι γνωστή ως η Μάχη της 42ης Οδού.

Στις 27 Μαΐου, σ’ ένα κομμάτι του δρόμου που ένωνε το δρόμο Σούδας-Χανίων με τα Τσικαλαριά -η σημερινή οδός Τσικαλαριών- και που τότε ήταν η μοναδική διέξοδος προς Μαλαξά, ήταν στρατοπεδευμένες διάφορες δυνάμεις των συμμάχων.

Ήταν δύο λόχοι του 2/7 Τάγματος Αυστραλών, συνοδευόμενοι από Νεοζηλανδούς του 28ου Τάγματος (Μαορί).

Σ’ αυτό το σημείο έλαβε χώρα μία ηρωική μάχη, αποφασιστική, όχι για την έκβαση της Μάχης της Κρήτης, αλλά για τη σωτηρία χιλιάδων στρατιωτών από το θάνατο, τη σύλληψη και την αιχμαλωσία.

Το πρωί της 27ης Μαΐου 1941 χιλιάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες και αξιωματικοί αναχαίτισαν την προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων, πλησίον του χωριού Τσικαλαριά, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο για τη φυγάδευση των συμμαχικών στρατευμάτων από τις νότιες ακτές του νησιού.

Η μάχη, γνωστή ως η Μάχη της 42ης Οδού, έχει γίνει ένα θρυλικό μέρος της παρουσίας των ANZAC στην Κρήτη.

Ο δρόμος, εντούτοις, δεν φωτίστηκε για τις νεότερες γενιές, παρά μόνο όταν πριν πέντε χρόνια η οικογένεια ενός πολεμιστή, του captain Reg Saunders, του λόχου 2/7, ξεκίνησε για την τοποθέτηση κάποιου μνημείου στο σημείο της μάχης.

Πιο συγκεκριμένα, η πρωτότοκη κόρη του Saunders, Glenda Humes, πρωτοστάτησε στη συγκρότηση ερανικής επιτροπής με την ονομασία Friends of 42nd Street, ξεκινώντας μια εκστρατεία για την ανέγερση μνημείου.

ΦΩΤΕΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ

Φέτος, στις 19 Μαΐου μέσα στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για την 75η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, τα αποκαλυπτήρια του εν λόγω μνημείου θ’ αποτελέσουν ένα από τα πιο φωτεινά σημεία των εναρκτήριων εκδηλώσεων του νησιού.

Η κ. Humes η οποία θα παραστεί στην τελετή με εκπροσώπους των κυβερνήσεων Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας, δήλωσε στον “Νέο Κόσμο” ενθουσιασμένη που το έργο έχει ολοκληρωθεί.

“Είναι γεγονός ότι υπήρξε ένα μεγάλο ταξίδι με εμπόδια καθ’ οδόν, με τη βοήθεια όμως των δωρητών είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να έχουμε το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα που σηματοδοτεί τις θυσίες των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών.

Επιθυμώ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον καθένα ξεχωριστά, τα άτομα και τους οργανισμούς από όλον τον ελληνισμό της Αυστραλίας που μας βοήθησαν, καθώς επίσης και τους φίλους μας στη Νέα Ζηλανδία. Χωρίς τη στήριξή τους δεν ήταν δυνατόν να είχαμε επιτύχει το στόχο μας” τόνισε η κ. Humes.

Μεταξύ των δωρητών είναι η οικογένεια Ανδριωτάκη από το Σίδνεϊ, η Κρητική Αδελφότητα Σίδνεϊ και Ν.Ν. Ουαλίας, η Κρητική Αδελφότητα Καμπέρας, η Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, η Παγκρήτια Αδελφότητα Μελβούρνης και η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Να σημειωθεί ότι, παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο Δήμος Χανίων, με παρότρυνση του δημάρχου, Τάσου Βαμβουκά, πρόσφερε $16.000 για την ολοκλήρωση του μνημείου.

Πηγή:Νέος Κόσμος

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.