Εορτασμός γεμάτος μεγαλείο… κρίμα που τον έχασε ο Malcolm
Ο Ελληνισμός του Σίδνεϊ συνέρρευσε κατά χιλιάδες στο κάλεσμα για τον εορτασμό της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας, στο κέντρο της πόλης την περασμένη Κυριακή.
Το κέντρο του Σίδνεϊ ντύθηκε στα γαλανόλευκα και έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες κόσμου να απαθανατίσει με τα κινητά του τηλέφωνα τις στιγμές, «πλημμυρίζοντας» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πανέμορφες φωτογραφίες, με την Γέφυρα και το Opera House, από τη μια, και εκατοντάδες Ελληνόπουλα, από την άλλη, ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές και τις στολές των σχολείων τους.
Ο μόνος χαμένος ίσως ήταν ο πρωθυπουργός, Malcolm Turnbull, για τον οποίο οι διοργανωτές ευελπιστούσαν ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση. Ο κ. Turnbull έχασε την ευκαιρία να παρουσιαστεί μπροστά στην πολυπληθέστερη ομογενειακή συγκέντρωση στο Σίδνεϊ, από την ημέρα που ανέλαβε τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα.
Η αθρόα προσέλευση της παροικίας, χάρη και στον καλό καιρό, ήρθε να βάλει στο συρτάρι την «μουρμούρα» των τελευταίων ετών, ότι ο συγκεκριμένος εορτασμός είχε πάρει την κατιούσα και το …μοιραίο φαινόταν αναπότρεπτο. Η διάψευση χαροποίησε άπαντες, με πρώτους και καλύτερους τους διοργανωτές: την Διακοινοτική Επιτροπή της Αρχιεπισκοπής και την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Ν.Ν. Ουαλίας.
Οι εορτασμοί είχαν ξεκινήσει το πρωί με τη δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού Θεοτόκου Redfern. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η -συγκινητική όπως πάντα- εκδήλωση στο Κενοτάφιο του Martin Place με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, η επιμνημόσυνη δέηση από τον επίσκοπο Απολλωνιάδας κ. Σεραφείμ και η κατάθεση στεφάνων από διπλωματικούς, πολιτικούς και ομογενειακούς εκπροσώπους.
Ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών και μαθητριών μέσω κεντρικών οδών της πόλης έως το προαύλιο του Opera House, όπου στα σκαλοπάτια … αναπαυόταν η «ελληνική λαοθάλασσα».
Το μέγα πλήθος αξιοποίησαν στο έπακρον οι πολιτικοί εκπρόσωποι, ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί, για να απευθύνουν άπειρες ευχαριστίες, όχι μόνο προς την ελληνική παροικία για τη συμβολή της στην ανάπτυξη της Αυστραλίας, αλλά και σε …όλους τους Έλληνες, στο …διάβα των αιώνων, για την προσφορά τους στην ανθρωπότητα ολάκερη.
Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, κ. Στυλιανός, στην ελληνική προσλαλιά του, θέλησε να εκφράσει την αγάπη και αφοσίωσή του στην γλώσσα μας. «Μόνο ο Θεός ξέρει πόσο λάτρεψα αυτή τη γλώσσα, και πόσο την καλλιέργησα σε όλα τα γραπτά μου. Είμαστε όλοι υπερήφανοι γι’ αυτό που υπήρξαμε, αλλά δεν φτάνει αυτό. Πρέπει να είμεθα και άξιοι να λεγόμεθα απόγονοι των μεγάλων ηρώων προγόνων μας. Εύχομαι σε όλους μας ο Θεός να μάς αξιώσει να παραμείνουμε άξιοι της ελευθερίας, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες που έχουμε στον καθημερινό μας αγώνα».
Ο πρόεδρος της Κοινότητας, Χάρης Δανάλης, ορμώμενος από τις ιστορικές αναφορές, είπε ότι και σήμερα ο ελληνικός λαός είναι αντιμέτωπος με «έναν άλλο κατακτητή, από την Ευρώπη, ο οποίος υποβάλλει τα δικά του σχέδια… βλέπουμε να επιβάλλονται αντιλαϊκά μέτρα από δυνάμεις έξω από την Ελλάδα».
Η πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, κ. Αικατερίνη Ξαγοράρη, εξέφρασε την εκτίμησή της στον φίλο αυστραλιανό λαό και τις ευχαριστίες της στον ελληνισμό της Αυστραλίας για τη συμπαράστασή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Μίλησαν ακόμη ο ομοσπονδιακός υπουργός και γερουσιαστής, Θανάσης Συνοδινός, (μάλιστα, στα Ελληνικά), ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Matthew Thistlethwaite, ο βουλευτής Geoff Lee, εκ μέρους της πολιτειακής κυβέρνησης, ο αρχηγός της Εργατικού Κόμματος Ν.Ν. Ουαλίας, κ. Luke Foley, και ο πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής, Παναγιώτης Θεοφίλου.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιελάμβανε ποιήματα, πατριωτικά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.
Την παρουσίαση είχαν αναλάβει η κ. Αιμιλία Κατσογιάννη και ο κ. Σταύρος Τσιλίμος.