Αυστραλία:«Κομμάτια» το ατσάλι της Αrrium

imagesGLOQXN95

Mία από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της Αυστραλίας υπό καθεστώς πτώχευσης και 7.000 εργαζόμενοί της κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Ένα βήμα πιο κοντά στο να βάλει λουκέτο, οδηγήθηκε την Πέμπτη η δεύτερη σε μέγεθος χαλυβουργία της χώρας, Arrium. Η Arrium απασχολεί 7.000 εργαζομένους σε ολόκληρη την Αυστραλία και, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η αδιαλλαξία των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της χώρας, στις οποίες οφείλει γύρω στα $2,8 δις, οδήγησε το Δ.Σ. της εταιρίας να την θέσει υπό καθεστώς υποχρεωτικής διαχείρισης. Το συνολικό χρέος της εταιρίας ξεπερνά τα $4 δις.

H εταιρία εδρεύει στην Νότια Αυστραλία, όπου και απασχολεί 1.600 εργαζομένους. Η χαλυβουργική μονάδα της Arrium στη Ν.Ν. Ουαλία απασχολεί 2.800 εργαζομένους, στην Βικτώρια 930, στο Queensland 900, στη Δ. Αυστραλία 350, στην Τασμανία 60, στην Βόρεια Περιοχή 40 και στην Περιοχή Πρωτευούσης 30.

Οι αντιδράσεις από πλευράς πολιτειακών και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μετά την ανακοίνωση εισαγωγής της Arrium σε καθεστώς υποχρεωτικής διαχείρισης, ήταν άμεση.

Ο ομογενής θησαυροφύλακας Ν. Αυστραλίας, Τομ Κουτσαντώνης, πρόσφερε εξαρχής τη στήριξή του στην εταιρία, λέγοντας ότι η πολιτειακή κυβέρνηση, στο μέτρο που μπορεί, θα την στηρίξει, επενδύοντας σ’ αυτή, ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμό της. Κάλεσε, επίσης, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα παράσχει οικονομική στήριξη στην Arrium, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο κατάρρευσης της εταιρίας εθνική καταστροφή. Ο κ. Κουτσαντώνης αναμενόταν να συναντηθεί χθες με εκπροσώπους των τραπεζών προκειμένου να συζητήσει τρόπους διάσωσης της εταιρίας αλλά και να αποτρέψει πιθανή εμπλοκή τους στο έργο των νέων διαχειριστών που όρισε η διοίκηση της Arrium.

Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά τα χαρτιά της κλειστά για το πώς θα βοηθήσει στη διάσωση της χαλυβουργίας.

Ο υπουργός Βιομηχανίας, Christopher Pyne, που εκλέγεται στη Ν. Αυστραλία και γνωρίζει ότι η κατάρρευση της Arrium θα έχει και το σχετικό πολιτικό κόστος αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν συνδράμει στην αποφυγή της, δήλωνε χθες ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βοηθήσει την εταιρία επιδοτώντας την, αλλά μελετά σοβαρά άλλα ενδεχόμενα υπό τη μορφή επενδύσεων σ’ αυτή, έτσι ώστε συν τω χρόνω η Arrium να ανακάμψει και να γίνει μία βιώσιμη χαλυβουργία. Ο κ. Pyne κατηγόρησε την διοίκηση της εταιρίας για κακοδιαχείριση, έστω και αν παραδέχθηκε ότι η παραγωγή χάλυβα από την Κίνα και η διάθεσή του στις παγκόσμιες αγορές έχει φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τις χαλυβουργικές μονάδες της Αυστραλίας, οι οποίες, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, δεν μπορούν να διεκδικήσουν μεγάλα συμβόλαια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Τέλος, στο όλο πολιτικό πινγκ πονγκ που δημιούργησε τα τελευταία 24ωρα η εισαγωγή της Arrium σε καθεστώς υποχρεωτικής διαχείρισης, συμμετείχε και η ομοσπονδιακή αντιπολίτευση. Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Bill Shorten, δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι αν επιστρέψει στην εξουσία της χώρας, θα χορηγήσει επιδότηση ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση της Arrium, ενώ κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πράξει το ίδιο και να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή χάλυβα, καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση του εγχώριου χάλυβα σε δημόσια έργα.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.