Ρυθμιστικός ο ρόλος Ξενοφώντα στην επόμενη κυβέρνηση της Αυστραλίας

vvvv

Ο ομογενής γερουσιαστής

Εκτιμάται ότι το κόμμα του ομογενή γερουσιαστή θα πάρει τη θέση των Πρασίνων αν ο Συνασπισμός κερδίσει τις επόμενες εκλογές

Ο ομογενής γερουσιαστής, Νίκος Ξενοφών, και το κόμμα του, ίσως αναδειχθούν οι «μεγάλοι» νικητές των επόμενων εκλογών αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του διακεκριμένου και βετεράνου αναλυτή του εκλογικού αποτελέσματος, δημοσιογράφου, Anthony Green.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του κρατικού δικτύου ABC, το γεγονός ότι οι πρόωρες εκλογές θα προκηρυχθούν μετά από την ταυτόχρονη διάλυση και των δύο σωμάτων Βουλής και Γερουσίας, σημαίνει ότι κατά τις επόμενες εκλογές, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να εκλέξουν όλους τους γερουσιαστές. Αυτό, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο εκλογής των γερουσιαστών, σύμφωνα με τον κ. Green, ευνοεί το κόμμα του Νίκου Ξενοφώντα, και αν τελικά επανέλθει στην εξουσία ο Συνασπισμός, τότε το κόμμα του ομογενή θα αναδειχθεί ως αυτό που θα έχει ρυθμιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας, ρόλο που μέχρι τώρα είχε το κόμμα των Πρασίνων.

Ο κ. Green ανέφερε ότι η «ομάδα του Νίκου Ξενοφώντα» (όνομα του κόμματος του ομογενή γερουσιαστή) δεν αποκλείεται να καταφέρει να εκλέξει ακόμα και τέσσερις γερουσιαστές σε όλη την επικράτεια. Τόνισε παράλληλα ότι αν τελικά οι κάλπες αναδείξουν το Εργατικό Κόμμα ως νικητή των εκλογών τότε «η ομάδα» του δεν θα καταφέρει να αποκτήσει τον συγκεκριμένο ρόλο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στις Πολιτείες της Νότιας Αυστραλίας και του Queensland όπου τόσο ο Νίκος Ξενοφών όσο και το Palmer United Party κατεβάζουν υποψηφίους, το Εργατικό Κόμμα και οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το πολύ 37 έδρες στη Γερουσία. Προκειμένου τα δύο κόμματα, Πράσινοι και Εργατικό, να μπορούν να μπλοκάρουν νομοσχέδια μίας κυβέρνησης Συνασπισμού στη Γερουσία, χρειάζονται 39 έδρες. Τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης συμφωνούν με αυτά των εσωτερικών δημοσκοπήσεων των κομμάτων που σύμφωνα με άρθρο της ‘Financial Review’, «δείχνουν» ότι ο Συνασπισμός δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερες από 35 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν ο Συνασπισμός επανέλθει στην εξουσία μετά τις επόμενες εκλογές, δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Γερουσία.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, υπό κανονικές συνθήκες ο κάθε υποψήφιος χρειάζεται να συγκεντρώσει ποσοστό 14,29% για να καταφέρει να καταλάβει μία από τις έξι έδρες της Γερουσίας που είναι υπό διεκδίκηση. Επειδή, όμως, αναμένεται οι εκλογές να προκηρυχθούν μετά από ταυτόχρονη διάλυση Βουλής και Γερουσίας ο αριθμός των εδρών που τα μικρά κόμματα θα διεκδικήσουν είναι διπλάσιος, δηλαδή οι έδρες είναι 12 και το ποσοστό που χρειάζεται να συγκεντρώσει ο κάθε υποψήφιος είναι μόλις 7,69%.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Green αναφερόμενος στις προοπτικές επανεκλογής των δύο γερουσιαστών, της Jacqui Lambie και του Glenn Lazarus, που εκλέχθηκαν στις προηγούμενες εκλογές με το Palmer United Party και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκαν, είπε ότι το πιθανότερο είναι αυτοί να επανεκλεγούν.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.