Μουσικό κονσέρτο «Alexander the Great: Pioneering Multiculturalism»

hristos

Ο συνθέτης Χρήστος Ιωαννίδης

Για τα τριαντάχρονα του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών

To Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών, γιορτάζοντας τριάντα χρόνια παραγωγικής δράσης στην Αυστραλία, οργανώνει εντυπωσιακό κονσέρτο στο πλέον άρτιο μέγαρο μουσικής, που διαθέτει η Μελβούρνη, το Elizabeth Murdoch Hall, με θέμα «Μέγας Αλέξανδρος: Πρωτοπόρος Πολυπολιτισμού» («Alexander the Great: Pioneering Multiculturalism»). Το μουσικό αυτό έργο έχει συνθέσει με πολύ μεράκι ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Χρήστος Ιωαννίδης και αναφέρεται στη γέννηση, την εφηβεία και τον Αριστοτέλη, το στρατιωτικό έργο, την κατάκτηση της Ασίας, την προβολή της ελληνικής ιδέας και πολιτισμού, τη λειτουργία της πρώτης πολυπολιτιστικής αυτοκρατορίας, τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα στρατηλάτη και τους διαδόχους του, τη σχέση της Μακεδονίας με την Ελλάδα στο παρελθόν και στο σήμερα.

Η μουσική εναλλασσόμενη ανάλογα με τη θεματική, εμπεριέχοντας στοιχεία και μελωδίες σε ύφος άλλοτε δωρικό, άλλοτε μακεδονικό και άλλοτε της ανατολής, συνοδεύεται από μία υπερπαραγωγή από εικόνες, χρώμα και φως στις τεράστιες οθόνες του Elizabeth Murdoch Hall. Το όλο έργο στόχο του έχει μέσα από τη θέαση και τη μουσική να προωθήσει τη μουσική των αρχαίων Ελλήνων, το νόημα της Αλεξανδρινής κατάκτησης, το μήνυμα του ελληνικού πολιτισμού, γλώσσας και παράδοσης στην ασιατική ανατολή, και τις ιδιαιτερότητες της Μακεδονίας ως αναπόσπαστου πολιτισμικού χώρου της ελληνικής γης.

«Το κονσέρτο απευθύνεται στους Ελληνοαυστραλούς δεύτερης και τρίτης γενιάς, στους μη ελληνικής καταγωγής Αυστραλούς και σε όλους εκείνους που σέβονται την ενότητα και τη διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού και τη θέση της Μακεδονίας σε αυτόν τον πολιτισμό.

Ο Χρήστος Ιωαννίδης εμπνεύστηκε και συνέθεσε, προφανώς, το πλέον ώριμο έργο της μουσικής του παραγωγής, ως συνέχεια των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» που είχε συνθέσει πριν αρκετά χρόνια» τόνισε ο πρόεδρος του ΑΙΜΣ, Καθηγητής κ. Α. Τάμης

Την ορχήστρα του κονσέρτου «Μέγας Αλέξανδρος: Πρωτοπόρος Πολυπολιτισμού» που θα αποτελείται από 25 μουσικούς θα διευθύνει ο διεθνούς κύρους μαέστρος και καθηγητής της Μουσικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Douglas Haywood. Τη μουσική του Χρήστου Ιωαννίδη θα αποδώσει χορωδία της Μελβούρνης από 40 άτομα με δύο τενόρους, μία σοπράνο και μία μεζο-σοπράνο.

Για την υλοποίηση του κονσέρτου εργάζεται ένα δίκτυο παραγωγών εικόνων και ηχητικών εφέ που συνοδεύουν τη μουσική, θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο κάμερες καταγραφής του έργου και η όλη σύνθεση θα μαγνητοφωνηθεί από τους τεχνικούς του μεγάρου, με στόχο την προβολή του έργου στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Συνεργαζόμενοι φορείς είναι η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας και η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτωρίας, ενώ εκτιμάται ότι κονσέρτο θα αποτελέσει μέρος των εκδηλώσεων των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ 2016.

«Με το κονσέρτο αυτό επιχειρούμε συνειδητά να αναβαθμίσουμε τα εργαλεία προβολής του πολιτισμού μας στην Αυστραλία» δήλωσε ο υπεύθυνος εκδόσεων του ΑΙΜΣ, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Monash, Δρ. Βασίλειος Σαραφίδης.

«Το οπτικο-ακουστικό αυτό γεγονός καθορίζει ότι μετά τα χρόνια της εδραίωσης του Ελληνισμού στην Αυστραλία, μπαίνουμε στην περίοδο της διαδικτύωσης του Ελληνισμού. Μέσα από το έργο δίνουμε το μήνυμα, ότι στις δύσκολες συνθήκες που ζει ο ελλαδικός Ελληνισμός, η Ομογένεια είναι σε θέση από μόνη της να παράξει έργο και να προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό στην Αυστραλία» είπε ο κ. Σαραφίδης.

Το ΑΙΜΣ σύντομα θα κυκλοφορήσει ειδική διαφημιστική αφίσα και θα ανακοινώσει το ύψος της τιμής των εισιτηρίων, δηλώνοντας ότι θα υπάρχει πρόνοια και για οικογενειακό εισιτήριο και για τους ανέργους Έλληνες, που πρόσφατα μετανάστευσαν από την Ελλάδα και την Κύπρο. «Θα πλησιάσουμε μεγάλο αριθμό χορηγών και θα ζητήσουμε τη συστράτευσή τους» δήλωσε ο Ταμίας του ΑΙΜΣ, κ. Χρήστος Μάντζιος. «Προσβλέπουμε στη γενναιοδωρία τους καθώς και στη στήριξη των υπευθύνων των μέσων ευρείας ενημέρωσης για την προβολή του κονσέρτου» κατέληξε ο κ. Μάντζιος.

ΤΟ ΑΙΜΣ

Το ΑΙΜΣ είναι ένας επιστημονικός φορέας έρευνας και μελέτης του Μακεδονικού Ελληνισμού, που απαρτίζεται από επιστήμονες και πάτρονες της τέχνης και του πολιτισμού και λειτουργεί στη Μελβούρνη της Αυστραλίας από τον Αύγουστο του 1986. Το Ινστιτούτο έχει στο ενεργητικό του τέσσερα διεθνή συνέδρια, πλήθος σεμιναρίων και δημόσιων διαλέξεων, την έκδοση πέντε συλλογικών τόμων και τριών περιοδικών για την ιστορία, γλώσσα και πολιτισμό της Μακεδονίας και καλεί ετησίως επισκέπτες καθηγητές για διαλέξεις σε ολόκληρη την Αυστραλία.

Το 2016 επισκέπτες καθηγητές του ΑΙΜΣ είναι ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, και πρώην πρόεδρος της Διακομματικής Επιστροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Δρ. Βασίλειος Πάππας (Μάϊος 2016), και ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ελλογιμότατος κ. Ιωάννης Μουρέλος (Νοέμβριος 2016). Το ΑΙΜΣ ενισχύει οικονομικά, με ετήσιες επιδοτήσεις, εφορίες αρχαιολογικών μνημείων στη Μακεδονία, υποτροφίες, χορηγίες σε ακαδημαϊκά συνέδρια που λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη. Έχει προσυπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το ΕΚΠΑ, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

H επόμενη έκδοσή του έχει προγραμματισθεί για τον Απρίλιο του 2016.

Για άμεση επικοινωνία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση panosgogidis@hotmail.com

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.