Αυστραλοί επιστήμονες πιο κοντά στον βιονικό άνθρωπο

shbionic

Προσθετικά άκρα, αναπηρικά αμαξίδια αλλά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές που θα ελέγχονται με τη σκέψη και μόνο, πιθανώς να χρησιμοποιηθούν πολύ ταχύτερα απ’ όσο νομίζαμε.

Προσθετικά άκρα, αναπηρικά αμαξίδια αλλά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές που θα ελέγχονται με τη σκέψη και μόνο, πιθανώς να χρησιμοποιηθούν πολύ ταχύτερα απ’ όσο νομίζαμε, ίσως και μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτό, τουλάχιστον, επισημαίνουν Αυστραλοί ερευνητές, οι οποίοι έχουν ήδη προγραμματίσει τις πρώτες ανθρώπινες δοκιμές ενός εμφυτεύματος υψηλής τεχνολογίας, το οποίο θα δρα ως πομποδέκτης εγκεφαλικών σημάτων.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχή πειράματα του συστήματος σε ζώα. Το εμφύτευμα, το οποίο ονομάζεται stentrode, έχει το μέγεθος ενός σπίρτου και τοποθετείται σε ένα αιμοφόρο αγγείο κοντά στον εγκέφαλο.

Το πρωτοποριακό εμφύτευμα χρησιμοποιεί ένα δίκτυο μικρών ηλεκτροδίων, προκειμένου να αιχμαλωτίσει τα νευρωνικά σήματα από τον εγκέφαλο και στη συνέχεια να τα μετατρέψει σε ηλεκτρικές εντολές. Με αυτό τον τρόπο, ίσως κάποια στιγμή να επιτρέψει σε ασθενείς με σημαντικά προβλήματα κινητικότητας ή επικοινωνίας να ελέγξουν κάποιο βιονικό προσθετικό μέλος ή την αναπηρική τους καρέκλα.

«Η μεγάλη πρωτοπορία αυτού του συστήματος έγκειται στο ότι έχουμε αλληλεπίδραση εγκεφάλου – κομπιούτερ με έναν τρόπο ελάχιστα παρεμβατικό, έναν τρόπο που μπορεί να αποδειχθεί μακροπρόθεσμα χρήσιμος», τόνισε ο δρ Τέρι Ο’Μπράιαν, επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής και Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Μελβούρνης.

«Σήμερα για να διαβαστούν τα εγκεφαλικά σήματα απαιτούνται βαριές και πολύπλοκες ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο, ενώ έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα μερικών μηνών το σύστημα καθίσταται αναποτελεσματικό, γι’ αυτό και σπάνια εφαρμόζεται», τόνισε ο Αυστραλός ειδικός. Αντιθέτως, το stentrode είναι λιγότερο παρεμβατικό, καθώς μπορεί να εμφυτευθεί στον οργανισμό μέσω ενός αιμοφόρου αγγείου στον αυχένα του ασθενούς και να τοποθετηθεί σε ένα μεγάλο αγγείο κοντά στον εγκέφαλο.

Τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα είχαν ως στόχο την εξακρίβωση της αποτελεσματικότητας του εμφυτεύματος, όσον αφορά στην αιχμαλώτιση των νευρωνικών σημάτων, και όχι τη μετατροπή τους σε σήματα που θα κινήσουν το βιονικό μέλος, κάτι που είναι τεχνολογικά εφικτό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Το stentrode, επίσης, μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις, όπως παραδείγματος χάριν, την καταγραφή των εγκεφαλικών σημάτων ανθρώπων που πάσχουν από επιληψία, ώστε να υπάρχει προειδοποίηση για μία επικείμενη επιληπτική κρίση. Επιπροσθέτως, ο καθηγητής Κλάιβ Μέι από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Ψυχικής Υγείας Φλόρεϊ, επισημαίνει ότι μία ακόμα χρήση του πρωτοποριακού εμφυτεύματος είναι η επικοινωνία του ασθενούς με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. «Ωστόσο, αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν το εμφύτευμα θα πρέπει να εκπαιδευθούν πώς θα σκέπτονται σωστά προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα. Κατά κάποιο τρόπο είναι μία διαδικασία που θυμίζει τη μουσική διδασκαλία. Πρέπει να εκπαιδευθείς. Ίσως μάλιστα στην αρχή να είναι λίγο δύσκολο, αλλά τελικά τα καταφέρνεις και γίνεται κάτι φυσικό».

Το πρωτοποριακό εμφύτευμα αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, από το Βασιλικό Νοσοκομείο Μελβούρνης και από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Ψυχικής Υγείας Φλόρεϊ και συγχρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Αυστραλίας και τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, που βλέπουν τα μελλοντικά οφέλη που θα μπορούσε να έχει για τους παραπληγικούς βετεράνους.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.