Ένα ακόμη ελληνικό όνομα σε κορυφαίο ινστιτούτο της Αυστραλίας

paathanasiou

Ο Άρθουρ Αθανασίου πρόεδρος του Φορολογικού Ινστιτούτου

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως μία ακόμη μεγάλη επιτυχία του ελληνόφωνου κόσμου της παροικίας της Μελβούρνης το διορισμό του Άρθουρ Αθανασίου στην προεδρία του Φορολογικού Ινστιτούτου (Tax Institute) για το 2016.

Μετά τους διορισμούς, του Στίβεν Σαπουντζή στην προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Βικτώριας (Law Institute of Victoria), του Πωλ Αναστασίου στην προεδρία του Νομικού Συλλόγου της Βικτώριας (Victorian Bar Association), και της Άντριας Τσαλαμανδρή στο Ειρηνοδικείο Βικτώριας.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, στόχος του Ινστιτούτου για την φετινή χρονιά είναι να διατηρήσει τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα και να συνεχίσει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση και το Θησαυροφυλάκιο.

“Το 2016 πρόκειται για μια σημαντική χρονιά και λόγω των επικείμενων εκλογών, αλλά και για το φορολογικό σύστημα αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρξουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις εκεί” αναφέρει σε ανακοίνωσή του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Φέτος, το Ινστιτούτο θα εστιάσει το ενδιαφέρον του σε δύο θέματα: Το πρώτο θα είναι προώθηση της ψηφιοποίησης του φορολογικού δικτύου και το δεύτερο η επέκταση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου.

Το Ινστιτούτο θα προσπαθήσει να υπάρξει συνεχή και σωστή ροή δεδομένων προς την Εφορία μέσω του συστήματος SBR (ή Standard Business Reporting) που είναι η ψηφιακή καταγραφή είτε μέσω διαδικτύου είτε με ηλεκτρονική αρχειοθέτηση των επιχειρηματικών αναφορών.

Σε περίπτωση που εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, τότε η επικοινωνία κυβέρνησης – επιχειρήσεων θα γίνει άμεση. Η κυβέρνηση θα μπορεί να μοιράζει τις πληροφορίες για τις επιχειρήσεις στις κυβερνητικές υπηρεσίες και το κόστος της συναλλαγής αυτής θα μειωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο φοροτεχνικό της Πολιτείας, αναμένονται πολλές μεταρρυθμίσεις και το Ινστιτούτο θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων με την κυβέρνηση και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Το Ινστιτούτο προσφέρει μάλιστα και ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα το οποίο θα διδάσκεται από κορυφαίους πανεπιστημιακούς της χώρας ειδικευμένους στη φορολογία και θα επιτρέψει τους σπουδαστές να προχωρούν στην πρακτική εφαρμογή (και κατανόηση) του νόμου παρά σε μια πιο στεγνή θεωρητική προσέγγισή του.

Ο κ. Αθανασίου είναι διαπιστευμένος στο Φορολογικό Δίκαιο, και ειδικεύεται στην επίλυση των φορολογικών διαφορών μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την Εφορία και της Υπηρεσίας Εσόδων του Κράτους. Κατείχε υψηλές διοικητικές θέσεις στους τομείς των μεταφορών και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Εμφανίζεται τακτικά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάνει παρουσιάσεις σε ειδικά φορολογικά σεμινάρια και ομάδες συζήτησης.

Το Φορολογικό Ινστιτούτο είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός οργανισμός που αποστολή του είναι να προσφέρει νομικές υπηρεσίες στις συναλλαγές των φορολογουμένων με την κυβέρνηση, το Θησαυροφυλάκιο και την Εφορία. Συγκροτήθηκε το 1943 για να συνδράμει στο έργο των φοροτεχνικών και των υπευθύνων για τις αλλαγές στην Φορολογική Νομοθεσία. Αποτελεί έναν δυναμικό φορέα με 14.000 μέλη.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.