Η ανάδειξη του ρόλου της Λήμνου στην εκστρατεία των ANZAC στην Καλλίπολη

imagesZ2WWW8PN

Σύλλογος «Φίλοι των ANZAC από τη Λήμνο»

Τον τεράστιο ρόλο που διαδραμάτισε η Λήμνος κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανάδειξη της σύγχρονης Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς που προέκυψε από αυτό το παγκόσμιο δρώμενο, ανέλαβε να καταστήσει παγκόσμια γνωστό ο Σύλλογος «Φίλοι των ANZAC από την Λήμνο», που ιδρύθηκε το 2014.

Η Λήμνος, με την στρατηγική θέση που κατέχει στο Αιγαίο, αποτέλεσε κύρια βάση για τις δυνάμεις της Entente για την προετοιμασία της εκστρατείας στην Καλλίπολη την άνοιξη του 1915, αλλά και για την λογιστική και υγειονομική υποστήριξη της εκστρατείας κατά την εξέλιξή της. Ήταν μόλις τρία χρόνια μετά την απελευθέρωση της Λήμνου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ουσιαστικά επρόκειτο για την πρώτη εμπλοκή και συμμετοχή του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους σε μια παγκόσμια σύρραξη. Εντούτοις, ενώ η Τουρκία, όντας στο αντίπαλο στρατόπεδο, έχει εκμεταλλευθεί στο μέγιστο την εκστρατεία στην Καλλίπολη για να στήσει, αφενός, μια κερδοφόρα τουριστική βιομηχανία και, αφετέρου, να τονώσει το εθνικό της γόητρο, η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιήσει στο παραμικρό την συμβολή στον αγώνα που έδωσαν οι δυνάμεις της Entente για τη θετική έκβαση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σημειωτέον, εξίσου ανεκμετάλλευτη παραμένει η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο μέσω των στρατευμάτων της Entente που έδρασαν στη Θεσσαλονίκη και στη Δυτική Μακεδονία και της σωτηρίας των ναυαγών του πλοίου «Βρετανικός», αδελφού πλοίου του διάσημου «Τιτανικού», που είχε μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομείο και ναυάγησε στα στενά της Κέας.

Προκειμένου να αναδειχθεί όλη αυτή η άγνωστη πλευρά της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και να δημιουργήσει με την σειρά της πολλαπλά οφέλη για την χώρα μας, σε εθνικό, πολιτιστικό, οικονομικό και τουριστικό επίπεδο, οι «Φίλοι των ANZAC από την Λήμνο» μελέτησαν τα ιστορικά δεδομένα και στη συνέχεια κατέστρωσαν ένα μακρόπνοο σχέδιο. Η πρώτη φάση του σχεδίου αυτού έχει τριετή διάρκεια και προβλέπει καταρχήν την ανάδειξη του ρόλου που διαδραμάτισε η Λήμνος στην εκστρατεία της Καλλίπολης στη Βρετανική Κοινοπολιτεία, την Γαλλία, την Ρωσία και βέβαια την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία που έχασαν χιλιάδες στρατιώτες.

Το τριετές αυτό πρόγραμμα έχει ως κορωνίδα του τις ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε Απρίλιο στη Λήμνο για την εκστρατεία στην Καλλίπολη, ενώ παράλληλα σε διεθνές επίπεδο διοργανώνονται εκδηλώσεις προκειμένου να καταστεί ευρύτερα γνωστός ο ρόλος της Λήμνου: επιστημονικές έρευνες, συνέδρια και πολιτιστικά δρώμενα, σε συνεργασία με το War Memorial of Australia και το King’s College of London, το Imperial War Museum of London, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, το Commonwealth War Grave Commission, το National Orange of France, TO ANZAC Nursing School κ.λπ. Ως πρώτος και κύριος στόχος του Συλλόγου είναι να πραγματοποιηθεί η εκατονταετηρίδα από την Υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου, με την απαραίτητη λαμπρότητα και να δείξει την συμβολή της Ελλάδας, για άλλη μια φορά, στο παγκόσμιο δρώμενο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Για το 2016 και βασισμένοι στο πρόγραμμα «ANZAC – The next 100 years», ο Σύλλογος οργανώνει μεγάλη σειρά εκδηλώσεων, βασισμένων στο ότι η ιστορική μνήμη πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή και δυνατή. Πολύ περισσότερο δε να αρχίζει να σχηματοποιείται ένα συνολικό πρόγραμμα δράσεων, που θα δώσει στην Ελλάδα και σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, το λόγο για να αναδείξει τη σύγχρονη ιστορία της καλύτερα.

Έτσι για τον Απρίλη του 2016, 101 χρόνια μετά την ιστορική D Day της απόβασης, στην Λήμνο ετοιμάζονται να πραγματοποιηθούν τα εξής :

Σε συνεργασία με το Commonwealth War Grave Commission, το Imperial War Museum of London και Imperial War Museum of Australia, θα κληθούν σε ένα μεγάλο μνημόσυνο οι συγγενείς και οι οικογένειες όλων όσων φιλοξένησε η Λημνιακή γη, κατά το διάστημα 1915-1918. Θα γίνει κάλεσμα των νεκρών στρατιωτών, νοσοκόμων, βοηθών και θα τιμηθούν για την ένδοξη συμμετοχή σε έναν ίσως άδοξο αλλά απίστευτα αιματηρό πόλεμο, που έδωσε όμως πολλά ξεκινήματα για τα περαιτέρω χρόνια των Λαών. (20 Απριλίου 2016).

Θα γίνει επίσημη έναρξη του διεθνούς survey που ανακοινώθηκε στο Διεθνές Συνέδριο “WW1 in the Mediterranean-ANZAC and the role of Lemnos” που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα σας στις 26-28 Ιουνίου 2015, από το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Sydney στην Αθήνα, σε συνεργασία με διάφορα διεθνή Ιδρύματα και Πανεπιστήμια. Αυτό θα γίνει το στήριγμα να μπορέσουμε να «διαβάσουμε» την εποχή που έγινε η Απόβαση στην Καλλίπολη, και να βρούμε, να μελετήσουμε και να αναδείξουμε τους ρόλους όλων των εμπλεκομένων χωρών στην Λήμνο και στην Ελλάδα γενικότερα. (21 Απριλίου 2016). Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος θα καλέσει τις διεθνείς αναγνωρισμένες οργανώσεις Βετεράνων Πολεμιστών, τους Συλλόγους που έχουν σχέση με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και, κυρίως, τις οργανώσεις των ANZAC από όλο τον κόσμο, οργανώνοντας διημερίδα ενημέρωσης , στο νησί της Λήμνου (21-22 Απριλίου 2016).

Θα γίνει παρουσίαση στο νησί του διεθνούς project «Lemnos through the last 100 years – Facing the next 100 years of history». Η παρουσίαση θα γίνει από καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων που συνεργάζονται ήδη με ιδρύματα του εξωτερικού, και στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας ώστε τα λάθη του παρελθόντος να γίνουν μαθήματα για το μέλλον (23 Απριλίου 2016).

Αντιπροσωπεία μελών του Συλλόγου και της τοπικής κοινωνίας, θα ταξιδέψει στο Canakkale της Τουρκίας για να πάρει μέρος στους εορτασμούς που θα γίνουν εκεί στις 25 Απριλίου 2016.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα γίνει η παρουσίαση του έργου «Λήμνος -Πολιτισμός, και νεότερη Ιστορία», ένα θέαμα ήχου, μουσικής και προβολής εικόνων, φτιαγμένο από τον μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, μαζί με μια ομάδα διάσημων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Στόχος αυτού του έργου είναι η παρουσίαση του πολιτισμού της νεότερης Ελλάδας, όπως αυτή δημιουργήθηκε και τη βιώνουμε αρχής γενομένης από την μάχη της Καλλίπολης, και τη συμμετοχή της Λήμνου σε αυτήν. (27 Μαΐου 2016).

Κατόπιν όλων αυτών, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στις εκδηλώσεις που θα διοργανώσουμε και για τις οποίες θα θέλαμε την ενεργό συμπαράστασή σας, γνωρίζοντας πολύ καλά τον φόρτο της προσωπικής πίεσης μέσα σ’ αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας. Όμως πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσουμε και εμείς να αγωνιζόμαστε για το καλό του τόπου μας .

Με απέραντο σεβασμό

Για τον Σύλλογο «Φίλοι των ANZAC από την Λήμνο»

Στέλιος Α. Μάντζαρης

Πρόεδρος Δ.Σ.

Βάρος, Λήμνος

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.