Ο Κώστας Ζήτης μιλάει στο Radio Symban Australia

03

Kώστας Ζήτης (Στιχουργός παλιών λαϊκών τραγουδιών τις 10ετίες 50 και 60 )

Ο Κώστας Ζήτης ,στιχουργός παλιών λαϊκών τραγουδιών τις 10ετίες 50 και 60 είναι γνωστός στους παλιούς φίλους του λαϊκού τραγουδιού ,στους περισσότερους τουλάχιστον και άγνωστος σχεδόν στους νέους φίλους του Ελληνικού τραγουδιού.

Ο Κώστας Ζήτης γεννήθηκε το 1931 στο Γεωργίτσι της Λακωνίας ένα χωριό έξω από την Σπάρτη.

΄Εχει στιχουργήσει περίπου εκατό τραγούδια τα οποία έχουν ερμηνεύσει σπουδαία ονόματα του Ελληνικού τραγουδιού, όπως : Στέλιος Καζαντζίδης-Γρηγόρης Μπιθικώτσης -Μανώλης Αγγελόπουλος-Πάνος Γαβαλάς-Στράτος Διονυσίου -Καίτη Γκρεϋ-Πόλυ Πάνου-Γιώτα Λύδια-Ρίτα Σακελαρίου κ.α .Τα περισσότερα έχει ερμηνεύσει η Καίτη Γκρέϋ.Σπουδαία η συνεργασία του Κώστα Ζήτη με τον δημιουργό (Συνθέτης)Στέλιο Χρυσίνη ,ένα από τα δυνατότερα ονόματα την εποχή εκείνη στο λαϊκό τραγούδι.΄Εχει συνεργαστεί με αρκετούς μουσικοσυνθέτες ,μουσικούς ,ερμηνευτές κ.λ.π,περισσότερο απ’ ότι γνωρίζω με τον Στέλιο Χρυσίνη,τον Θόδωρο Δερβενιώτη,τον Πάνο πετσά,τον Γιώργο Λαύκα, τον Βασίλη Βασιλειάδη.

Το πρώτο τραγούδι που έχει στιχουργήσει είναι το “Ορφανή δυστιχισμένη ” το 1956 σε μουσική του Στέλιου Χρυσίνη με την Καίτη Γκρέϋ.Το 1958 πάλι σε μουσική του Στέλιου Χρυσίνη γράφει το πρώτο τραγούδι που ερμηνεύει η Ρίτα Σακελαρίου και είναι το Καλαματιανό “΄Οσοι λεβέντες φεύγουνε”.
Το 1959 ο Κώστας Ζήτης γράφει στίχους σε ένα πολύ μεγάλο τραγούδι σε μουσική Σ.Καζαντζίδη το “Ας είχα την υγειά μου ” που ερμηνεύει ο Στέλιος Καζαντζίδης.΄Οπως προανέφερα έχει στιχουργήσει περίπου 100 τραγούδια , γιά κάποια από τα οποία παρακάτω θα μιλήσω και με εικόνα βίντεο.
Ο Κώστας Ζήτης το 1964 έφυγε από την Ελλάδα γιά μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό .

Σήμερα σε ηλικία 81 ετών διαμένει μόνιμα στο Σίδνευ της Αυστραλίας .Μάλιστα απ’ ότι γνωρίζω εκείνος που τον επηρέασε γιά να μεταβεί στην Αυστραλία ήταν ο Στέλιος Καζαντζίδης,ο οποίος είχε πάει στην Αυστραλία και είχε δεί το βιωτικό επίπεδο των ανθρώπων εκεί και τον όμορφο τόπο.Τον Στέλιο Καζαντζίδη ο Κώστας Ζήτης γνώρισε μικρό (πριν ακόμα πάει φαντάρος) μέσω του Στέλιου Χρυσίνη.

Ο Κώστας Ζήτης συνεχίζει να ακούει το λαϊκό τραγούδι, να το αγαπά φυσικά , να βρίσκεται σε τηλεφωνική επικοινωνία με φίλους, με κάποιους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς πού κάνουν πρόγραμμα με παλιό λαϊκό τραγούδι και να συνεχίζει να γράφει στιχάκια(το μεράκι δεν χάνεται) .

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν σε εμένα από τον στιχουργό Κώστα Ζήτη και τον ευχαριστώ από καρδιάς και δεν αποτελούν προϊον γιά εμπορικούς λόγους απλά γιά ενημέρωση και μόνο των φίλων του παλιού λαϊκού τραγουδιού.
Ο Κώστας Ζήτης είναι ένας καλοκάγαθος άνθρωπος με τεράστια αγάπη στο λαϊκό τραγούδι και με μεγάλη χαρά και αγάπη έφτιαξα το μικρό αυτό βιογραφικό.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Κύπριο φίλο του Κώστα Ζήτη και φίλο μου τον Στέλιο Αντωνίου(τον γνωστό Στελάρα ) γιά την μέχρι σήμερα βοήθειά του και σε ότι αφορά την επικοινωνία μας, το φωτογραφικό υλικό κ.λ.π ,λέγοντας ότι ο Στέλιος είναι τραγουδιστής έχει κάνει δίσκους στην μακρυνή Αυστραλία (Μελβούρνη).

Κώστας Χαμπαίος

Πηγή:http://laikoibardoi.blogspot.com.au/2012/01/k-60-1931.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.