Κοπή του ομφάλιου λώρου από την Μ. Βρετανία

imagesBU5WN0AK

Σε ανοιχτή τους επιστολή, οι ηγέτες των Πολιτειών ζητούν η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου να αντικατασταθεί από εκλεγόμενο πρόεδρο.

Έντονη πίεση ασκείται στον πρωθυπουργό της χώρας, Malcolm Turnbull, να επαναφέρει το θέμα της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, με τις πολιτικές ηγεσίες των Πολιτειών να στηρίζουν σχεδόν ομόφωνα την κοπή του ομφάλιου λώρου από την Μ. Βρετανία.

Σε ανοιχτή τους επιστολή, οι ηγέτες των Πολιτειών ζητούν η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου να αντικατασταθεί από εκλεγόμενο πρόεδρο.

Η κοινή δήλωση έχει ως εξής: «Εμείς οι κάτωθι υπογράφοντες πρωθυπουργοί και επικεφαλείς υπουργοί της Αυστραλίας, πιστεύουμε ότι η κεφαλή της χώρας θα πρέπει να είναι Αυστραλός πολίτης».

Ο μόνος που δεν υπέγραψε, τη δήλωση είναι ο πρέμιερ της Δυτικής Αυστραλίας Colin Barnett, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια αλλαγή.

Η αναβίωση του θέματος γίνεται για πρώτη φορά από το δημοψήφισμα του 1999, που είχε αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ ο πρόεδρος του Παναυστραλιανού Κινήματος Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, Peter Fitzsimons, υποστηρίζει, ότι με την άνευ προηγουμένου στήριξη για αλλαγή, η ευκαιρία που παρουσιάζεται είναι μοναδική και ιστορικής σημασίας.

«Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της Αυστραλίας σήμερα, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού της χώρας Malcolm Turnbull, και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Bill Shorten, τάσσονται υπέρ της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας. Είμαστε ενθουσιασμένοι για το γεγονός αυτό, που δείχνει με τον πιο έντονο τρόπο -και το πιστεύω ακράδαντα αυτό- ότι θέλουμε την ανεξαρτησία μας».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Είμαστε ένας δυνατός, περήφανος και ανεξάρτητος λαός» δήλωσε ο πρέμιερ της Βικτώριας, Daniel Andrews, ενώ ο πρέμιερ της Νότιας Αυστραλίας, Jay Weatherill, εξέφρασε την άποψη ότι η μεταφορά στην Προεδρευόμενη Δημοκρατία θα οδηγήσει σε μια εντυπωσιακή αλλαγή της εθνικής νοοτροπίας: «Οποιαδήποτε ανεξάρτητη χώρα που σέβεται τον εαυτό της, θα ήθελε να εκλέξει έναν από τους πολίτες της ως αρχηγό της» είπε.

Από την πλευρά της, η πρέμιερ της Κουηνσλάνδης, Anastacia Palaszezuk, δήλωσε ότι «είναι καιρός να ηγείται της χώρας μας ένας ‘δικός μας’».

Εντύπωση, εντούτοις, προξενεί το πως, παρά το γεγονός ότι ο κ. Turnbull υπήρξε πρόεδρος του Αυστραλιανού Κινήματος για Προεδρευόμενη Δημοκρατία μεταξύ 1997 και 2000, επέλεξε να μην ασχοληθεί με αυτό επί του παρόντος, λέγοντας ότι προτεραιότητά του είναι η οικονομία της χώρας και δεν θα υπάρξει άλλο δημοψήφισμα μέχρι να τερματιστεί η βασιλεία της Ελισάβετ.

«Παρ’ ότι είμαι υπέρ της αλλαγής του πολιτεύματος, αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχουν άλλα πολύ πιο επείγοντα θέματα» είπε χαρακτηριστικά.

Να υπενθυμίσουμε, ωστόσο, ότι μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος του 1999, ο κ. Turnbull δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός, John Howard, κομμάτιασε την καρδιά ενός έθνους».

Αξίζει σ’ αυτό το σημείο να αναφερθεί, ότι, από το 1999 και εντεύθεν, το ενδιαφέρον του κοινού για αλλαγή του πολιτεύματος, έχει ατονίσει και, πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Fairfax Media, τον Απρίλιο του 2014 έπεσε στο χαμηλότερο σημείο που ήταν για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Πιο συγκεκριμένα, το 51% του πληθυσμού ήταν κατά και το 42% υπέρ.

Μία πιο πρόσφατη δημοσκόπηση από το Αυστραλιανό Κίνημα Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, έδειξε ότι το 47% των πολιτών είναι υπέρ της αλλαγής πολιτεύματος και το 29% κατά.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Fitzsimons είπε ότι θα προτιμούσε μία όσο το δυνατόν πιο αθόρυβη αλλαγή, με τροποποίηση του Συντάγματος που θα έθετε τέρμα στο ρόλο της βασίλισσας ως κεφαλής του Έθνους.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.