H Eλλάδα εξακολουθεί να πληρώνει για να μάθουν Ελληνικά τα παιδιά και τα εγγόνια μας

11_28

Η Ελλάδα, παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση που διέρχεται, εξακολουθεί να στηρίζει την Ελληνομάθεια στην Αυστραλία.

Στέλνει δεκάδες εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα για να διδάξουν την ελληνική γλώσσα, αν και ο αριθμός τους, ακριβώς λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει περιοριστεί σημαντικά.

Στην συντριπτική πλειοψηφία τους μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί αυτοί επιδίδονται με ιδιαίτερο ζήλο στο έργο τους, παρά το ότι η αμοιβή τους είναι περιορισμένη.

Όπως δήλωσαν γονείς που πλησίασαν το «Νέο Κόσμο», οι εκπαιδευτικοί αυτοί έχουν πλήρη επίγνωση ότι «επιτελούν λειτούργημα και εθνικό έργο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε κάποιοι από τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς λαμβάνουν τον κανονικό τους μισθό και επιμίσθιο για την εργασία τους στην Αυστραλία, άλλοι (μετά από παραμονή τριών χρόνων στην Αυστραλία όμως), λαμβάνουν μόνο τον μισθό τους και κάποιοι άλλοι ούτε αυτόν!

Δεδομένου δε ότι ο μισθός τους είναι περιορισμένος (κατά μέσον όρο γύρω στα 1.500 δολάρια Αυστραλίας το μήνα), «τα βγάζουν δύσκολα πέρα», αφού τα ενοίκια εδώ έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, όπως και το κόστος ζωής.

Και επιπλέον δεν τους καλύπτει το Medicare και πρέπει να έχουν ιδιωτική ασφάλεια υγείας, για να μην είναι ανασφάλιστοι.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι εκπαιδευτικοί δεν δείχνουν πλέον προθυμία να αποσπαστούν από την Ελλάδα και να έρθουν στην Αυστραλία.

Ο μισθός τους δεν τους επιτρέπει να ζήσουν αξιοπρεπώς εδώ και μόνο οι τολμηροί και αυτοί που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν στην υπόθεση της Ελληνομάθειας παίρνουν την απόφαση.

Η τοποθέτηση των αποσπασμένων γίνεται σε σχολεία μετά από αίτηση των ίδιων των σχολείων και επιλέγονται, κυρίως, σε κοινοτικά και ενοριακά σχολεία, αλλά και σε κάποια δημόσια «που επιτελούν σημαντικό έργο».

Τηρούνται, δηλαδή, κάποιες «προτεραιότητες», όπως μάς δήλωσε η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Χριστίνα Σημαντηράκη.

Η κ. Σημαντηράκη, προσωρινά, εποπτεύει το Γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης το οποίο έχει μείνει «ορφανό» μετά τη συνταξιοδότηση του κ. Βασίλη Γκόκα ο οποίος έχει επιστρέψει στην Ελλάδα.

Προσωρινά, τον αντικαθιστούσε ένας άλλος αποσπασμένος εκπαιδευτικός τους τελευταίους μήνες, ο οποίος επίσης επέστρεψε στην Ελλάδα, ενώ αυτός που επιλέγη ως νέος Συντονιστής Εκπαίδευσης ήρθε στη Μελβούρνη και έφυγε μετά από δυο μέρες (για άγνωστους λόγους), χωρίς να αναλάβει υπηρεσία και χωρίς να δώσει καμιά εξήγηση. Ο αντικαταστάτης του δεν έχει ακόμα οριστεί.

Εκτός από εκπαιδευτικούς, η Ελλάδα εξακολουθεί να στέλνει σε επιλεγμένα σχολεία (δεν είναι ξεκάθαρο πώς έγινε η επιλογή τους και από ποιους) και εκπαιδευτικά βιβλία.

Δυστυχώς, η σημαντική συμβολή της Ελλάδας στην Ελληνομάθεια δεν είναι γνωστή στους περισσότερους συμπαροίκους αλλά και δεν αναγνωρίζεται και από κάποια σχολεία που επωφελούνται, αφού, φυσικά, δεν πληρώνουν τους αποσπασμένους.

«Με ενοχλεί που σε εκδηλώσεις οι υπεύθυνοι των σχολείων ευχαριστούν πολλούς και διάφορους, αλλά ξεχνάνε να ευχαριστήσουν και την Ελλάδα που στέλνει τους δασκάλους», δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» αποσπασμένος εκπαιδευτικός.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα παρά τις πρωτοφανείς οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων, της να στηρίζει την Ελληνομάθεια. Να στέλνει εδώ δασκάλους και να επιβαρύνεται όλα τα έξοδα, για να μάθουν τα Ελληνόπουλα Ελληνικά. Και αυτό θα πρέπει να της αναγνωριστεί».

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ

Όπως μας ειπώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μελβούρνη, διάφοροι φορείς από την Ελλάδα υποστηρίζουν την Ελληνομάθεια στη διασπορά.

Ειδικότερα μας τονίστηκε: «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας μέσω του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) έχουν εκδώσει σειρές βιβλίων που συνεχίζουν να ανατυπώνονται και τώρα για τα σχολεία της Αυστραλίας, της Αμερικής και της Αγγλίας, αλλά και για άλλες περιοχές του πλανήτη όπου ζουν ομογενείς.

Η Ελλάδα τα παρέχει δωρεάν στα αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας σχολεία του εξωτερικού τα οποία προμηθεύονται και εκτελωνίζουν με δικά τους έξοδα τα βιβλία που χρειάζονται.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Συντονιστή Εκπάιδευσης, 39 είναι τα αναγνωρισμένα σχολεία στην Ωκεανία τα οποία πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας.

Ωστόσο, τα βιβλία αυτά υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο και μπορούν να εκτυπώνονται ελεύθερα (<http://www.uoc.gr/diaspora&gt; Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. http://www.uoc.gr/diaspora).

Επίσης στο διαδίκτυο μπορεί να βρει όποιος ενδιαφέρεται δωρεάν όλο το διδακτικό υλικό που χρησιμοποιείται για τα σχολεία της Ελλάδας στη διεύθυνση: Φωτόδεντρο, http://photodentro.edu.gr/».

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.