«Ο πολιτισμός μας είναι η ελπίδα μας»

pamovie2

Μια ελληνική ταινία Ελληνοαυστραλιανής παραγωγής αναφέρεται στην Ελλάδα του σήμερα και στις ελπίδες του αύριο.

Μία ταινία μικρού μήκους ελληνοαυστραλιανής παραγωγής και σκηνοθετημένη από τον καταξιωμένο σε Ελλάδα και εξωτερικό Πατρινό σκηνοθέτη, Παναγιώτη Φαφούτη, προβάλλεται απόψε Πέμπτη στο Φεστιβάλ “Windows On Europe” στο Σίδνεϊ στο πλαίσιο ενός διεθνούς φεστιβάλ ταινιών στο Σίδνεϊ.

Ο Παναγιώτης Φαφούτης ολοκλήρωσε πριν από μερικούς μήνες την 15η σκηνοθετική του δουλειά, την εννιάλεπτης διάρκειας ταινία “Ιωάννα/Joanna”. Η ταινία είναι ένας αστικός μύθος για την γενέτειρά του, την Πάτρα και ένα μεταφορικό σχόλιο της τωρινής κατάστασης στην Ελλάδα. “Είναι μια ταινία που αφορά την απώλεια και την ελπίδα” είπε στον “Νέο Κόσμο” ο σκηνοθέτης. “Ήταν μια πραγματική γυναίκα που περίμενε όλη της τη ζωή τον αρραβωνιαστικό της. Η «Ιωάννα» κατεβαίνει κάθε μέρα στο λιμάνι για να βρει την αγάπη. Η ίδια συμβολίζει την ίδια την Ελλάδα, η οποία περιμένει τον σωτήρα της να έρθει από το εξωτερικό” είπε ο κ. Φαφούτης στον “Ν.Κ.”.

Ο σκηνοθέτης πιστεύει ότι “τα λιμάνια είναι ένα μέρος όπου υπάρχει ελπίδα, απ’ όπου μπορείς να φύγεις για κάτι καλύτερο, αλλά και να επιστρέψεις από κάπου χειρότερα” είπε στον “Ν.Κ.”.

Το καθημερινό του ρητό είναι ” Δεν θα νικηθούμε, θα νικήσουμε”. Εμείς οι Έλληνες λέμε το εξής: “Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, και είναι σαν να λέμε ότι υπάρχει πάντα ελπίδα”.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης πιστεύει ότι ο πολιτισμός είναι απαραίτητος και αποτελεί τον τελευταίο ίχνος ελπίδας. “Αν ένα άτομο είναι πολιτιστικά καλά καταρτισμένο, αυτό αντικατοπτρίζεται αμέσως στο άτομο αυτό, γίνεται εμφανές. Αλλά, δυστυχώς στην Ελλάδα σήμερα οι άνθρωποι γίνονται φτωχότεροι και πνευματικά και συναισθηματικά…”.

Ο Παναγιώτης Φαφούτης γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε στην Αθήνα Νομική και Σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Δουλεύει ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός. Έχει σκηνοθετήσει δύο μεγάλου μήκους και επτά μικρού μήκους ταινίες που έχουν βραβευθεί. Επίσης έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές, διαφημιστικά και θεατρικά έργα. Διδάσκει σκηνοθεσία σε κινηματογραφικές και δραματικές σχολές. Η πρώτη του επαφή με την μεγάλου μήκους ταινία, το επίσημο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, έγινε το 2009 με την ταινία “Η Κληρονόμος”.

H “Ιωάννα” είναι γυρισμένη στην ιδιαίτερη πατρίδα του σκηνοθέτη την Πάτρα, που όπως λέει ο ίδιος αποτελεί “τη δυτική πύλη της Ελλάδα στην Ευρώπη”. Χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να ολοκληρωθεί το γύρισμα. Το σενάριο είναι του ιδίου και οι ηθοποιοί που παίζουν είναι η Υβόννη Μαλτέζου, ο Στέλιος Σοφός και Ηρακλής Τζαβέλας. H παραγωγή έγινε από την εταιρεία του κ. Φαφούτη “Guanaco”, την “Oxymoron” και την ελληνοαυστραλιανή εταιρία παραγωγής “Aussie Ficino” της Τίας Σπανού και του Αντώνη Τσώνη, που εδρεύει στη Μελβούρνη.

Η ταινία ταξίδεψε στην Ιταλία κερδίζοντας το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Capalbio. Στην Ελλάδα κέρδισε το βραβείο καλύτερης μουσικής και ήχου στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Δράμας. Προβλήθηκε στις 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, (“Νύχτες Πρεμιέρας”), στο Φεστιβάλ Νάουσας και στα φεστιβάλ Brest European Short Film Festival, 17emes Rencontres des Cinémas d’ Europe (La Maison de l’Image), Sedicicorto Int’l FFest Forli και Nordkapp FFest.

Το Φεστιβάλ “Windows on Europe” οργανώνεται για δέκατη συνεχή φορά ως μέρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού μήκους Flickerfest. Ταυτόχρονα θα προβληθούν 17 ταινίες μικρού μήκους από το Βέλγιο, την Κροατία, την Τσεχία, την Δανία, την Εσθονία, την Φινλανδία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το φεστιβάλ γίνεται με την συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αυστραλία. European Union Delegation in Australia.

* Οι προβολές της “Ιωάννας/Joanna” είναι για σήμερα Πέμπτη στις 6:30 μ.μ. και στις 8:45 μ.μ. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο http://eeas.europa.eu/delegations/australia/index_en.htm και εισιτήρια μπορείτε να προμυθευτείτε εδώ: http://flickerfest.com.au/programme-2016/

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.