H Mελβούρνη πρώτη σε πληθυσμό και ποιότητα ζωής

melb

Με σύγχρονα, βιώσιμα κέντρα εκτός… κέντρου

Mε χαρμόσυνα νέα ξεκινά η νέα χρονιά για τους Μελβουρνιώτες και αυτό δεν είναι τυχαίο. Αυτή τη στιγμή, η Μελβούρνη είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη της Αυστραλίας -έχοντας ήδη ξεπεράσει την «αντίζηλο» σε ρυθμούς ανάπτυξης- προβλέπεται, δε, ότι θα είναι η πρώτη πόλη των Αντιπόδων να έχει φθάσει τα οκτώ εκατομμύρια πληθυσμό μέχρι το 2055.

Σαράντα χρόνια αργότερα βέβαια από τώρα, αλλά τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, σίγουρα θα είναι εδώ για να δουν και να ζήσουν του λόγου το αληθές!

Εκείνο δε που θα της δίνει σίγουρα έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα από αισθητικής, κυρίως όμως από πρακτικής πλευράς και θα της εξασφαλίζει τον τίτλο «μιας από τις βιοσιμότερες πόλεις του κόσμου», είναι το γεγονός ότι θα έχει πολλά αστικά κέντρα, εκτός του σημερινού γνωστού κέντρου στο οποίο αναφερόμαστε ως «το Σίτι».

Απλωμένη σε 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περικλείοντας 31 Δήμους, η Μελβούρνη κατοικείται από τα τρία τέταρτα του ολικού πληθυσμού της Βικτώριας.

Προάστια, όπως Werribee, Sunshine και Melton στα δυτικά, Sunbury στα βορειοδυτικά, Broadmeadows, Craigieburn και Epping στα βόρεια, Box Hill και Ringwood στα ανατολικά, Dandenong, Frankston, Cranbourne Pakenkham στα νοτιοανατολικά, θα πάρουν όλα τη μορφή μικρών κέντρων.

Ο κοινωνιολόγος ερευνητής, Mark McCrindle, είπε ότι η Μελβούρνη έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί αρκετά κέντρα, εκτός του γνωστού κέντρου της.

«Πρόκειται για μία τάση που την βλέπουμε σε διάφορα μέρη της υφηλίου. Αποτελεί μέρος ενός νέου, σύγχρονου τρόπου πολεοδομίας, όπου παρατηρούμε τη δημιουργία εμπορικών κέντρων, όπου υψώνονται μέτριας πυκνότητας κατοικίες».

Με αυτό το σύστημα, υποστηρίζει ο ίδιος, οι άνθρωποι δεν είναι υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν μέχρι το Σίτι για δουλειά ή στο Chadsτone, για ψώνια. Και τα δύο μπορούν να γίνουν εκεί που κατοικούν, πράγμα το οποίο δημιουργεί αυτό που θα λέγαμε ‘τοπική ταυτότητα’.

ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Ο πολιτειακός υπουργός Σχεδιασμού, Richard Wayne, και ο δήμαρχος Μελβούρνης, Robert Doyle, συχνά αναφέρονται στο γεγονός ότι η Μελβούρνη έχει εκατοντάδες εκτάρια γης, ακριβώς έξω από την πόρτα του Σίτι, στο κατώφλι της, συγκεκριμένα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για νέα εμπορικά κέντρα και κατοικίες.

Το πιο γνωστό είναι το Docklands το οποίο έχει αναπτυχθεί κατά 60% και έχει ήδη εξασφαλίσει $10 δις από ιδιωτικά αναπτυξιακά έργα.

Με έκταση 190 εκταρίων, 10.000 κατοίκους και 53.000 θέσεις εργασίας, κορυφαίες εταιρίες όπως οι τράπεζες ANZ και ΝΑΒ, οι Medibank Private και Myer έχουν πλέον εκεί τη βάση τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αποπεράτωση των έργων που εκτελούνται εκεί, το Docklands μέχρι το 2025 θα κατοικείται από 20.000 άτομα οι εργαζόμενοι δε εκεί θα ανέρχονται σε 60.000.

Αυτή τη στιγμή οικοδομούνται 14 μεγάλα έργα συνολικής αξίας άνω των $2.2 δις.

Μεταξύ άλλων, προγραμματίζεται να χτιστεί και ένας κινηματογράφος του συγκροτήματος Hoyts.

Όχι πολύ μακριά από το Docklands, απέναντι από το Footscray Rd., είναι το E-Gate, μια σχεδόν άγνωστη βιομηχανική περιοχή, η οποία σχεδιάζεται να στεγάσει σταδιακά 10.000 κατοίκους.

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Arden-Macaulay, μια περιοχή του North Melbourne, που μια μέρα θα αποτελεί προέκταση του σίτι.

Θα έχει τρία νέα εμπορικά κέντρα και πέντε νέα πάρκα, η κυβέρνηση δε έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι εκεί θα έχει τη βάση του ο νέος υπόγειος σιδηροδρομικός σταθμός.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος οικοδομικός οργασμός στη Μελβούρνη, όταν μιλάμε για αστικά κέντρα, αλλά και στην Αυστραλία γενικότερα, εκτιμάται ότι σημειώνεται στο Fisherman’s Bend, μια έκταση 455 εκταρίων, νότια του ποταμού Yarra και δυτικά του Southbank, ακριβώς έξω από την πόρτα του σίτι.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι μέχρι στιγμής, έχουν δοθεί το λιγότερο 15 άδειες οι οποίες συμπεριλαμβάνουν 20 περίπου ουρανοξύστες, ύψους μεταξύ 20 και 49 ορόφων, καθώς και άλλες μικρότερες οικοδομές. Μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, είχαν υποβληθεί 23 άλλες αιτήσεις για 26 ουρανοξύστες στην ίδια περιοχή.

Εκείνο που προγραμματίζεται, όπως φαίνεται, είναι η Μελβούρνη να αποτελείται από διάφορα αστικά κέντρα στα οποία τα καταστήματα, τα σχολεία, τα πάρκα, οι χώροι εργασίας και κοινωνικών υπηρεσιών θα βρίσκονται σε απόσταση 20 λεπτών από το κατώφλι των κατοίκων της περιοχής.

Ένα αστικό μικρό κέντρο που δημιουργείται αυτή τη στιγμή βόρεια της Μελβούρνης είναι το Cloverton, βόρεια του Craigeburn.

Αναφέρεται ότι όταν θα ολοκληρωθούν τα έργα, σε 30 περίπου χρόνια, θα είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο που έχει δημιουργηθεί στη Βικτώρια, εμπλουτισμένο με οκτώ σχολεία, πανεπιστήμιο, πάρκα και πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων.

ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΙ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Οι μονοκατοικίες, όπως τις ξέρουμε σήμερα, θα ανήκουν στο παρελθόν, καθώς τη θέση τους θα έχουν καταλάβει διαμερίσματα.

Το μέλλον θα βρει τους Μελβουρνιώτες να βλέπουν προς τα πάνω, όπως περισσότερες από 1,5 εκατ. νέες κατοικίες που θα χρειαστούν μέχρι το 2050 θα είναι σε διαμερίσματα μεσαίας πυκνότητας.

Διαμερίσματα αυτού του τύπου, σε οικοδομές τριών ή τεσσάρων ορόφων, βλέπουμε ήδη να «φυτρώνουν» σε προάστια, όπως τα East Brunswick, East Coburg και Camberwell.

Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας, Brendan Gleeson, επικεφαλής του Melbourne Sustainable Society Institute του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, μας πληροφορεί ότι νέα προάστια εξακολουθούν να γεννιούνται.

«Μέχρι το 2050, η Μελβούρνη δεν θα στοιβάζει τους νέους κατοίκους της σε πλαστικούς, ανώνυμους πύργους. Αντίθετα, θα έχει βρει πώς να δημιουργεί περιοχές μεσαίας πυκνότητας και μικρών αποστάσεων με θέσεις εργασίας και άριστο συγκοινωνιακό δίκτυο.

Το θερμότερο, άστατο κλίμα, θα αντιμετωπιστεί μ’ ένα εντυπωσιακό έργο δημιουργίας πράσινου το οποίο θα εξασφαλίζει δροσιά, ενώ θα τέρπει και από αισθητικής πλευράς» τόνισε ο ίδιος.

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ DANDENONG

Το Dandenong -το οποίο ήδη έχει πάρει νέα όψη, με την κεντρική οδό, Lonsdale, να στολίζεται από πράσινο-, προβλέπεται ότι στο μέλλον θα πάρει τον ανεπίσημο τίτλο της πρωτεύουσας των νοτιοανατολικών προαστίων. Πάρα πολλά έργα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη, προσδίδοντας νέα δυναμική στο προάστιο και καθιστώντας το πόλο έλξης πολλών που επιδιώκουν σήμερα να βρουν εργασία εκεί, να μείνουν μόνιμα ή απλώς να το επισκεφθούν.

Ένα άλλο προάστιο το οποίο αναπτύσσεται στα δυτικά της Μελβούρνης, είναι το Cairnlea το οποίο βρίσκεται εκεί που ήταν, πριν χρόνια, εργοστάσιο εκρηκτικών υλών,το Albion Explosives Factory, το οποίο ήταν σε λειτουργία από το 1940 μέχρι το 1980.

Σήμερα σφύζει από ζωή, το ένα τρίτο δε της έκτασης έχει πάρκα και ανοιχτούς χώρους για σπορ και αθλοπαιδιές.

Το πρόσωπο της Μελβούρνης, όπως φαίνεται, αλλάζει μεθοδικά όσο και δραστικά, φέρνοντας τις μελλοντικές γενιές κοντά στην εποχή των ηλεκτρονικών, άνευ οδηγού, οχημάτων.

Στόχος, η Μελβούρνη, να εξακολουθήσει να είναι μία από τις πλέον βιώσιμες πόλεις του κόσμου.

Τα βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα σχέδια, την οδηγούν, όπως φαίνεται, με ασφάλεια εκεί.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.