Τρεις χιλιάδες παιδιά της Αυστραλίας «γεννήθηκαν» στην Ελλάδα

shpantos

Χάρη στον Ελληνοαυστραλό γυναικολόγο Κωνσταντίνο Πάντο

Αυξάνονται και πληθύνονται τα Αυστραλεζάκια που γεννιούνται στην Ελλάδα με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ήδη ο αριθμός των παιδιών της Αυστραλίας που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα εκτιμάται γύρω στις τρεις χιλιάδες!

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει ο Ελληνοαυστραλός γυναικολόγος Δρ Κωνσταντίνος Πάντος, ο οποίος αυτές τις μέρες βρέθηκε στην Αυστραλία με τα οκτώ παιδιά του και την σύζυγό του, Ευαγγελία.

«Ήρθαμε για να πάρουμε οξυγόνο από την Αυστραλία» λέει στο «Νέο Κόσμο» ο διακεκριμένος επιστήμονας, σημειώνοντας ότι όλα τα παιδιά του, αν και γεννήθηκαν στην Ελλάδα, «είναι Αυστραλοί πολίτες».

Ο ίδιος νοίκιασε ένα μίνι-μπας (με οδηγό τον ίδιο) και έδειξε στα παιδιά και την σύζυγό του (τους οποίους φέρνει συχνά-πυκνά στην Αυστραλία) τα αξιοθέατα της «δεύτερης πατρίδας τους».

Παράλληλα, βεβαίως, προώθησε και την ελληνική «εξαγωγή» επιστημονικής τεχνογνωσίας στον τομέα της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, καθώς όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Όπως λέει ο Έλληνας επιστήμονας, μπορεί στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης πολλοί παραγωγικοί τομείς να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που όχι απλώς «ανθούν» αλλά εδραιώνουν τη χώρα διεθνώς. Ο επιστημονικός τομέας της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής εδώ και χρόνια έχει φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο της ιατρικής πρωτοπορίας, χάρη στις επιτυχίες των Ελλήνων γιατρών με εξειδίκευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Πρωτοπόρος σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Δρ Κωνσταντίνος Πάντος, με σχεδόν 30 χρόνια πείρας στη Μαιευτική και Γυναικολογία και 25 χρόνια ως ειδικός στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Ο Κωνσταντίνος Πάντος γεννήθηκε στην Αυστραλία (Μελβούρνη), αλλά έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1981. Ειδικεύτηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1988 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου. Εξειδικεύτηκε, όμως, στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Royal Melbourne Hospital.

Το 1994, ο Δρ Πάντος ίδρυσε το Κέντρο Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, μια ιδιωτική μονάδα αντιμετώπισης της ανθρώπινης υπογονιμότητας, η οποία τώρα είναι μια από τις μεγαλύτερες, πιο ολοκληρωμένες, εξειδικευμένες μονάδες παροχής υπηρεσιών γονιμότητας στην Ευρώπη με πάνω από 4000 κύκλους IVF ετησίως.

Δέχεται υπογόνιμα ζευγάρια από ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ. Μόνο στην Αυστραλία, κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών, χιλιάδες μωρά έχουν γεννηθεί από ζευγάρια τα οποία υποβλήθηκαν σε IVF διαδικασίες στην εν λόγω μονάδα.

Το 2004, ο Δρ Πάντος ίδρυσε την Κλινική «ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ», μια ιδιωτική Μεικτή Χειρουργική Κλινική η οποία έκανε τη διαφορά στον τομέα της υγείας. Είναι μια σύγχρονη Κλινική, η οποία διαθέτει εξοπλισμό και εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, στελεχωμένη με κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες της ιατρικής με σκοπό την ικανοποίηση αναγκών για υπηρεσίες υψηλής εξειδίκευσης και χειρουργικές τεχνικές «μονοήμερης νοσηλείας στην Κλινική». Η Κλινική διαθέτει Μονάδα IVF, Χειρουργικό Τμήμα, Γυναικολογικό Τμήμα, Μικροβιολογικό και Βιοχημικό Εργαστήριο και Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής.

Μέχρι σήμερα, εκτός από την ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ και το Κέντρο Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, ο Δρ Πάντος έχει ιδρύσει αρκετές σύγχρονες μονάδες IVF σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας: στον Βόλο (1995-2012), στα Ιωάννινα (1996-έως σήμερα) και στην Πάτρα (2007-2011), φέρνοντας τη θεραπεία της υπογονιμότητας πλησιέστερα στις ασθενείς σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο ίδιος λέει ότι η Ανθρώπινη Αναπαραγωγή μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά και της ενίσχυσης της συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και σημειώνει:

«Την Κλινική «ΓΕΝΕΣΙΣ» επισκέπτονται ζευγάρια από 32 χώρες, τα οποία βοηθάμε να γευτούν τη χαρά της μητρότητας και της πατρότητας, αντίστοιχα, που τόσο πολύ αναζητούν, έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι έχει δημιουργηθεί μια ιδιαίτερα θετική εικόνα για την Ελλάδα στον τομέα αυτό. Εξάλλου, δεν είναι λίγα τα πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο, καθώς και τα ρεπορτάζ σε διεθνή ειδησεογραφικά μέσα που προβάλλουν τις επιτυχίες τη χώρας μας στην αναπαραγωγική ιατρική.

Δοθείσης της ευκαιρίας να υπενθυμίσουμε μεταξύ άλλων ότι, από εμάς γεννήθηκε το πρώτο παιδί στον κόσμο με βιοψία βλαστοκύστεων, απαλλαγμένο από μεσογειακή αναιμία το 2004, επίσης εδώ γεννήθηκε το πρώτο παιδί στον κόσμο, απαλλαγμένο από χρόνια κοκκιωματώδη νόσο (που παράλληλα με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων έσωσε το πάσχον αδελφάκι του το 2005), ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε και η πρώτη εγκυμοσύνη μετά από προεμφυτευτική διάγνωση όλων των χρωμοσωμάτων με τη μέθοδο Array-CGH, το 2010.

Συνεπώς, η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης για τα υπογόνιμα ζευγάρια γεγονός που όχι μόνο βοηθά να δοθεί χαρά και ελπίδα σ’ αυτά τα ζευγάρια αλλά έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία».

Ο Δρ Πάντος λέει πως τα προβλήματα υπογονιμότητας είναι σήμερα συχνότερα.

«Tα προβλήματα υπογονιμότητας είναι συχνότερα και αυτό οφείλεται αφενός στις διαφορετικές προτεραιότητες, τόσο του άνδρα, όσο και της γυναίκας, οι οποίοι καθυστερούν να δημιουργήσουν οικογένεια, με αποτέλεσμα να μειώνεται η γονιμοποιητική ικανότητα, κυρίως στις γυναίκες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζονται αυξημένα προβλήματα γονιμότητας και στους άνδρες, εξαιτίας κυρίως του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης, της καθιστικής ζωής, των φυτοφαρμάκων που περνούν στην τροφική αλυσίδα και της μόλυνσης του περιβάλλοντος» τονίζει.

Και συμπληρώνει ότι ο κόσμος συνειδητοποίησε πως η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι κάτι «εκτός φύσης» αλλά απλά αποτελεί διευκόλυνση της γονιμοποίησης των γαμετών και παράκαμψη διαφόρων προβλημάτων στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.