Οι Ιρλανδοί μετανάστες της κρίσης εγκαταλείπουν την Αυστραλία

images5G93PWN0

Τουλάχιστον 300.000 Ιρλανδοί, βάσει επίσημων στοιχείων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους ανάμεσα στο 2010 και το 2014

Καθώς η Ιρλανδία αναδύεται από την ύφεση των τελευταίων ετών και οι προβλέψεις μιλούν για ανάπτυξη 7% το νέο έτος, όλο και περισσότεροι Ιρλανδοί μετανάστες επιδιώκουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, προσβλέποντας σε μία από τις 136.000 θέσεις εργασίας που δημιούργησε ο ιδιωτικός τομέας από το 2012 ώς σήμερα.

Σχετικό ρεπορτάζ των «Financial Times» επικαλείται στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιρλανδίας-Αυστραλίας, σύμφωνα με τα οποία τα 3/4 όσων Ιρλανδών κατέληξαν μετανάστες στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια επιθυμούν να επαναπατριστούν μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ο λόγος για τους τουλάχιστον 300.000 Ιρλανδούς που, βάσει επίσημων στοιχείων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους ανάμεσα στο 2010 και το 2014 όταν η Ιρλανδία κατέρρευσε οικονομικά και η ανεργία εκτινάχθηκε σε επίπεδα πάνω από το 15%.

Στην πλειονότητά τους άνθρωποι από 16 ώς 45 ετών, συχνά με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, θυμήθηκαν το μεταναστευτικό παρελθόν της χώρας. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη κατορθώσει να βρουν μια θέση εργασίας στην Ιρλανδία με την Αν Χέρατι, διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας ανεύρεσης εργασίας CPL, να αναφέρει πως στη διάρκεια του 2015 η εταιρεία της βρήκε σε 1.000 πρώην μετανάστες εργασία στην Ιρλανδία.

Ο επαναπατρισμός των μεταναστών βρίσκεται, άλλωστε, ψηλά στην ατζέντα του Ιρλανδού πρωθυπουργού, Έντα Κένι, που έχει δηλώσει πως θέλει να κάνει και πάλι ελκυστική την Ιρλανδία και τους Ιρλανδούς να επιθυμούν την επιστροφή τους σε αυτήν.

Πηγή:neos kosmos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.