Αυστραλία:Πρόταση για απαγόρευση αγοράς τσιγάρων στην Τασμανία

imagesHZ4ZGQ0J

Μόνο εάν ο αγοραστής έχει ξεπεράσει το 25 έτος της ηλικίας του.

Η Τασμανία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιμηκύνει το όριο ηλικίας για την αγορά τσιγάρων στο 21ο ή και στο 25ο έτος.

Αν το σχέδιο προχωρήσει, τότε η Τασμανία θα γίνει από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που θα γίνει τόσο δύσκολη η αγορά προϊόντων καπνού.

Το σημερινό όριο ηλικίας για την αγορά και κατοχή τσιγάρων σε όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας είναι 18.

Περίπου ένας στους πέντε Τασμανούς καπνίζει και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της νησιωτικής Πολιτείας αποκτά τη συνήθεια πριν από την ηλικία των 25 ετών.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης της Τασμανίας είναι μέρος ενός πενταετούς προγράμματος ώστε οι κάτοικοι της νησιωτικής Πολιτείας να γίνουν οι πιο υγιείς της χώρας μέχρι το 2025.

Ωστόσο, υπήρξαν και αντιδράσεις που αναφέρουν ότι μια τέτοια άνοδος του ορίου ηλικίας για την αγορά τσιγάρων ίσως αποτελούσε παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών.

Από το 2012, στην Αυστραλία οι συσκευασίες των τσιγάρων είναι πανομοιότυπες και έχουν φωτογραφίες από τα συμπτώματα από τον κάπνισμα.

Εδώ, όπως και στην Ελλάδα δεν απαγορεύεται το κάπνισμα σε ανήλικους, ωστόσο απαγορεύεται η αγορά και κατοχή προϊόντων καπνού.

Στο Κουβέιτ το όριο ηλικίας είναι το 21ο έτος, κάτι που θα εφαρμοστεί και στην Χαβάη από το 2016.

Υπάρχουν χώρες όπου δεν ισχύει καμία απαγόρευση. Για παράδειγμα, σε πέντε καντόνια της Ελβετίας οι ανήλικοι όχι μόνο μπορούν να καπνίζουν, αλλά και να αγοράζουν προϊόντα καπνού.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.