Αυστραλία:Συνεχίζεται η καθίζηση της δημοτικότητας του Bill Shorten

untitled

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η δημοτικότητα του αρχηγού της αντιπολίτευσης, ακόμα και στη Βικτώρια.

Σταθερό προβάδισμα του Συνασπισμού και μεγάλα ποσοστά επιδοκιμασίας του έργου που έχει επιτελέσει μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Malcolm Turnbull, από τους ψηφοφόρους αποκαλύπτει συγκριτική ανάλυση των δημοσκοπήσεων που διεξήγε η Newspoll για την εφημερίδα «The Australian», καθώς o κ. Turnbull κατάφερε να «κατατροπώσει» τον πολιτικό του αντίπαλο, Bill Shorten, ακόμα και στην Πολιτεία του, τη Βικτώρια. Όπως προκύπτει, από πέρυσι τον Δεκέμβριο έως τώρα ο κ. Shorten έχασε 14 ποσοστιαίες μονάδες και η δημοτικότητά του στη Βικτώρια βρίσκεται στο 25%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 12 χρόνια, για αρχηγό του Εργατικού Κόμματος στην Πολιτεία αυτή.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πολιτικούς αναλυτές, αν συνεχισθεί η «κατολίσθηση» της δημοτικότητας του κ. Shorten στη Βικτώρια, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το κόμμα του θα χάσει τις έδρες McEwen, Bruce, Bendigo και Chisholm.

Όπως προκύπτει από τη συγκριτική ανάλυση των τελευταίων δημοσκοπήσεων του έτους, ο κ. Turnbull μέσα στις πρώτες 100 μέρες από την ημέρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία κατάφερε -σε κάποιες περιπτώσεις- να διπλασιάσει τον αριθμό των ψηφοφόρων που δηλώνουν ικανοποιημένοι με το έργο του, σε σχέση με αυτούς που εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το έργο του προκατόχου του, Tony Abbott.

Πιο αναλυτικά, σε όλες τις Πολιτείες της Αυστραλίας, το Κόμμα Φιλελευθέρων προηγείται ενώ το ποσοστό που συγκεντρώνει το Εργατικό Κόμμα σ’ αυτές είναι μικρότερο του 40%. Στο Queensland το ποσοστό των ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος έπεσε κατά 5% και κυμαίνεται στο 35%, όπως και στη Δυτική Αυστραλία. Στη Νότια Αυστραλία το ανάλογο ποσοστό κυμαίνεται στο 36%, ενώ στην Νέα Νότια Ουαλία σημείωσε πτώση δύο μονάδων και το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει μόλις το 34% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

Σε αντίθεση, η συγκριτική ανάλυση των δημοσκοπήσεων της Newspoll καταγράφει άνοδο της ψήφου της κυβέρνησης στην πρώτη καταμέτρηση κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, διαμορφώνοντάς την στο 48% στη Δυτική Αυστραλία. Την ίδια στιγμή, στη Βικτώρια το ποσοστό ψήφου υπέρ της κυβέρνησης ανέβηκε στο 44%, ενώ στις Πολιτείες του Queensland και της Νέας Νότιας Ουαλίας η ψήφος της κυβέρνησης σημείωσε, επίσης, ανοδική πορεία και διαμορφώνεται στο 45 και 46% αντίστοιχα.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.