Αυστραλία:Γκάφα με πτήση της Malaysia Airlines

malays

Αν δεν εντόπισε το λάθος ο πιλότος θα προσγειωνόταν στη Μελβούρνη αντί Κουάλα Λούμπουρ

Έντονη έκπληξη δοκίμασε ο πιλότος μιας πτήσης που αναχώρησε τη μέρα των Χριστουγέννων από το αεροδρόμιο του Όκλαντ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ, όταν διαπίστωσε ότι το σχέδιο πτήσης που του είχαν δώσει, οδηγούσε το αεροπλάνο στη διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση που θα έπρεπε να πετάει.

Περίπου οκτώ λεπτά μετά την απογείωση, ο πιλότος της πτήσης MH132 διαπίστωσε ότι το αεροσκάφος αντί να κατευθύνεται βόρεια, όπως θα έπρεπε, κατευθυνόταν νότια, προς τη Μελβούρνη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «New Zealand Herland», αποφάσισε τότε να επικοινωνήσει με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο Όκλαντ, προκειμένου να μάθει γιατί το σχέδιο πτήσης που του είχαν δώσει δεν ακολουθούσε τη συνηθισμένη πορεία, πετώντας απευθείας προς τη Μαλαισία.

Όπως τον πληροφόρησαν από το κέντρο ελέγχου, επρόκειτο για λάθος και έτσι ο πιλότος πήρε τον χειροκίνητο έλεγχο του αεροσκάφους, του άλλαξε πορεία και διέσχισε τη Θάλασσα της Τασμανίας με βορειοδυτική κατεύθυνση προς τη μαλαισιανή πρωτεύουσα.

Όπως αναφέρει ο τοπικός Τύπος, οι επιβάτες δεν ενημερώθηκαν για το μπέρδεμα κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ εκπρόσωπος της Airways, του παρόχου υπηρεσιών πλοήγησης αεροσκαφών της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ότι το συμβάν θα διερευνηθεί από τον τομέα της που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια.

«Το σχέδιο πτήσης είχε προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ, αλλά μέσω διαφορετικού δρομολογίου από εκείνο που είχε συνηθίσει ο πιλότος», είπε ο εκπρόσωπος.

Αν και οι πτήσεις που αναχωρούν από το Ώκλαντ, μερικές φορές κάνουν «παράκαμψη» πετώντας πάνω από τη νότια Αυστραλία για να αποφύγουν τους μετωπικούς ανέμους, αυτή τη φορά επρόκειτο σίγουρα για λάθος, αφού το αεροσκάφος έφτασε πολύ μακριά.

«Ο πιλότος έκανε πολύ καλά που το παρατήρησε και υπέβαλλε ερώτημα αντί να ακολουθήσει το σχέδιο τυφλά και να βρεθεί στον Νότιο Ωκεανό», παρατήρησε ο Peter Clark, Νεοζηλανδός δημοσιογράφος.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.