Eλλάδα:Νόμος του Κράτους το Σύμφωνο Συμβίωσης

2_38

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια 193 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ του.

Υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων και με 193 ψήφους, έναντι 56 κατά, σε σύνολο 249 παρόντων βουλευτών, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το σύμφωνο συμβίωσης.

Με την επισήμανση ότι μεγάλες αλλαγές προοδευτικού χαρακτήρα χρειάζονται για να προωθούνται και να υλοποιούνται «συστράτευση των δημοκρατικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων», ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προσέδωσε νέες πολιτικές διαστάσεις στην ούτως ή άλλως φορτισμένη κοινοβουλευτική διαδικασία για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων και με 193 ψήφους, έναντι 56 κατά, σε σύνολο 249 παρόντων βουλευτών, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το σύμφωνο συμβίωσης.

Με την επισήμανση ότι μεγάλες αλλαγές προοδευτικού χαρακτήρα χρειάζονται για να προωθούνται και να υλοποιούνται «συστράτευση των δημοκρατικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων», ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προσέδωσε νέες πολιτικές διαστάσεις στην ούτως ή άλλως φορτισμένη κοινοβουλευτική διαδικασία για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Η συνεδρίαση η οποία εξελισσόταν εν μέσω εντάσεων από το μεσημέρι, και που θα ολοκληρωθεί περίπου τα μεσάνυχτα απόψε με ονομαστική ψηφοφορία, μεταξύ άλλων ανέδειξε και προβλήματα σχεδόν σε όλες τις κομματικές παρατάξεις: Οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ καταψηφίζουν το σχέδιο νόμου, προκαλώντας ακόμα ένα ρήγμα στην πλειοψηφία, ενώ την ίδια ώρα, δύο βουλευτές (Κ.Ζουράρις, Αθ. Παπαχριστόπουλος) του κόμματος του κ. Π. Καμμένου διαφοροποιούμενοι δήλωσαν πως θα ψηφίσουν θετικά.

Την ίδια στιγμή, διαφοροποιήσεις και μάλιστα ηχηρές καταγράφονται και στην αξιωματική αντιπολίτευση: Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Ολγα Κεφαλογιάννη, Νίκη Κεραμέως δηλώνοντας ότι δεν συμεμρίζονται τις ενστάσεις και επιφυλάξεις που κεντρικά η ΝΔ έχει εκφράσει, αναφέρουν ότι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο. Απέναντί τους, πολλά άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσονται κατά, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι οι οποίοι για να καταδείξουν την ριζική διαφωνία τους, συνυπέγραψαν αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας! Για να ξεπεραστεί το διαφαινόμενο πρόβλημα, φαίνεται ότι θα επιλεγεί η «λύση» της «ψήφου κατά συνείδηση».

Νωρίτερα, αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία είχαν, για διαφορετικούς λόγους, καταθέσει δύο άλλες πλευρές: οι βουλευτές του Ν. Μιχαλολιάκου επειδή, όπως λένε, θέλουν να καταγραφεί με ονοματεπώνυμο ποιοί ψηφίζουν «κατά του έθνους», και εκείνοι της Δημ. Συμπαράταξης, ώστε να καταδειχθεί ότι δεδομένης της διαφοροποίησης των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται πως καταψήφισαν επίσης η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ υπέρ του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης τάχθηκαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων.

Στο περιθώριο αυτών των διαφοροποιήσεων, καταγράφηκαν και προσωπικές συγκρούσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ξέφυγαν από κάθε όριο. Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις των συγκρούσεων Γ. Αμυρά (Ποτάμι) – Κ.Κατσίκη (ΑΝΕΛ) και Χρ.Καραγιαννίδη (ΣΥΡΙΖΑ) – Γ.Λαμπρούλη (ΚΚΕ). Κριτική ασκείται και για το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο έχουν και πάλι συμπεριληφθεί πολλές άσχετες με το Σύμφωνο Συμβίωσης διατάξεις. «Είναι ένα όχημα στο οποίο επιβιβάζονται διάφορες ρυθμίσεις, άσχετες, ορισμένες εκ των οποίων είναι θεσμικά προβληματικές», σχολίασε σε παρέμβασή του ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Ναι στα άρθρα από 1 έως και 14 που αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, από τη ΝΔ τάχθηκαν τελικά 17 βουλευτές οι: Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Ντόρα Μπακογιάννη, Όλγα κεφαλογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης (όχι στο 7), Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Χατζηδάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης Κατερίνα Παπακώστα, Σίμος Κεδίκογλου , Κώστας Τασούλας (εκτός από τα άρθρα 9-10 και 11), Νίκος Παναγιωτόπουλος (εκτός από τα άρθρα 9-10 και 11), Χρήστος Δήμας και Γιάννης Πλακιωτάκης

ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ “ΟΧΙ” – ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΥΣΙΑΣΑΝ

ΟΧΙ σε όλα τα άρθρα που αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών τάχθηκαν 27 «γαλάζιοι» βουλευτές, οι: Αννα Καραμανλή, Μισέλ Ασημακοπούλου, Γεράσιμος Γιακουμάτος (εάν και ψήφισε «ναι» επί της Αρχής), Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Αθανάσιος Μπούρας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μάνος Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεζυρόπουλος, Βασίλης Γιόγιακας, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Βρούτσης, Χρήστος Κέλλας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χαράλαμπος Αθανασίου (όχι σε όλα εκτός του 15), Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Καρασμάνης, Κωστας Κουκοδήμος, Φωτεινή Αραμπατζή, Στέργιος Γιάννακης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Βαγιενάς, Νότης Μηταράκης.

– Από την ψηφοφορία απουσίασαν 29 βουλευτές της ΝΔ οι: Σταμάτης Δημήτριος, Βασίλης Κικίλιας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Αδωνης Γεωργιάδης, Σοφία Βούλτεψη, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Αδριανός, Γεώργιος Στύλιος, Γεωργία Μαρτίνου, Βαγγέλης Μπασιάκος, Κώστας Κοντογιώργης, Κώστας Τζαβάρας, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελένη Ράπτη, Θεόδωρος Καράογλου, Κώστας Τσίαρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης , Καραμανλή Κώστας του Αχιλλέα, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Χρήστος Σταικούρας, Γιάννης Αντωνιάδης.

– Από τους ΑΝΕΛ που καταψήφιζαν τις σχετικές διατάξεις, διαχωρίστηκαν οι βουλευτές Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρης και η Έλενα Κουντουρά που ψήφισαν «ΝΑΙ», ενώ ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος απουσίασε από την ψηφοφορία.

ΟΧΙ στα άρθρα που αφορούσε το σύμφωνο συμβίωσης ψήφισε και ο Ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Πηγές: Καθημερινή, Newsit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.