Η Σάμος χτυπά την πόρτα της Πολιτιστικής Ευρώπης

1B91D66F84CF0F471786D3F0DBDF5151

Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, παρουσίασε την υποψηφιότητα της Σάμου για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, στο «Ίδρυμα Β και Μ Θεοχαράκη».

Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ξεκίνησε το 1985, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη. Η Αθήνα ήταν η πρώτη πόλη που κατέκτησε τον τίτλο και από τότε το χρίσμα έχουν λάβει 46 πόλεις.

Το 2021 θα αναδειχθεί μια πόλη από την Ελλάδα και μια από τη Ρουμανία για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η υποψηφιότητα βασίζεται στην εκπόνηση μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής για την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, έχει διάρκεια ενός έτους και στην περίοδο αυτή δίνεται η ευκαιρία ανάδειξης του πλούτου και της πολιτιστικής ταυτότητας της υποψήφιας πόλης ή του νησιού.

Το ακριτικό νησί της Σάμου, από την εσχατιά των ευρωπαϊκών συνόρων, ξεκινά μια πορεία που σκοπό έχει την ανάδειξη του πολιτισμού του με τις βαθιές ρίζες που το συνδέουν με την αρχαία Ελλάδα. Η φιλοσοφία, η επιστήμη και η τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά και αποτελούν τη βάση πολιτιστικών αξιών πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ιστορική διαδρομή του νησιού.

Αρχέγονο θεώρημα αυτό του Πυθαγόρα, από τον τόπο που έκανε λόγο για την αρμονία ως πηγή των πάντων, η υποψηφιότητα της πόλης στηρίζεται στην πρόταση του Πυθαγορείου Θεωρήματος Πολιτισμού, ότι δηλαδή ο Ανθρωπος στο τετράγωνο + Δημιουργικότητα στο τετράγωνο οδηγούν σε Πολιτισμό στο τετράγωνο!

Το τρίγωνο του Πυθαγόρα μετουσιώνεται σε τρίγωνο πολιτισμού με άξονες τον άνθρωπο και τη δημιουργικότητα. Τον άνθρωπο που εκπροσωπείται ιδανικά από τον σαμιακό λαό, που ενστερνίστηκε πλήρως αυτή την προσπάθεια και συνέβαλε παντοιοτρόπως στην επίτευξή της αλλά και τη δημιουργικότητα, που συνίσταται στην προσφορά και την ανιδιοτελή έκφραση προς τον πλησίον με όποια έκφραση αυτή βρίσκει ανταπόκριση στις μέρες μας.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.