Αντιτρομοκρατικός συναγερμός στην Αυστραλία

images1FSYZW7T

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές, έχοντας στο στόχαστρο 200 υπόπτους, προειδοποιώντας παράλληλα για τους κινδύνους της αντιμουσουλμανικής υστερίας.

Όχι στην “αντι-ισλαμική” υστερία λένε οι Αρχές ασφάλειας της Αυστραλίας, καλώντας τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, καθώς η ρητορική μίσους μπορεί να έχει ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες, καθώς δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο τους και λειτουργούν προς όφελος των τζιχαντιστών.

Σε μία δήλωση ιδιαίτερης σημασίας, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, Duncan Lewis, τόνισε πως το έργο των αρχών στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην συνεργασία και την σχέση εμπιστοσύνης με την ευρύτερη μουσουλμανική κοινότητα και τις κατά τόπους παροικίες στο Σίδνεϊ και την Μελβούρνη. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, οι κοινότητες αυτές νιώσουν αποκομμένες από το κυρίως σώμα της Αυστραλιανής κοινωνίας, κίνδυνος που εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονος τον τελευταίο καιρό, με τις δημόσιες τοποθετήσεις πολλών και την όξυνση της αντιμουσουλμανικής ρητορικής, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τις όποιες προσπάθειες των αρχών να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τους θύλακες τρομοκρατίας στην χώρα. “Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να ενεργούμε έξυπνα, ως κοινωνία”, δήλωσε.

“Συνεργαζόμαστε στενά με την ισλαμική κοινότητα προκειμένου να διασφαλίσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η ασφάλεια για την χώρα”. Ο ίδιος απέρριψε ως ανυπόστατη την αντίληψη ότι η Μουσουλμανική θρησκεία υποθάλπει ή υποστηρίζει τον ισλαμικό εξτρεμισμό, τονίζοντας ότι το να υποστηρίζει κάποιος αυτήν την θέση για την θρησκεία κάποιου άλλου αποτελεί σοβαρή βλασφημία. Οι δηλώσεις του έρχονται να αντιπαρατεθούν με εκείνες του πρώην πρωθυπουργού, Tony Abbott, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι όλοι οι πολιτισμοί δεν είναι ίδιοι και ότι “δεν μπορούμε να παραμένουμε σε άρνηση απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα που ενυπάρχει στο Ισλάμ”.

ΙΜΑΜΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

Την ίδια στιγμή, εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, σκληρή γλώσσα απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας υιοθετούν και κάποιοι θρησκευτικοί ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας στην Αυστραλία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Dr. Hassan Majzoub, ενός από τους πλέον σεβάσμιους ιμάμηδες της Αυστραλίας, με διδακτορικό στις ισλαμικές σπουδές, ο οποίος κάλεσε για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην χώρα, για την τιμωρία όσων εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες προκαλώντας τον θάνατο. Τονίζοντας πως το Ισλάμ θεωρεί τον φόνο τεράστια αμαρτία που τιμωρείται με θάνατο, κάλεσε τις κατά τόπους μουσουλμανικές κοινότητες να διαδώσουν αυτό το μήνυμα προς νουθεσία των νέων ανθρώπων που πέφτουν θύματα εξαπάτησης, θεωρώντας ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράττουν γίνονται στο όνομα της θρησκείας.

“Το Ισλάμ λέει ότι όποιος διαπράττει φόνο είναι καταραμένος. Η θανατική ποινή θα λειτουργήσει αποτρεπτικά” δήλωσε ο Dr. Majzoub, ο γιος του οποίου σκοτώθηκε στην Συρία, όπου είχε αναλάβει ανθρωπιστική δράση.

Η δήλωση του ιμάμη βρήκε υποστηρικτή στο πρόσωπο του πρώην ανώτατου μουφτή της Αυστραλίας, Seikh Taj din al-Hilali, ο οποίος δήλωσε: “Πιστεύω ότι πρέπει να εφαρμόσουμε ισχυρά αποτρεπτικά νομικά μέσα εναντίον οποιουδήποτε έχει τρομοκρατικές προθέσεις. Η θανατική ποινή θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για το όλο και πιο συχνό φαινόμενο του φόνου”. Αντίθετη με αυτήν την αντίληψη εμφανίστηκε η καθηγήτρια Anne Azza Aly, ειδική σε ζητήματα τρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan, η οποία δήλωσε ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής δεν θα απέτρεπε την τρομοκρατία, αντιθέτως όμως θα ήταν οπισθοχώρηση για την Αυστραλία που είναι ένα έθνος που έχει προοδεύσει.

200 ΑΤΟΜΑ ΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Η συζήτηση για την θανατική ποινή έρχεται να προστεθεί στην εισήγηση της κυβέρνησης να θεσπίσει την παρατεταμένη κράτηση των καταδικασμένων για τρομοκρατικές ενέργειες, ακόμη και μετά το πέρας της ποινής τους, σε περίπτωση που συνεχίσουν να θεωρούνται επικίνδυνοι από τις Αρχές. Αυτή η πολιτική, η οποία μονοπώλησε την σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου των Αυστραλιανών Κυβερνήσεων την Παρασκευή, αποτελεί ένα από τα μέτρα πρόληψης του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς περιορίζει την επανένταξη στην κοινωνία των ατόμων που ενδέχεται να επηρεάσουν και άλλους στην διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. Από τις αρχές τονίζεται ότι έχουν αυξηθεί οι μεμονωμένες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών από νεαρά άτομα που έχουν περάσει στην σφαίρα επιρροής τζιχαντιστών και αποτελεί προτεραιότητα η καταπολέμηση του φαινομένου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτού του είδους οι εξτρεμιστές, νέοι που βρίσκονται στα πρώτα βήματα του ισλαμικού εξτρεμισμού, αποτελούν την πλειοψηφία των ατόμων που βρίσκονται στην λίστα παρακολούθησης των αρχών, καθώς πολλοί από αυτούς ενδέχεται να ριζοσπαστικοποιηθούν περισσότερο στο μέλλον. Η Αστυνομία της Βικτώριας επιβεβαίωσε ότι αυτήν την στιγμή βρίσκονται υπό παρακολούθηση περισσότερα από 200 άτομα – αριθμός εντυπωσιακός μεν, αλλά που στην πλειοψηφία του αφορά άτομα άτομα που δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο, προς το παρόν, καθώς ελάχιστοι εξ αυτών είναι εκείνοι που εκτιμάται ότι είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ένα χτύπημα εντός του αυστραλιανού εδάφους.

Ωστόσο, οι Αρχές τονίζουν ότι κατά την τελευταία δεκαετία έχει επιταχυνθεί σημαντικά η διαδικασία στρατολόγησης τζιχαντιστών και σχεδιασμού τρομοκρατικών ενεργειών, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό τον εντοπισμό των νέων που έχουν περάσει στην επιρροή των τρομοκρατών και την απομάκρυνσή τους, προτού υιοθετήσουν πλήρως τον εξτρεμισμό.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.