Ονοματοδοσία Άλσους της Μελβούρνης σε Πλατεία Λήμνου

despoteris001

Από αριστερά, οι κ. Χριστίνα Δεσποτέρη (αντιπρόεδρος Lemnos Gallipoli Commemorative Committee (LGCC), Cr Amanda Stevens (δήμαρχος Port Phillip), κ. Lee Tarlamis (πρόεδρος LGCC), κ. Jim Claven (γραμματέας LGCC) και κ. Peter Corlett, OAM (γλύπτης του μνημείου). Φώτο: Christina Despoteris

Φιλοξενεί άγαλμα αφιερωμένο στην συμβολή της Λήμνου στην εκστρατεία της Καλλίπολης

Ύστερα από εκτενή ενημέρωση που έτυχα όσον αφορά τα τελευταία πεπραγμένα της Αυστραλιανής Επιτροπής «Lemnos Gallipoli Commemorative Committee» με έδρα την Μελβούρνη, από την αντιπρόεδρό της, κ. Χριστίνα Δεσποτέρη (λημνιακής καταγωγής), με χαρά δέχτηκα το άκουσμα της πρωτοβουλίας της Επιτροπής για μετονομασία άλσους της Μελβούρνης σε … «Πλατεία Λήμνου».

Συγκεκριμένα, η πρόταση υποβλήθηκε διαμέσου του πρόεδρου της, κ. Lee Tarlamis (λημνιακής καταγωγής) και του γραμματέα της, κ. Jim Claven (Αυστραλού φιλέλληνα και ιστορικού ερευνητή) στον παραθαλάσσιο Δήμο της Μελβούρνης City of Port Phillip, στα όρια του οποίου έχει αναγερθεί περίτεχνο άγαλμα-μνημείο με κύριο σκοπό την προαγωγή της συμβολής και συνδρομής της νήσου Λήμνου κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο («Μάχη Καλλίπολης»).

Τα επίσημα αποκαλυπτήριά του έγιναν στις 8 Αυγούστου τρέχοντος έτους.

Εφόσον το εν λόγω μνημείο παραδόθηκε και επισήμως στις 5 Νοεμβρίου 2015 από την Επιτροπή στον οικείο Δήμο για τη φύλαξη, συντήρηση και ανάδειξή του, θεωρήθηκε αυτονόητο να προταθεί η μετονομασία του ευρύτερου χώρου που «φιλοξενείται», από Foote Street σε «Lemnos Square» ή «Lemnos Gardens».

Σημειωτέον, η ευρύτερη περιοχή έχει και έναν πρόσθετο συμβολισμό (και) για τους Λημνιούς, μιας και παρακείμενα βρίσκεται ο χώρος της αλλοτινής προκυμαίας άφιξης μεταναστών (Station Pier) κατά τις προηγούμενες δεκαετίες… ως πύλη εισόδου σε μια νέα ζωή !

Η κ. Χ. Δεσποτέρη ενημέρωσε ότι πιο αναλυτικές πληροφορίες για τους στόχους της Επιτροπής για τη νέα χρονιά (π.χ έκδοση βιβλίου στα αγγλικά και ελληνικά, συμμετοχή σε εκθέσεις, συνέδρια κ.λπ.) θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες κατά την ετήσια Απολογιστική Γενική Συνέλευση 2015 (Αnnual General Meeting).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μεταβείτε στον ιστότοπο της Επιτροπής http://lemnosgallipolicc.blogspot.gr/

Πηγές: (1)http://museumvictoria.com.au/immigrationmuseum/discoverycentre/station-pier/station-pier-gateway-to-a-new-life/a-better-pier/

(2) http://neoskosmos.com/news/en/Lemnos-Gallipoli-Memorial-gifted-to-the-Ci…

*O Ανδρέας Κολαΐτης είναι πτυχιούχος ΤΕΙ Αθήνας και μέλος Συλλόγου «Οι Φίλοι των Anzacs από τη Λήμνο».

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.