Ικανοποιημένη η Κοινότητα Μελβούρνης για την «Work and Holiday Visa»

VISA

Με τη συμφωνία θα διευκολύνονται νέοι ηλικίας ως 30 ετών

Ικανοποίηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της διακρατικής συμφωνίας Αυστραλίας-Ελλάδας για την έκδοση σε νέους τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας στις δύο χώρες, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, καθώς η συμφωνία αυτή που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κοινότητας και άλλων ομογενειακών οργανισμών, αναμένεται να επικυρωθεί σύντομα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με τη συμφωνία θα διευκολύνονται νέοι ηλικίας ως 30 ετών από την Ελλάδα και την Αυστραλία να πηγαίνουν για διακοπές στις δύο χώρες αντίστοιχα και να έχουν δικαίωμα εργασίας έως και 12 μήνες.

Σε ανακοίνωση της Ελληνικής Πρεσβείας στην Καμπέρα, αναφέρεται ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Αμανατίδης, θα παρουσιάσει τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για επικύρωση τη συμφωνία «Work and Holiday Visa», που υπεγράφη στην Καμπέρα, στις 14 Μαΐου 2014, μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας.

Σημειώνεται, ότι εκ μέρους της Ελλάδας τη Συμφωνία υπέγραψε η πρώην υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Αυστραλία.

O πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή, λέγοντας ότι «οι συνεχείς προσπάθειες και τα διαβήματα της Ελληνικής Κοινότητας έχουν τελικά θετική κατάληξη, παρά τις δύσκολες μέρες που διέρχεται η πατρίδα μας».

Η ανακοίνωση της Πρεσβείας έχει ως ακολούθως:

«Η Πρεσβεία της Ελλάδος ευρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει κατόπιν οδηγιών του Διπλωματικού Γραφείου του κυρίου Υφυπουργού των Εξωτερικών ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Ιωάννης Αμανατίδης πρόκειται να παρουσιάσει τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς κύρωση το Μνημόνιο Κατανόησης Work and Holiday Visa, το οποίο υπεγράφη στην Καμπέρα στις 14 Μαΐου 2014 μεταξύ Ελλάδος και Αυστραλίας.

Η υπογραφή του Μνημονίου αυτού απετέλεσε αίτημα και πρωτοβουλία της ελληνικής ομογένειας και αναμένεται να φέρει με την εφαρμογή του εγγύτερα τη νεότητα των δύο φίλων χωρών, της Ελλάδος και της Αυστραλίας».

Σημειώνεται ότι η Αυστραλία έχει υπογράψει συμφωνία για τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας με δεκάδες άλλες χώρες, αλλά όχι με την Ελλάδα.

Στις αρχές του 2011, με πρωτοβουλία της Κοινότητας, σχηματίσθηκε Επιτροπή για να εξετάσει διάφορους τρόπους αντιμετώπισης της αυξημένης μετακίνησης Ελλήνων πολιτών προς τη Μελβούρνη και την Αυστραλία και τη διευκόλυνση εκείνων που επιθυμούσαν να μεταναστεύσουν λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Αντιπροσωπεία της Κοινότητας, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη άλλων οργανισμών και υπηρεσιών, είχε επισκεφθεί την Καμπέρα την Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011, και συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Μετανάστευσης, κ. Κρις Μπόουεν, και συζήτησαν το θέμα της μετανάστευσης Ελλήνων πολιτών στην Αυστραλία, καθώς και την υπογραφή της εν λόγω Συμφωνίας.

Η συνάντηση είχε ρυθμιστεί με τη συνεργασία της ομοσπονδιακής βουλευτή, κ. Μαρίας Βαμβακινού, η οποία βοήθησε σημαντικά στις σχετικές επαφές με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τον κ. Μπόουεν, αποτελείτο από τους Βασίλη Παπαστεργιάδη (πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης), Κώστα Μάρκο (γενικό γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης), Σάκη Ζαφειρόπουλο (πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κοινοτικής τηλεόρασης Κανάλι 31 και πρόεδρο της Fronditha Care), Ελισάβετ Χατζηεφραιμίδη (ανώτερη σύμβουλο της BWP Consulting) και τον Παναγιώτη Ιασωνίδη (πρόεδρο του Αυστραλιανού Ελληνικού Συμβουλίου).

Ο κ. Παπαστεργιάδης ανέφερε ότι η Συμφωνία έγινε πραγματικότητα, με τις πρωτοβουλίες και τα συνεχή διαβήματα της Κοινότητας στις κυβερνήσεις της Αυστραλίας και της Ελλάδας, και ιδιαίτερα από την θετική ανταπόκριση του κ. Μπόουεν, που προώθησε τις εισηγήσεις της Κοινότητας και υλοποίησε τα όσα συμφωνήθηκαν, μεταξύ των οποίων ήταν και η διοργάνωση ενημερωτικής έκθεσης (SkillsExpo) στην Αθήνα, το Σαββατοκύριακο, 8-9 Οκτωβρίου 2011, για την ενημέρωση όσων ενδιαφέρονταν να εργασθούν στην Αυστραλία και σε τομείς όπου υπήρχε ζήτηση.

Στο πλαίσιο της συνάντησης στην Καμπέρα, η Επιτροπή υπέβαλε προς τον υπουργό και έκθεση για τη Μετανάστευση που είχε προετοιμάσει η Κοινότητα, με την επιμέλεια του κ. Κώστα Μάρκου, η οποία περιείχε πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης από την Ελλάδα προς την Αυστραλία, καθώς και σειρά εισηγήσεων.

Στη συνέχεια, η Κοινότητα είχε συναντήσεις για το ίδιο θέμα και με άλλους υπουργούς, όπως τον επίσης πρώην υπουργό Μετανάστευσης της Αυστραλίας, κ. Τόνι Μπερκ, και την κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Κοινότητας για την υπογραφή και εφαρμογή της Συμφωνίας, ο κ. Παπαστεργιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αμέτρητες επιστολές που έστειλε ο κ. Μάρκος κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια προς τις αρμόδιες κυβερνητικές Αρχές της Αυστραλίας και της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας. Mόλις τον περασμένο μήνα, η Κοινότητα, με επιστολή της προς τις αρμόδιες ελληνικές κυβερνητικές Αρχές, ζήτησε να ενημερωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η Συμφωνία και πότε πρόκειται να επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή.

«Παρά τις καθυστερήσεις και τις δυσκολίες, η Κοινότητα δεν εγκατέλειψε τις προσπάθειες για την υπογραφή και την εφαρμογή της συμφωνίας» δήλωσε.

«Κάναμε συνέχεια διαβήματα στις δύο κυβερνήσεις και ιδιαίτερα προς την Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύει ότι η Ελληνική Κοινότητα, σε συνεργασία με τους άλλους παροικιακούς οργανισμούς, μπορεί να επηρεάσει την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής εδώ και στην Ελλάδα. Ενωμένοι, όλοι μαζί, μπορούμε να επιτύχουμε πολλά. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον πρώην υπουργό Μετανάστευσης, κ. Kρις Μπόουεν, την κ. Μαρία Βαμβακινού, και όλα τα μέλη της Επιτροπής που συμμετείχαν στη συνάντηση της Καμπέρας».

Τέλος, ο κ. Παπαστεργιάδης ευχαρίστησε όλους τους παροικιακούς οργανισμούς που ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις της Κοινότητας για να συζητηθούν το θέμα της μετανάστευσης και τρόποι βοήθειας προς τους νεοαφιχθέντες από την Ελλάδα, καθώς και διάφορους ειδικούς σε μεταναστευτικά θέματα, όπως τη σύμβουλο μετανάστευσης, κ. Πένυ Δημοπούλου, που συμμετείχαν στην επιτροπή μετανάστευσης που σχηματίσθηκε. Επίσης, ευχαρίστησε και όλα τα ελληνόφωνα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως το «Νέο Κόσμο», «Τα Νέα», το Ράδιο 3ΧΥ, το ελληνικό πρόγραμμα της SBS και τον «Ελληνικό Κήρυκα», για τη συνεργασία και τη συνεχή στήριξή τους στις προσπάθειες που γίνονταν για την υπογραφή της Συμφωνίας.

Πηγή:Νέος Κόσμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.