Οι δύο χώρες συμφώνησαν σε πιο «στενή» στρατιωτική συνεργασία, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της «The Australian»
Οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας και της Κίνας, συμφώνησαν -σε συνάντησή τους- να συνεργαστούν πιο στενά σε αμυντικό επίπεδο, με απώτερο στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Την περασμένη Δευτέρα, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας, Mark Binskin, υποδέχθηκε στην Καμπέρα τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας, Fang Fenghui. Οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν το Αρχηγείο Κοινών Επιχειρήσεων των αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων στις παρυφές της περιοχής Bungendore, ενώ στη συνέχεια ο στρατηγός Fang επιθεώρησε το άγημα των Αυστραλιανών Δυνάμεων στην έδρα του Γενικού Επιτελείου στο Russel Hill της Καμπέρας. Στον χώρο όπου έγινε η επιθεώρηση βρίσκονταν Κινέζοι δημοσιογράφοι, αλλά όχι εκπρόσωποι των ΜΜΕ της Αυστραλίας.
Η συγκεκριμένη συμφωνία, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από την αυστραλιανή κυβέρνηση, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Australian», η οποία επικαλείται σχετικό έγγραφο που εξέδωσαν οι κινεζικές Αρχές και έχει στην κατοχή της, αναφέρει ότι η συνεργασία αναβαθμίστηκε σε ανώτερο επίπεδο και οι σχέσεις των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται σε ιστορικά στενό επίπεδο. Μάλιστα, στο έγγραφο ανακοινωθέν γίνεται λόγος για νέες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, έχει ήδη προγραμματιστεί και επίσκεψη της υπουργού Άμυνας, Marise Payne, στην Κίνα την επόμενη χρονιά με απώτερο στόχο την προώθηση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η νέα προσπάθεια στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών έρχεται στον απόηχο της όξυνσης των σχέσεων της Κίνας με τις γείτονες χώρες της, στην περιοχή της Ανατολικής και Νότιας Σινικής Θάλασσας.
Κατά την προ μηνών διένεξη του Πεκίνου με τις γειτονικές χώρες, όπως οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, που διεκδικούσαν την επίμαχη περιοχή και τον υποθαλάσσιο πλούτο της, η Ουάσιγκτον στο πλευρό της οποίας τάχθηκε και η Καμπέρα, διαμήνυσε ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν επιτρέπει την «κατασκευή» κυριαρχικών δικαιωμάτων μέσω της τεχνητής επέκτασης νησιών. Η Κίνα έχει αφιερώσει τεράστια μέσα για την τεχνητή επέκταση των νησίδων Σπράτλι (Νάσα στα κινέζικα) που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της στα διαφιλονικούμενα νερά της περιοχής τα οποία πρεσβεύει ότι ανήκουν στα χωρικά της ύδατα.
Ένα άλλο στοιχείο που συνθέτει τον καμβά πάνω στον οποίο επετεύχθη η παρούσα συμφωνία μεταξύ Αυστραλίας-Κίνας, είναι και η πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης της Βόρειας Περιοχής να υπενοικιάσει για 99 χρόνια το λιμάνι του Darwin σε κινεζική εταιρία, γεγονός που έχει δυσαρεστήσει τις ΗΠΑ.
Πηγή:Νέος Κόσμος